Tuesday, 24 December, 2024

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη – Οι ελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει

Σιγή ασυρμάτου έχει πέσει στο οικονομικό επιτελείο για το πλαίσιο των οικονομικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη

στο διήμερο 12- 13 Σεπτεμβρίου.

Από το… χρησμό, που έδωσε, πάντως, ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στον Alpha, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι εξαγγελίες θα κινηθούν σε ένα μίγμα μόνιμων και προσωρινών μειώσεων φόρων, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ειδικά των πιο ευάλωτων. Αυτό που γίνεται σαφές εβδομάδα με την εβδομάδα, είναι ότι αν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν «σβήσουν» το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, κοινώς αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, τότε τα περιθώρια για ευρείες ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα θα περιοριστούν δραματικά.

Βοήθεια στα φορολογικά έσοδα από Τουρισμό και λιανικές πωλήσεις

Αυτό που επιτρέπει κάποια συγκρατημένα χαμόγελα αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι ο Προϋπολογισμός κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών. Χθες, πριν κλείσει η ημέρα πληρωμών και δη της διπλής δόσης φόρου εισοδήματος από εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, που υπέβαλαν φορολογική δήλωση τον τελευταίο μήνα, η εικόνα που είχαν στο ΓΛΚ ήταν πολύ καλλίτερη από αυτήν του Ιουλίου. Από τη μια η βελτίωση στις λιανικές πωλήσεις- παρά το ότι απέχουν από τα περσινά επίπεδα κι από τις προσδοκίες- κι από την άλλη η αναλαμπή του Τουρισμού, βοήθησαν τα φορολογικά έσοδα. Αρμόδιες πηγές απέφυγαν, πάντως, να υπολογίσουν αν η υστέρηση έναντι του αρχικού στόχου είναι μονοψήφια, αναμένοντας τα στοιχεία από τις εισπράξεις του τελευταίου και πλέον κρίσιμου 24ωρου.
«Βαρόμετρο» οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τη φετινή ύφεση
Το μόνο σίγουρο είναι τα σενάρια εργασίας για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού έχουν ήδη ξεκινήσει, αν και λείπουν σημαντικά κομμάτια για να μπορεί να μιλήσει κανείς για βασικές παραδοχές, στόχους και προβλέψεις. Πέρα από το δημοσιονομικό κομμάτι, που δεν αφορά μόνο στο φετινό έλλειμμα, αλλά και στις προβλέψεις για το 2021, «κλειδί» χαρακτηρίζεται το μακροοικονομικό σενάριο πάνω στο οποίο θα «χτιστεί» ο σχεδιασμός των επόμενων μηνών.

Με φόντο τις πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, που αναφέρουν ότι οι ξένοι τεχνοκράτες «βλέπουν» διψήφια ύφεση για φέτος λόγω του «κραχ» στον Τουρισμό, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή για το ΑΕΠ του β’ 3μηνου, προκειμένου να σταθμίσουν τα δεδομένα. Αν και το κρίσιμο τρίμηνο για το ελληνικό ΑΕΠ είναι το τρίτο, όπου αποτυπώνονται τα μεγέθη του Τουρισμού, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα «βγει» το ελληνικό σενάριο- δηλαδή ύφεση που δεν θα ξεπεράσει το 8%- «πατώντας» πάνω σε πρόδρομους δείκτες από το λιανεμπόριο, το τζίρο στη βιομηχανία, τη βιομηχανική παραγωγή.

Στο δεύτερο 15νθημερο Σεπτέμβρη οι τελικές προτάσεις για την οικονομία
Και σαν να μην έφτανε ο γρίφος του Προϋπολογισμού, η επεξεργασία των προτάσεων ανά υπουργείο και η εκπόνηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, ανεβάζει στα ύψη το δείκτη δυσκολίας για την κυβέρνηση. «Έχουμε μαζέψει τόμους προτάσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι τα αποκαλούμενα «τεχνοκρατικά υπουργεία» έχουν υποβάλει προτάσεις με σαφώς υψηλότερο βαθμό ωριμότητας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός, το κείμενο προτάσεων θα τεθεί για δημόσια διαβούλευση στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου.

iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου