Wednesday, 25 December, 2024

Επίθεση Ερντογάν από τον ΟΗΕ: «Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων»

Τα πυρά του κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)

ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο αυτή τη φορά το προσφυγικό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αφού ανέφερε ότι «το όραμα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η ειρήνη», επιτέθηκε στην Ελλάδα, χωρίς ο ίδιος να αναγνωρίζει τις όποιες ευθύνες του στην προσφυγική κρίση.

Τη… σκυτάλη της εμπρηστικής ρητορικής πήρε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος προανήγγειλε νέα έξοδο του πλοίου Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, υποστήριξε πως το ερευνητικό είναι πιο εξελιγμένο και πλέον ικανό να πραγματοποιήσει τρισδιάστατες έρευνες.

«Το πλοίο Oruc Reis, ξέρετε, είχε πραγματοποιήσει εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο. Το έχουμε φέρει στο λιμάνι Φίλγιος σύμφωνα με τις ανάγκες εδώ, υπάρχουν κάποιες εργασίες εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και του λογισμικού.

Τώρα και αυτό μετατρέπεται για να μπορεί να κάνει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, όπως έχουμε κάνει και στο Mπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, και συνεχίζεται η συναρμολόγηση του. Μέσα σε αυτό τον μήνα θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες εκσυγχρονισμού και θα το στείλουμε στο νέο σημείο καθηκόντων του» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ενόσω ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κρατά -τουλάχιστον προσώρας- ένα χαμηλό προφίλ, χωρίς εθνικιστικές κορώνες.

Ενδεικτικό παράδειγμα σημερινή συνέντευξή του στο δίκτυο PBS, κατά την οποία φαίνεται να… μέτρησε τα λόγια του αναφορικά με την Αθήνα. Με βάση την επίσημη απομαγνητοφώνηση του αμερικανικού δικτύου, μιλώντας για τα F-16 ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ δεν είναι ιδανικές.

«Γιατί; Επειδή ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε να είναι σήμερα» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Στην αμυντική βιομηχανία, δεν βρισκόμαστε στο επίπεδο που επιθυμούμε. Για παράδειγμα, υπάρχει το ανοιχτό ζήτημα των F-16. Έχουμε εξασφαλίσει τα F-16 από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, έχουν ληφθεί ορισμένες πολιτικές αποφάσεις, που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι καλό για δύο φιλικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία». Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πως η κυβέρνησή του έχει μιλήσει με τους Ρεπουμπλικανούς και έχει λάβει τη στήριξή τους. «Αν δεν μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε με τα αμερικανικά F-16, τι θα κάνουμε; Φυσικά, θα φροντίσουμε τους εαυτούς μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας περιλαμβάνει και ορισμένες ακόμη δηλώσεις, που στρέφονται εναντίον της χώρας μας. «Δηλαδή θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Μένει να αποδειχθεί εάν πρόκειται για κάποια παράλειψη του αμερικανικού δικτύου ή για μια… προσθήκη εσωτερικής κατανάλωσης από πλευράς της Άγκυρας. Κατά πληροφορίες, η τουρκική αντιπροσωπεία πιέζει σθεναρά για μια συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» κάποιο τετ-α-τετ. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απειλήσει ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη θα θέσει θέμα προκλητικότητας της Αθήνας, εμφανώς ενοχλημένος από τη διεθνή στήριξη που έχει λάβει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα αλλά και την παράδοση των πρώτων δύο F-16 στη χώρα μας. Σε μια αντίστοιχη… απειλή είχε προχωρήσει και πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ωστόσο τελικώς δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία του Τούρκου προέδρου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ελληνική διπλωματία.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε μερικές ώρες πριν από την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι κανένας δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα και τονίζοντας πως η χώρα μας έχει ισχυρές συμμαχίες. «Η επιλογή μας είναι να μην “τσιμπάμε” στις προκλήσεις. Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι. Το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή. Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο «Σφαίρα». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως θα είναι «πολύ αυστηρός» ως προς τα όρια που τίθενται.

«Ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα, από την άλλη, πρέπει να συζητούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητούμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διερωτήθηκε δε: «Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο»;

Στη Νέα Υόρκη σήμερα ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει σήμερα στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με «όπλο» στη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και την πρόσφατη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του και των ομιλιών του επί αμερικανικού εδάφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή έχουν μαζί τους, όπως αναφέρουν πληροφορίες, και αδιάσειστα στοιχεία για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο -στοιχεία που θα μοιραστούν με τους υπόλοιπους ηγέτες σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτό, άλλωστε, είχε κάνει και κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπαίντεν και τις άλλες κρίσιμες επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για τις δυτικές δημοκρατίες εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας, σε μια συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων.

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα παραστεί επίσης στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη το βράδυ προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου