Tuesday, 24 December, 2024

Επαναφέρει το «Casus Belli» η Τουρκία – Ανεβάζει τους τόνους πριν τις διερευνητικές

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών επαναφέροντας

τα περί «casus belli» αναφορικά με το δικαίωμα της Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Η έμμεση αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην «απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» στη δήλωσή του αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξηση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια παραπέμπει στην απόφαση του 1995 που θεωρεί ανάλογη ενέργεια ως «αιτία πολέμου» (casus belli).
Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Νίκος Μελέτης, ο Μ. Τσαβούσογλου ενδεχομένως να θέλει να δημιουργήσει, με την αντίδραση αυτή, εντυπώσεις, αλλά και να δυσχεράνει το δρόμο προς τις διερευνητικές επαφές, ο 61ος τίτλος των οποίων ξεκινά τη Δευτέρα από την Κωνσταντινούπολη.
«Όσο και αν προσπάθησε να το καλύψει με την φράση «απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» η διεθνής κοινότητα γνωρίζει τι σημαίνει και που παραπέμπει» τόνισε για να προσθέσει πως με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται και ποιός κινείται εκτός πλαισίου διεθνούς νομιμότητας.
Σύμφωνα με τον Ν. Μελέτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβουσογλου αναφέρθηκε στο Ιονιο παραποιώντας όμως την αλήθεια αφού είπε ότι η Ελλάδα πριν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα διαπραγματεύθηκε με την Αλβανία και άλλες χώρες.
Γεγονός που δεν ισχύει αφού η Ελλάδα ενημέρωσε την αλβανική κυβέρνηση και μαλιστα ο κ. Ραμα έσπευσε να χαιρετίσει την άσκηση του δικαιώματος της χώρας μας καθώς και η Αλβανία, χωρίς να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα, εδώ και τριάντα χρόνια είχε επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως ο κ. Τσαβουσογλου αναφέρθηκε και στην πρόταση Ερντογάν για Διάσκεψη στην Μεσόγειο στην οποία θα λάβουν μέρος, όπως είπε, όλα τα κράτη της Μεσογείου των οποίων εταιρείες εμπλέκονται στις έρευνες και εξορύξεις για να γίνει ο διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου.
Ουσιαστικά ζητά να παραληφθούν οριοθετήσεις και να γίνει διαμοιρασμός φυσικού πλούτου που ανήκει σε άλλους.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανάφερε ο δημοσιογράφος είναι χρήσιμες οι δηλώσεις Τσαβουσογλου, όχι για εμάς που γνωρίζουμε, αλλά για τους Ευρωπαίους και όσους υποκρίνονται ότι δεν καταλαβαίνουν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου