Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν και Σύνοδος Κορυφής

«Ταμείο» με κέρδη που επεκτείνουν τον διπλωματικό ορίζοντα μετάδοσης των ελληνικών θέσεων και ταυτόχρονα διευρύνουν την απήχησή τους

κάνει η Αθήνα, μετά τα κομβικά ραντεβού της Πέμπτης.
Ισχυρή, προστιθέμενη αξία στην αποτίμηση που γίνεται και υψηλής ιεράρχησης αποτελεί η τριαντάλεπτη συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικάνο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Το εξαιρετικό κλίμα όπως περιγράφεται, δεν αντανακλάται μόνο στη διάρκεια της πρώτης επικοινωνίας των δυο ηγετών -που έγινε στο φόντο των ενισχυμένων συμβολισμών-με επιστέγασμα την πρόσκληση που φέρεται να απευθύνθηκε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Στρατηγικοί σύμμαχοι
Το περιεχόμενο της συνομιλίας των δυο ηγετών επιβεβαίωσε το στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας των δυο χωρών. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Εξέφρασε μάλιστα τη δέσμευση του για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Σε αυτό το πεδίο υπογράμμισε τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε την προσωπική του προσήλωση στην ελληνοαμερικανική φιλία, καθ’όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα. Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε τη σημασία για το σύνολο του ελληνισμού, των ευχών του Πρόεδρου των ΗΠΑ για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Επ’ ευκαιρία της επικοινωνίας τους, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μπάιντεν για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, για την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Κατεύθυνση για Τουρκία από Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν πάντως κατά πληροφορίες φέρεται, μέσω των παρεμβάσεων στην τηλεδιάσκεψη του ευρωπαϊκού συμβουλίου, να έδωσε και τον τόνο αναφορικά με το επίπεδο της ανησυχίας σχετικά με την Τουρκία. Στάση που ενισχύει την ικανοποίηση της Αθήνας για την αποτύπωση των ελληνικών επιδιώξεων στην κοινή δήλωση των 27 της ΕΕ. Η Τουρκία μπαίνει σε καθεστώς διαρκούς επιτήρησης έως τον ερχόμενο Ιούνιο από τις Βρυξέλλες και θα πρέπει να επιδείξει, όπως ανέφεραν την Πέμπτη κυβερνητικές πηγές, «συνέπεια και συνέχεια».
Η επιδίωξη, όπως ευκρινώς την είχε περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, της διττής προσέγγισης που περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών, επιβεβαιώνεται από την κοινή δήλωση.
«Καλούμε την Τουρκία να απόσχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση τέτοιας δράσης, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και να ανεβάσει την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Το μήνυμα στην Άγκυρα για το προσφυγικό
Όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόσθεταν, μάλιστα, με νόημα ότι η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία και ότι πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου