Στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει η διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατόν, δήλωσε σε εκπομπή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας μια ημέρα μετά τις αποκαλύψεις, μέσω Wikileaks, για τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου για την Ελλάδα
Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πρόκειται για “μια συζήτηση δύο ατόμων, ως εκ τούτου αν υπάρχει κάποια θέση εκ μέρους των πιστωτών ότι πρέπει να φτάσει η διαπραγμάτευση εκεί και έρθει και επίσημα στο τραπέζι”, τότε η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι ότι “πρέπει να τελειώσουμε το ταχύτερο δυνατό”.
Ερωτηθείς για την άποψη που εξέφρασε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό ότι από τη στιγμή που υπάρχει ο ESM αυτός και μόνο θα έπρεπε να βρίσκεται στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Δημήτρης Μάρδας υποστήριξε ότι “τα της Ευρώπης έπρεπε να τα χειρίζεται η Ευρώπη”.
Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η συζήτηση για το χρέος, για την οποία πιέζει το ΔΝΤ, “μπορεί να ολοκληρωθεί και σε επίπεδο Ευρώπης, μιας που αυτός ο φορέας ο οποίος ασχολείται με το θέμα είναι κατά κύριο λόγο η Ευρώπη και το ΔΝΤ σχεδόν έχει φύγει”. “Το ξοφλάμε, τελειώνουμε”, είπε χαρακτηριστικά.
Επιμένει στην πρόταση για επενδύσεις από πρόσφυγες
Παράλληλα, ο κ. Μάρδας επέμεινε στην πρότασή του για επενδύσεις από πρόσφυγες, η οποία, όπως δήλωσε, έχει δοθεί στους αρμόδιους υπουργούς και μελετάται.
“Επιμένουμε γιατί η γνώση μας από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αυξηθεί πάρα πολύ με ένα σύνολο πληροφοριών που έχουμε συγκεντρώσει”, ανέφερε.
Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν είπε πως “πλούσιοι πρόσφυγες υπάρχουν στην Ειδομένη και τον Πειραιά”, αλλά ότι “υπάρχουν πλούσιοι πρόσφυγες στο σύνολο των Σύρων που έρχονται στη χώρα μας ως πρόσφυγες”.
Παρέπεμψε, μάλιστα, σε δημοσίευμα εφημερίδας στις 25 Μαρτίου που “αναφερόταν σε έναν τέτοιο συγκεκριμένο κόσμο ο οποίος ασχολείται με τα θέματα της ναυτιλίας και εξέφρασαν ενδιαφέρον αγοράς πλοίων ή οτιδήποτε άλλων έχει σχέση με τη ναυσιπλοΐα”.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε, πάντως, ότι η πληροφόρησή του δεν είναι από τον Τύπο αλλά από έρευνα που έχει γίνει και έχει σχέση με τη διεθνή πρακτική.
Για την κριτική που δέχθηκε, τήν διαχώρισε σε αυτήν που έγινε από κυβερνητικά στελέχη και “συμπληρώνει, επεκτείνει και τονίζει κάποια θέματα που έχουν σχέση με την εισήγηση” και σε αυτήν που γίνεται από την αντιπολίτευση “αγνοώντας πλλήρως τη διεθνή εμπειρία και γνώση”.
Επιμένει ο Μάρδας για τους πρόσφυγες – επενδυτές