Monday, 23 December, 2024

Ερντογάν: Η Χάλκη θα ανοίξει, όταν δώσετε τις Μουφτείες της Θράκης»

Σε μια συνέντευξη Τύπου που θύμιζε μάλλον «αλισβερίσι» σε τουρκικό παζάρι, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν, για ακόμη μία φορά, ότι… διαφωνούν, με το «σουλτάνο»

αφενός να ανοίγει διάπλατα το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ζητώντας από την Ελλάδα «να μην περιθάλπει φυγάδες», αφετέρου να προβαίνει σε μια απίστευτη δήλωση για «ανταλλαγή»: Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη με την ταυτόχρονη παράδοση στην Τουρκία των Μουφτειών της δυτικής Θράκης!
«Κάθε φορά που οι Έλληνες πρωθυπουργοί μου θέτουν το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τους απαντώ “ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, ρίχνοντας, ουσιαστικά, το «γάντι» στην ελληνική πλευρά.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν άργησε, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, να «απασφαλίσει» σε ό,τι αφορά το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και απευθυνόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε: «Έχω την προσμονή η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες που περιθάλπει».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό / μεταναστευτικό, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «η Τουρκία έχει αναλάβει μεγάλο φόρτο με το μεταναστευτικό και δυστυχώς έχουμε πάρα πολλούς θανάτους προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, τους οποίους εμείς προσπαθούμε να αποτρέψουμε».
Επιτέθηκε, μάλιστα, την Ε.Ε., σημειώνοντας πως «δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα της 18ης Μαρτίου 2017», ενώ πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε στο να το πράξει, όπως το κάναμε κι εμείς».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατ’ ιδίαν μακρά συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο κ. Ερντογάν είπε πως συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών μας, καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα.
Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να παραμείνουν ανοικτοί δίαυλοι οι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας λόγο για μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στον ίδιο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Ως Τουρκία επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο» πρόσθεσε.
«Στις διμερείς μας αυτές σχέσεις με την Ελλάδα κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε», σημείωσε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά.
«Το σημείο που βρισκόμαστε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερο από τον στόχο μας», επισήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και να βρούμε τον «οδικό χάρτη» για τις διμερείς σχέσεις μας.
«Είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του στη χώρα μας. Θέλω να καλωσορίσω στην Τουρκία τον πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε των διευρυμένων συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.
Ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως στα τέλη του 2017 είχε πραγματοποιήσει «μια επιτυχημένη επίσκεψη στην Ελλάδα», σύμφωνα με τη διερμηνεία των δηλώσεών του στα ελληνικά.
Αλέξης Τσίπρας για τους «8»: Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.
«Η Ελλάδα ως Κράτος Δικαίου θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση της ασφάλειας ανάμεσα στα αντίστοιχα υπουργεία», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου για το τι κάνει η Ελλάδα τελικά με τους «οκτώ», ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα δεν είναι καλοδεχούμενοι. Για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς όμως υπάρχουν σαφείς αποφάσεις και πρέπει η Ελλάδα να σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ως κράτους δικαίου. Νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις μας. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη και κάθετη αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης».
«Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι βασική υποχρέωση βάσει του Συντάγματος. Υπάρχουν, συνεπώς, κάποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως οι συζητήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ειλικρινείς και σημαντικές», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας φάνηκε το 2015 και το 2016, όταν ξέσπασε η προσφυγική / μεταναστευτική κρίση».
«Σε αυτό το πλαίσιο μπορέσαμε να οικοδομήσουμε μια ευρωτουρκική στρατηγική, προτάσσοντας, παράλληλα, τη θετική ατζέντα για τα ελληνοτουρκικά. Υπήρξαν εξελίξεις που φρέναραν αυτή τη θετική πορεία. Ήμουν από τους πρώτους εκείνο το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 (σ.σ. η ημέρα που εκδηλώθηκε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία) που σας πήρα τηλέφωνο, για να σας στηρίξω και να καταδικάσω κάθε προσπάθεια κατάλυσης της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι αργότερα υπήρξαν εξελίξεις που δημιούργησαν προσκόμματα σ’ αυτή τη θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ρητορική αντιπαραθετική, στο Αιγαίο ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας έφτασε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ επικίνδυνα περιστατικά στη θάλασσα και στον αέρα. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που επίσης αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις, όπως και στη συνέχεια η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στην Τουρκία.
«Δεν αποδεχθήκαμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας, δεν το πράξαμε και είμαι ευτυχής που δεν το πράξαμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σήμερα στις συνομιλίες μας έγινε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ούτε ο εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα», είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο.
«Κι εγώ έχω ένα μικρό ρεκόρ, έχω επισκεφθεί τέσσερις φορές την Τουρκία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Βασικός στόχος μας από εδώ και πέρα η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσουν άλλωστε συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση».
Υπό το πρίσμα αυτό, πιστεύω ότι έτσι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε κάποια στιγμή και για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
Για το Κυπριακό: Συμφωνήσαμε να υπάρξουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Τόνισα πως τα ενεργειακά πρέπει να αποτελούν πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ μας.
Η «παγωμένη» συνάντηση, η αμηχανία και τα στημένα χαμόγελα
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα την Τρίτη οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Μπορεί το τετ-α-τετ τους να διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, και οι ίδιοι να υποστήριξαν στη συνέντευξη Τύπου πως «όλα ήταν καλά», όμως τα πλάνα και οι φωτογραφίες απέδιδαν μια περίεργη νευρικότητα και μια έκδηλη αμηχανία.
Η συνάντηση της Μπέτυς Μπαζιάνα με την Εμινέ Ερντογάν
Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, πάντως, πραγματοποιήθηκε το τετ-α-τετ ανάμεσα στις συζύγους των δύο ηγετών, τη στιγμή που οι δύο συζητούσαν κατ’ ιδίαν.


Η Εμινέ Ερντογάν υποδέχτηκε την Μπέτυ Μπαζιάνα σε ένα από τα σαλόνια του «Λευκού Παλατιού», με τις συζητήσεις τους να ιδιαιτέρως θερμές.
Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για σήμερα Τετάρτη (06/02)
18:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.
newsbomb

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου