Friday, 24 January, 2025

Ζάεφ: Οι αλλαγές στο Σύνταγμα προστατεύουν την ταυτότητα του «μακεδονικού λαού»

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν στην ΠΓΔΜ οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον Ζόραν Ζάεφ να θέλει να «ξεμπερδεύει»

με το θέμα έως τα τέλη Ιανουαρίου και μετά τα πετά το «καυτό μπαλάκι» στην ελληνική πλευρά.
Ήδη, το Σάββατο ξεκίνησε η διαδικασία για τη δεύτερη ψηφοφορία, ενώ σήμερα το κοινοβούλιο υιοθέτησε την 33η τροπολογία του Συντάγματος που μετονομάζει τη χώρα σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Η τροπολογία πέρασε με 67 ψήφους υπέρ, 23 κατά και τέσσερις αποχές, με τον σκοπιανό πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει πως, ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, εν τούτοις αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ.
«Ισχύει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμφωνώ ότι πρέπει να οριστικοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα, όμως, η Συμφωνία των Πρεσπών, η συμφωνία με την Ελλάδα είναι η προϋπόθεση, χωρίς την οποία δεν υπάρξει καμία ένταξη, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οπαδοί της μείζονος αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα, χωρίς όμως να καταφέρουν κάτι ουσιαστικό, ενώ ερωτηματικό γεννά η πρόθεση του Ζάεφ να εξετάσει την απαλλαγή βουλευτών και πολιτών που εμπλέκονται στα περσινά βίαια επεισόδια στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.
Την ίδια ώρα πάντως, ο Ζάεφ, παρά τις ανησυχίες και τις ενστάσεις που υπάρχουν στην Αθήνα για τα σχέδια των τροπολογιών, τόνισε πως «με την τροπολογία 36 εξασφαλίζεται η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού».
Επίσης, πρόσθεσε πως «η τροπολογία εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των υπηκόων που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθούν τους δεσμούς τους με την πατρίδα. Η τροπολογία ορίζει ότι η Δημοκρατία φροντίζει επίσης τα μέλη του μακεδονικού λαού που ζουν στο εξωτερικό, χωρίς παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές υποθέσεις τους».
Όπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, «με τη νέα διατύπωση του άρθρου 49 παρέχονται εγγυήσεις για την προστασία της ταυτότητας της ΠΓΔΜ. Η ταυτότητα του μακεδονικού λαού προστατεύεται. Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην ταυτότητα», ενώ υπογράμμισε πως η φροντίδα παραμένει για όλους τους πολίτες που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.
Στο μεταξύ, ο Ζάεφ εξέφρασε την βεβαιότητα πως οι συνταγματικές αλλαγές θα υποστηριχθούν κι από άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα δε με σκοπιανά ΜΜΕ, υπάρχουν και άλλοι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, οι οποίοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν στην τελική ψηφοφορία απαιτηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων.
Κάποιοι μάλιστα βουλευτές του VMRO-DPMNE εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι ο Μίτσκοφσκι υποσχέθηκε σε ευρωπαίους αξιωματούχους πως θα τηρήσει εποικοδομητική στάση και δεν θα παρεμποδίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ εντός της χώρας τηρεί σκληρή απορριπτική στάση.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει πιθανή απαλλαγή βουλευτών και πολιτών που εμπλέκονται στα περσινά βίαια επεισόδια στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.
Όπως δήλωσε ο Ζάεφ μετά τη συνάντησή του με την νεοσυσταθείσα κοινοβουλευτική επιτροπή για την πολιτική συμφιλίωση, υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για επίλυση του ζητήματος. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τυχόν αμνηστία θα χορηγηθεί μόνον σε άτομα που δεν ενεπλάκησαν ευθέως στις συμπλοκές του περσινού Απριλίου.
«Ας αφήσουμε τώρα τις νομικές ομάδες, οι οποίες θα κάνουν τα επόμενα βήματα. Σήμερα, εκφράσαμε την πολιτική βούληση. Στη συνάντησή μου με την επιτροπή επιβεβαίωσα την προσωπική μου θέληση και τη θέλησή μου ως πρωθυπουργός» δήλωσε ο Ζάεφ, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει βούληση και επιθυμία, αλλά ότι οι κόκκινες γραμμές δεν πρέπει να ξεπεραστούν.
Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη επιτροπή συστάθηκε κατόπιν αιτήματος των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης οι στήριξαν τον Ζάεφ κατά την πρώτη ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, στήριξη η οποία είναι απαραίτητη και στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος (απαιτούνται τα 2/3 των βουλευτών).
Αυτό ωστόσο που εγείρει ερωτήματα ωστόσο στην υπόθεση είναι το γεγονός πως κάποιοι από τους οκτώ βουλευτές ερευνώνται από την Δικαιοσύνη για ανάμειξη στα περσινά επεισόδια, με την σκοπιανή αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Ζάεφ ότι χρησιμοποιεί τη διαδικασία συμφιλίωσης για να εξασφαλίσει τις έδρες που απαιτούνται.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου