Thursday, 23 January, 2025

“Η ασύδοτη δράση των δικών σας παιδιών”

Την απομάκρυνση του Νίκου Τόσκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη είτε διά της παραιτήσεως, είτε διά της αποπομπής, ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να έχει συμβεί προ πολλού.
Σχολιάζοντας τα φαινόμενα βίας, η κα Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία και ανεκτικότητα, καθώς «δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ασύδοτη δράση “δικών της παιδιών”» και πρόσθεσε ότι είναι πρωτοφανής «η ανοχή και η προκλητική αδιαφορία στη βία και την ανομία».
Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι στηρίζει τον κ. Τόσκα «και σε ρόλο παρατηρητή αδιαφορεί και περιφρονεί τα βασικά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών της χώρας».
Αναλυτικά, η δήλωση της κας Γεννηματά έχει ως εξής:
«Για μια ακόμη φορά τα φαινόμενα βίας έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Άτομα και συλλογικότητες που αυτοαποκαλούνται ‘αλληλέγγυοι’ επιδίδονται συστηματικά σε καταστροφές περιουσιών, απειλούν και επιχειρούν να εκβιάσουν την πολιτεία. Τα θύματα είναι γνωστά και πάντα τα ίδια: Οι απλοί απροστάτευτοι πολίτες, ο κόπος και το βιός τους που καταστρέφεται.
Η Κυβέρνηση και πάλι εμφανίζεται αδύναμη και ανεκτική, δεν μπορεί και δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ασύδοτη δράση ‘δικών της παιδιών’.
Είναι πρωτοφανής για ευνομούμενο κράτος δικαίου αυτή η ανοχή και η προκλητική αδιαφορία στη βία και την ανομία.
Η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου την Κυβέρνηση. Ο κ. Τόσκας έπρεπε προ πολλού να είχε παραιτηθεί ή αποπεμφθεί.
Ο κ. Τσίπρας τον στηρίζει και σε ρόλο παρατηρητή αδιαφορεί και περιφρονεί τα βασικά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών της χώρας.
Καταδικάζουμε για μια ακόμη φορά τη βία και την ανομία. Στεκόμαστε στο πλευρό των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας.
Καλούμε επιτέλους τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ανταποκριθούν στο στοιχειώδες καθήκον για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και την κοινωνική ειρήνη».
Τροποποίηση του Μνημονίου
Στο μεταξύ για επικείμενη τροποποίηση του 3ου μνημονίου από την Βουλή κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και από το Υπερταμείο.
«Προτίθεται πράγματι η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το 3ο Μνημόνιο; Τί άλλες δεσμεύσεις θα προκύψουν από την ενδεχόμενη τροποποίηση 3ου Μνημονίου;», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Κουτσούκος και Βασίλης Κεγκέρογλου σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Στις 19 Αυγούστου 2015, υπεγράφη η “Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης” του ελληνικού κράτους με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με βάση το 3ο Μνημόνιο των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου, όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου 2015, η οποία προβλέπει δάνειο για τη χώρα μας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, με διάρκεια 32,5 έτη» αναφέρουν στο κείμενό τους για να προσθέσουν «Την εν λόγω σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους της χώρας μας, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Στουρνάρας και ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Άρης Ξενόφος, κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησής τους από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 3 του Ν.4336/2015 (3ο Μνημόνιο).
Όπως πληροφορηθήκαμε, κατά την κοινή συνεδρίαση του Eurogroup και του Συμβουλίου του ESM στις 19 Φεβρουαρίου 2018 επιπρόσθετα ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ).
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τροποποιηθεί από την Ελληνική Βουλή η σχετική διάταξη του 3ου Μνημονίου ώστε να παρασχεθεί εξουσιοδότηση στην κα. Αικατερινάρη ως επικεφαλής του Υπερταμείου, προκειμένου να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση».
Ρωτούν τέλος: «προτίθεται πράγματι η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το 3ο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015) ώστε να υπογραφεί εκ των υστέρων η δανειακή σύμβαση του τρίτου Μνημονίου και από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ); Τι σημαίνει για του Έλληνες πολίτες και ιδίως για την μελλοντική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η νέα αυτή δέσμευση της κυβέρνησης; Πώς συνδέεται το γεγονός των νέων συνεχών δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση με το αφήγημα της «καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο» που ευαγγελίζεται διαρκώς η κυβέρνηση; Τί άλλες δεσμεύσεις θα προκύψουν από την ενδεχόμενη τροποποίηση του Ν. 4336/2015 (3ο Μνημόνιο)»;

iapopsi

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου