Friday, 24 January, 2025

Η Βουλή παρέπεμψε τον Παπαντωνίου σε προανακριτική με 252 ψήφους

Για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής απαιτούνταν τουλάχιστον 151 βουλευτές Στη συνέχεια θα συγκροτηθεί η προανακριτική σε Σώμα

και ξεκινούν οι εργασίες της – Το τελικό πόρισμα κατατίθεται και πάλι στην Ολομέλεια – Αν η πρόταση ζητήσει την δίωξη του πρώην υπουργού θα προηγηθεί η αξιολόγησή της από το Δικαστικό Συμβούλιο πριν την συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε η προταση των κυβερνητικών κομμάτων για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση των εξοπλιστικων προγραμμάτων που υπέγραψε ο κ Γιάννος Παπαντωνίου ως υπουργος Εθνικης Άμυνας την περίοδο 2001-2004.

Ωστόσο κρίνοντας απο τις εισηγήσεις όλων των κομμάτων ότι θα υπερψηφίσουν την σχετική πρόταση συμπεραίνεται οτι η κάλπη έβγαλε 16 διαφοροποιημένες ψήφους. Αναλυτικά, ψήφισαν 268 βουλευτές. Υπέρ της συγκρότησης ψήφισαν 252 βουλευτές, κατά 3, παρών δήλωσαν 4, ενώ εντοπίστηκαν 8 άκυρα και 1 λευκό.

Η προανακριτική επιτροπή  θα διερευνήσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τον πρώην υπουργό. Η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και τη σύναψη συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Oι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων υποστηρίζουν ότι για τον κ. Παπαντωνίου προκύπτουν  ενδείξεις τέλεσης των εγκλημάτων της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια κατά την υπογραφή εξοπλιστικών συμβάσεων. Να σημειωθεί ότι το αδίκημα του «μαύρου χρήματος» είναι διαρκές και άρα δεν έχει παραγραφεί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν και έκαναν λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού από την πλευρά της κυβέρνησης σημείωσαν ότι όλα θα πρέπει να έρθουν στο φως. Ο  Γιάννος Παπαντωνίου – δίνοντας και το στίγμα της στάσης που θα ακολουθήσει μετά την σύσταση της προανακριτικής – με υπόμνημα που απέστειλε επέμεινε ότι όλες οι συμβάσεις «επί 14 χρόνια έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών του». Κάνει επίσης λόγο για απόπειρα συκοφάντησης του ίδιου, «τιμωρίας» της κυβέρνησης Σημίτη και εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής απαιτούνταν τουλάχιστον 151 βουλευτές. Στην συνέχεια συγκροτείται η προανακριτική σε Σώμα και ξεκινούν οι εργασίες της. Το τελικό πόρισμα κατατίθεται και πάλι στην Ολομέλεια ενώ αν η πρόταση ζητά την δίωξη του πρώην υπουργού θα προηγηθεί η αξιολόγησή της από το Δικαστικό Συμβούλιο πριν την συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.

protothema

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου