Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Ομπάμα: «Κύριε Πρόεδρε σας υποδέχομαι ως πρόεδρο των ΗΠΑ που υπηρέτησε τον σεβασμό του ανθρώπου και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Πρώτον, εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και εμπνεόμαστε από τον θεσμό των θεσμικών αντιβάρων. Θωρακίζουν τη λαϊκή κυριαρχία, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από παρεμβάσεις όλων εκείνων των θεσμών που στην παγκοσμιοποίηση στερούνται οποιασδήποτε δημοκρατικής αναγνώρισης.
Δεύτερον, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που δεν είναι υπεύθυνος αλλά οφείλεται σε λάθος πολιτικές. Παρά το κόστος αυτό ο λαός παραμένει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε να επιστρέψει στις αρχές που ξεκίνησε η Ε.Ε.
Τρίτον, ανταποκρινόμαστε με αξιοπρέπεια σε ό,τι αφορά το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα το οποίο έχει προκύψει από τον πόλεμο στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους δικαιοσύνης, αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ελπίζω ότι η δική σας έκκληση θα είναι εκείνη που θα ανοίξει τις συνειδήσεις. Η προστασία των προσφύγων κατάγεται από τον θεσμό του ικέτη και παραμένουμε πιστοί. Για να αντιμετωπίσουμε τη βάρβαρη τρομοκρατία. Πρέπει να λήξει ο πόλεμος στη Συρία.
Να συνεργαστούν αρμονικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Το συνειδητοποιήσατε εγκαίρως. Καιρός να αγωνιστούμε όλοι για να τελειώσει η χειρότερη πληγή.
Από την Αθήνα που έχει ως σύμβολο τον Παρθενώνα σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τα ίδια ιδανικά. Πάρτε μαζί σας και την Ελλάδα σε αυτό σας το οδοιπορικό. Εκ μέρους του ελληνικού λαού σας κάνω ένα συμβολικό δώρο, σας προσφέρουμε την «κρυφή Ελλάδα» ως δώρο – όπως είχε πει ο Μαλρό «όλοι οι άνθρωποι στη Δύση κουβαλάμε μία κρυφή Ελλάδα στην καρδιά μας».
Η αντιφώνηση Ομπάμα
«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα, σας ευχαριστώ για τη ζεστασιά που μας δείξατε σε αυτή την επίσκεψη», τόνισε αρχικά ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Φυσικά η φιλοξενία σας δεν αποτελεί έκπληξη! Θα έχω πολλά περισσότερα να πω αυριο στην ομιλία μου για τα κοινά μας στοιχεία. Είμαστε ευγνώμονες για τη συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό. Έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς ειρήνης και πολέμων, αλλά κυρίως τον τελευταίο καιρό που η Ελλάδα ζούσε δύσκολες στιγμές», συνέχισε ο απερχόμενος πλανητάρχης. «Είμαστε ευγνώμονες για τη φιλία μας με τον ελληνικό λαό. Σήμερα θέλω να ξέρετε ότι όσο προχωράτε μπροστά θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ. Θέλω να κλείσω με ένα γράμμα το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα της. Έλληνας πατριώτης έγραψε ότι οι αρετές είναι ίδιες με των Αμερικανών, σας θεωρούμε φίλους», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.
«Τέλος, με τα ποτήρια ανά χείρας, ο Μπάρακ Ομπάμα έκανε πρόποση και δήλωσε πως εύχεται Έλληνες και Αμερικανοί να ζουν αρμονικά σαν αδέρφια, ενώ χρησιμοποίησε και τη δεύτερη ελληνική φράση», λέγοντας στην υγειά μας.
Αγενής και… λίγος ο Τσίπρας κατά τις κοινές τους δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου
«Η επίσκεψή σου στην Αθήνα στέλνει σημαντικά μηνύματα στην διεθνή κοινότητα», είπε στην αρχή των δηλώσεων του ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό Πρόεδρο
«Φωτιά» έχει πάρει το Twitter, από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να απευθυνθεί στον ενικό στον Μπαράκ Ομπάμα κατά τις κοινές τους δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η επίσκεψή σου στην Αθήνα στέλνει σημαντικά μηνύματα στην διεθνή κοινότητα. Μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως τελευταίο σταθμό της περιοδείας σου», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αγενής ο ενικός του Τσίπρα στον Ομπάμα
Η αγγλική προφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των χρηστών του διαδικτύου
Την ώρα του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε συζήτηση, στην Αθήνα, με τον Αλέξη Τσίπρα και σχολίαζαν το θέμα του ελληνικού χρέους, στο Twitter, οι Έλληνες χρήστες, έστησαν το καθιερωμένο «πάρτι μεγάλων γεγονότων», καθώς ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με την προφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, που σε άλλου φαινόταν υπερβολική, σε άλλους θύμιζε Οξφόρδη και σε άλλους, του καουμπόηδες του Ντάλας και τον αείμνηστο Τζον Γουέιν!
Πώς είδε ο διεθνής Τύπος την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα…
Το ελληνικό χρέος, το προσφυγικό, αλλά και η προσπάθεια του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ να καθησυχάσει τον κόσμο για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζουν τα διεθνή μέσα που καλύπτουν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα. Αν και δεν ασχολούνται όλα αποκλειστικά με το ταξίδι στην Ελλάδα, αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σταθμός μιας μακράς και τελευταίας για τον Μπαράκ Ομπάμα επίσημης περιοδείας.
Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στην ηλεκτρονική της σελίδα αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήρθε για να υποσχεθεί περαιτέρω βοήθεια στους Έλληνες.
«Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν και στο μέλλον την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Μια δυνατή Ευρώπη είναι σημαντική και για την Ευρώπη και για τον κόσμο», γράφει η FAZ και αναφέρεται ειδικά στο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους:
«Κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα της κατά της οικονομικής κρίσης. “Η ελπίδα μου είναι ότι πάνω σε αυτήν την πρόοδο μπορούμε να οικοδομήσουμε”, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. “Η ελάφρυνση του χρέους και άλλες στρατηγικές είναι αναγκαίες ώστε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτήν τη μεταβατική φάση”». Η επίσης γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η Αθήνα επιμένει να γίνει ελάφρυνση του χρέους.
Όπως σημειώνει, έπειτα από χρόνια καχεξίας, «η Ελλάδα φαίνεται ότι ξαναστέκεται στα πόδια της. Έτσι, τόσο περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας ζητά με έμφαση ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους και ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκει αρωγό τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα».
Σημειώνει τα θετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη της τάξης του 0,5%, αλλά και το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε μεν τη συνέχιση των αναγκαίων πλην δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αλλά στο Βερολίνο θα τονίσει ότι η αυστηρή πολιτική της λιτότητας δεν δημιουργεί ανάπτυξη.
Η γερμανική εφημερίδα θυμίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει καμία ασυζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017, η ακόμη και πριν από τα μέσα του 2018, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στον Μπαράκ Ομπάμα. Πάντως η εφημερίδα «ποιο βάρος έχει ο λόγος ενός απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ο διάδοχός του λέγεται Ντόναλντ Τραμπ».
Τα τουρκικά ΜΜΕ
Τα τουρκικά μέσα αποφεύγουν να αναφέρουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει συμπεριλάβει την Τουρκία στην περιοδεία του, αλλά τονίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν στήριξαν αρκετά την Ελλάδα στην οικονομική κρίση. Επιπλέον κάποια χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Ομπάμα άνευ σημασίας, «που θα χαθεί στη διάσταση του κοσμικού γεγονότος και είναι αμφίβολο αν θα παραμείνει στις μνήμες», μια και ο Μπαράκ Ομπάμα «επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη και τελευταία φορά».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χάρη Παπασωτηρίου, διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα, η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα είναι «μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Στις ΗΠΑ
Οι New York Times χθες τόνιζαν ότι την ώρα που η Ελλάδα αναζητεί σταθερότητα, ταράζεται από την εκλογή Τραμπ, η οποία αποδυναμώνει την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Σημειώνουν μάλιστα ότι ο απερχόμενος προέδρους έχει στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει για οικονομική ανάκαμψη και ειδικά στο ζήτημα του χρέους και πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορέσει να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ για ελάφρυνσή του.
Ωστόσο, τονίζει, «αυτή η πιθανότητα έχει εξατμιστεί με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ», διότι ο Αμερικανός πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα με την κληρονομιά που αφήνει να απειλείται και την ισχύ του να ασκήσει πίεση μειωμένη δραματικά. Το πρακτορείο Reuters, πάλι, μιλά για τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος, αλλά και την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.
Τα ισπανικά μέσα, με κυρίαρχη την εφημερίδα El Pais, σημειώνουν ότι το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα έχει στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους των Αμερικανών μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσει εξωτερική πολιτική διαφορετική από του προκατόχου του και φυσικά από αυτήν της Χίλαρι Κλίντον, αν κέρδιζε τις εκλογές. Μεταξύ αυτών αναφέρεται απλώς στην παρουσία του στην Αθήνα και θυμίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει σαφώς ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους.
Στην Ευρώπη
Η ιταλική Repubblica, στην ηλεκτρονικής της έκδοση έχει πρώτο θέμα την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση στη φράση του Μπαράκ Ομπάμα ότι «η λιτότητα, από μόνη της, δεν φέρνει ευημερία» και ότι «μία ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη, η οποία ευημερεί αποτελεί κάτι το θετικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Επίσης, αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση για την ελληνική, ανθρώπινη στάση στο προσφυγικό και θέλησε να υπενθυμίσει ότι η Προεδρία του είχε πάντα ως στόχο την στήριξη της ανάπτυξης και της αισιοδοξίας, «παραμένοντας στο πλευρό του ελληνικού λαού». Στη Βρετανία, ο Guardian ήδη από χθες τόνιζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά «σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» και πως είναι θέση του ότι η παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι σημαντική για όλο τον κόσμο.
Επίσης αναφέρεται στη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα, χαρακτηρίζοντας τα επιτεύγματά της από τα μεγαλύτερα στη σύγχρονη εποχή, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.
Φυσικά, στο σημερινό της δημοσίευμα, τονίζει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να καθησυχάσει «καμιά δεκαριά ηγέτες για τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου». Η λιτότητα είναι το θέμα με το οποίο ασχλούνται τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και τονίζουν τη δήλωση Ομπάμα πως «από μόνη της δεν επιτρέπει την επίτευξη της ευημερίας». Στην ηλεκτρονική έκδοση του Nouvel Observateur το άρθρο έχει τίτλο «Ο Ομπάμα στην Ελλάδα: ιστορικές εντάσεις και απειλή σαμποτάζ».
Όπως σημειώνει, «εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να αφήσει το στίγμα του στην Ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει στην επίσκεψή του για να βαρύνει στο ζήτημα της διαγραφής χρέους. Ομως οι δύο άνδρες είναι πιθανόν να δουν τους στόχους τους να τίθενται υπό αμφισβήτηση από πολύ σοβαρή αναταραχή την οποία προκαλεί η επίσκεψη στην Αθήνα». Το ίδιο θέμα (η λιτότητα) αλλά και η ελάφρυνση του χρέους απασχολεί και το αντίστοιχο δημοσίευμα της Monde, που τονίζει το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα, κατ’ απαίτησιν των πιστωτών.
Η Liberation τονίζει πως πρόκειται για το τελευταίο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη ως προέδρου, ενώ στην Αθήνα αυτό που επιθυμεί να τονίσει είναι η ανάγκη για μια Ευρώπη «ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα». Επίσης, σημειώνει ότι οι επόμενος σταθμός του ταξιδιού του θα είναι το Βερολίνο, όπου θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, την Τερέζα Μέι, αλλά και τον Ματέο Ρέντσι.
Τέλος, στην ηλεκτρονική σελίδα του Radio France International, δίνεται έμφαση στο προσφυγικό και στη δήλωσή του ότι «ο κόσμος είναι ευγνώμων προς την Ελλάδα για την ανθρωπιστική της συμπόνοια και για τον θετικό τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίσθηκε την προσφυγική κρίση».
Επίσης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να μην αφήσουμε μία και μόνη χώρα να φέρει ολόκληρο το βάρος αυτών των προβλημάτων»…
Nessit, newsbeast, proththema, efsyn.gr
Η ιστορική προσφώνηση Παυλόπουλου στον Ομπάμα… ο ‘’λίγος’’ Τσίπρας και τα Διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη