Ισχυρές πολιτικές εντυπώσεις, αλλά και ερωτήματα για την ενδεχόμενη σκοπιμότητα που μπορεί να υποκρύπτει, δημιούργησε η πρώτη εδώ και πάνω από επτά χρόνια
δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας και πιο συγκεκριμένα για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.
Οι εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανλής, λύνοντας την πολύχρονη σιωπή του για να τοποθετηθεί στο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, προκάλεσαν μεγάλο αιφνιδιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς και σε αρκετά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης που ένοιωσαν άβολα από τους -σχεδόν… «ξέφρενους»-πανηγυρισμούς διαδικτυακών τρολ αλλά και στελεχών της αντιπολίτευσης που ξέσπασαν μόλις ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αναπαραγωγή των όσων είπε.
Η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στην κεντροδεξιά παράταξη, καθώς όλοι προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις πίσω από τα λεγόμενά του. Τα όσα είπε ερμηνεύθηκαν ως αιχμή κατά των χειρισμών της κυβέρνησης, η οποία κλήθηκε να απαντήσει παραθέτοντας ένα ισορροπημένο σχόλιο.
Μιλώντας στα Ανώγεια, σε εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε έμμεσες βολές κατά του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε τη διαύγεια και τη διαφάνεια ως θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό βίο, και σημείωσε: «Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό, που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!».
Αμηχανία στη ΝΔ, ξέφρενοι πανηγυρισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι ευθείες βολές Καραμανλή κατά της κυβέρνησης προκάλεσαν αιφνιδιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στα στελέχη της ΝΔ. Κι αυτό διότι εδώ και χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε μιλήσει για μια σειρά θεμάτων, π.χ. χρεοκοπία, μνημόνια, δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, πλην μιας μαγνητοσκοπημένης δήλωσης.
Επίσης, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει όταν στήθηκε η μεγαλύτερη σκευωρία όλων των εποχών, με την υπόθεση Novartis, και ενοχοποιήθηκαν κορυφαίοι πολιτικοί από τη δική του παράταξη, όπως οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος, αλλά και από άλλους χώρους, όπως οι κ. Βενιζέλος, Στουρνάρας και Παναγιώτης Πικραμμένος. Αντίθετα, λένε στη ΝΔ, ο κ. Καραμανλής επέλεξε τη συγκεκριμένη συγκυρία, σε ένα φορτισμένο κλίμα για το κόμμα του, να κάνει μια τόσο έντονη παρέμβαση, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προκαλώντας ξέφρενες εκδηλώσεις χαράς μόνο στον… ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι πρώτος ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του και ακολούθησαν πανηγυρισμοί διαδικτυακών τρολ αλλά και στελεχών της αντιπολίτευσης, που ξέσπασαν μόλις έγιναν γνωστά όσα είπε ο κ. Καραμανλής στα Ανώγεια. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι Μέσα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζωντανή μετάδοση της ομιλίας τού πρώην πρωθυπουργού από την Κρήτη.
Καραμανλής: Επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία το ζήτησαν
«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών», ήταν οι επίμαχες βολές του κ. Καραμανλή.
Η αντίδραση Μαξίμου στις δηλώσεις Καραμανλή
Το κλίμα που άρχισε να δημιουργείται, πέρα από αμηχανία και εκνευρισμό σε ορισμένους, έφερε και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που επιχείρησε να λειάνει τις εντυπώσεις και να κατεβάσει τους τόνους. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι’ αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».
Ορισμένες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Καραμανλής περιέγραψε, ίσως με έναν πιο έντονο τρόπο, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη η κυβέρνηση, ενώ υπογράμμιζαν πως από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός τόνισε την επιθυμία της κυβέρνησης να δοθούν απαντήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Όλα αυτά λίγες ώρες πριν ο κ. Μητσοτάκης βρεθεί, σήμερα το πρωί, στις Σέρρες, όπου θα πραγματοποιήσει περιοδεία. Μαζί του θα βρίσκεται και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος μιλώντας χθες στα Παραπολιτικά 90,1 FM κινήθηκε σε εντελώς άλλο κλίμα από τον εξάδελφό του πρώην πρωθυπουργό.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις υποκλοπές, ο υπουργός Υποδομών στήριξε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό και όποιος κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και προσπαθήσει να το υποβαθμίσει θα διαπράξει μεγάλο πολιτικό σφάλμα. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι είναι και ένα ζήτημα δημοκρατίας». Και πρόσθεσε: «Στα ζητήματα δημοκρατίας καμία παράταξη δεν είναι πιο ευαίσθητη από την παράταξη που εγγυήθηκε τη δημοκρατία στην πατρίδα μας το 1974».
Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής σχολίασε τις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του πρωθυπουργού, εκτιμώντας: «Δεν αντέχει καν σε συζήτηση να λέμε ότι ο πρωθυπουργός ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ασφαλώς και δεν ήξερε, δεν θα μπορούσε να ξέρει και δεν θα είχε καμία λογική να ξέρει και να μην αντιδράσει. Απόδειξη το ότι μόλις το έμαθε κινητοποίησε τις γνωστές εξελίξεις».
https://www.youtube.com/watch?v=voInGzBPemg