Monday, 18 November, 2024

Θεσσαλονίκη: Το… τερμάτισαν στις υποψηφιότητες! 24 «σωτήρες» μέχρι σήμερα!

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 στην εκκίνηση του εκλογικού αγώνα στον δήμο Θεσσαλονίκης είχαν εμφανιστεί 9 υποψήφιοι δήμαρχοι και τελικά

μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου, ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν ο νικητής. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2014, οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τη συμπρωτεύουσα αυξήθηκαν κι έφθασαν τους 11, κατά έναν λιγότερο από αυτούς που ξεκίνησαν την κούρσα στην Αθήνα (12). Τώρα, όμως, οι Θεσσαλονικείς το… απογείωσαν!
Μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες διεκδικούν με άνεση οι υποψήφιοι που φέρονται αποφασισμένοι να βρεθούν στην εκκίνηση για τη διεκδίκηση του δημαρχικού θώκου της Θεσσαλονίκης, καθώς η λίστα μετρά ήδη 22 ονόματα συν δύο που “έσκασαν” μόλις χθες!

Και όπως λένε οι γνωρίζοντες τα της Θεσσαλονίκης, μπορεί μέχρι το τέλος Μαρτίου να ξεπεταχθούν και άλλες!
Οπότε, πολύ λογικά ισχύει το σύνθημα των καφενείων «κάθε γειτονιά και δήμαρχος». Ή εάν παραφραστεί το αριστούργημα του Μίκη Θεοδωράκη που τραγούδησε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Αντώνης Καλογιάννης, «Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς».
Όπως γίνεται κατανοητό, οι Θεσσαλονικείς ψηφοφόροι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο μέσα στα παραβάν…
Και βέβαια το ερώτημα που προκύπτει είναι; Για ποιον λόγο ξαφνικά η Θεσσαλονίκη γέμισε «σωτήρες»; Διότι, με το σύστημα της απλής αναλογικής, εάν κάποιος συνδυασμός καταφέρει να πιάσει ένα ποσοστό κοντά στο 1,5%, τότε θα καταφέρει να εκλέξει τον επικεφαλής. Κι όλοι ελπίζουν ότι την επόμενη ημέρα θα παίξουν ρόλο, καθώς ειδικά στους μεγάλους δήμους σχεδόν αποκλείεται να υπάρξει εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 50 συν 1 που θα επιτρέπει σε αυτή την παράταξη να διοικήσει μόνη, δίχως συνεργασίες, εάν φυσικά το θέλει. Όμως, όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν, θα υπάρξουν δήμοι στους οποίους για να διοικηθεί ο οργανισμός θα χρειαστεί ακόμη και η συνεργασία τριών παρατάξεων. Ειδικά εάν ο δήμαρχος που θα εκλεγεί, τερματίσει δεύτερος στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας.
Μόλις 6 στις 22 οι κομματικές υποψηφιότητες
Κι όπως λένε κάνοντας πλάκα, πίνοντας τον καφέ τους οι δημότες της Θεσσαλονίκης, στην πόλη τους βρέχει… δημάρχους. Ή, πιο σωστά, να προσθέσουμε εμείς, βρέχει υποψήφιους. Από τους υποψήφιους δημάρχους έξι είναι κομματικοί υποψήφιοι, καθώς έχουν λάβει στήριξη. Απλά οι εποχές που τα κόμματα πλήρωναν τα προεκλογικά έξοδα, ειδικά στους μεγάλους δήμους, έχουν παρέλθει.
Οι κομματικοί υποψήφιοι είναι οι ακόλουθοι:
1] Ο Νίκος Ταχιάος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», που κατεβαίνει με τη στήριξη της Ν.Δ. Μέχρι στιγμής προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί στη συμπρωτεύουσα, αλλά το ποσοστό του είναι μικρό, λόγω και των πολλών υποψηφίων. Ο κ. Ταχιάος θεωρείται το φαβορί για να εκλεγεί ως διάδοχος του Γιάννη Μπουτάρη.

2] Η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, είναι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το νεαρό της ηλικίας της και την παραμυθένια άνοδό της στην πολιτική, δεν φαίνεται ότι συγκινεί τους Θεσσαλονικείς και, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, για να περάσει στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να γίνουν απίθανα πράγματα. Αντίθετα, το πιο πιθανό είναι, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, να καταποντιστεί.

3] Ο Σπύρος Βούγιας είναι και πάλι εδώ. Η συνεργασία του με τον νεαρό επιχειρηματία και πολιτευτή του Ποταμιού, τον Νίκο Νυφούδη, εκτός του ότι δημιουργήθηκε ο συνδυασμός με το όνομα «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», του έφεραν εν αρχή τη στήριξη του Ποταμιού και εν συνεχεία του Κινήματος Αλλαγής. Ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκε στο πλάι του, ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ τη Δευτέρα κατά την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη ήταν στην πρώτη σειρά των ακροατών. Εάν του κλείσει το μάτι ο Μπουτάρης, κάτι για το οποίο πιέζουν τον απελθόντα δήμαρχο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες του κ. Βούγια για είσοδο στον δεύτερο γύρο. Εξάλλου, η δεύτερη θέση παίζεται μεταξύ αυτού, του Γιώργου Ορφανού και του Παναγιώτη Ψωμιάδη!

4] Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος είναι υποψήφιος του Περισσού, με το ψηφοδέλτιο «Λαϊκή Συσπείρωση». Ήταν υποψήφιος και το 2010, όπου άγγιξε το 10% (9,5%). Μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις είναι σε χαμηλές πτήσεις. Όμως στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι τελικά θα ξεπεράσει το ποσοστό του κόμματος στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (5,31%).

5] Η Χρυσή Αυγή θα έχει εκ νέου υποψήφιο τον σύντροφο της κόρης του Μιχαλολιάκου, τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, του οποίου οι καβγάδες στα δημοτικά συμβούλια με τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν ομηρικοί.

6] Με τη σημαία της Ανταρσίας θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο γιατρός Γιάννης Κούτρας με τον συνδυασμό «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή», ο οποίος το 2014 ήταν υποψήφιος και είχε λάβει το 2,12%.

Οι «ανεξάρτητοι»

Από τους υπόλοιπους υποψηφίους η αρίθμηση συνεχίζεται με αυτούς που έχουν μεν σαφείς πολιτικές ρίζες και παρελθόν, αλλά στην αφετηρία θα σταθούν με το περιβραχιόνιο του ακομμάτιστου και του ανεξάρτητου. Αυτοί είναι:

7] Από τα φαβορί για τη δεύτερη θέση είναι ο αντάρτης της Ν.Δ., ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί κάνει λόγο για ανεξάρτητη υποψηφιότητα και όχι για αντάρτικο. Ο συνδυασμός του έχει τίτλο «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» και όλοι στη συμπρωτεύουσα ισχυρίζονται ότι αβαντάρεται από το σύστημα Ιβάν Σαββίδη.
8] Ολοένα και ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο πρώην βουλευτής, νομάρχης και περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας, από όπου καθαιρέθηκε με τον συνδυασμό «Δύναμη Πολιτών», ελπίζει σε ολική επαναφορά στα κοινά.
9] Στις δημοσκοπήσεις πάει πολύ καλά και ο κεντροδεξιός Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος βρίσκεται σταθερά πάνω από το 5%, απειλώντας ακόμη και τη Νοτοπούλου. Ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη, από τους πρώτους που ανεξαρτητοποιήθηκε, αποτελεί την πολύφερνη νύφη, καθώς τον έχουν πλευρίσει για ενοποίηση των συνδυασμών, τόσο ο Νίκος Ταχιάος, όσο και ο Σπύρος Βούγιας.
10] Άλλος ένας νεαρός κεντροδεξιός, ο Μάκης Κυζιρίδης, με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Θετικά», είναι στο 2% στις δημοσκοπήσεις και λογικά θα εκλεγεί.
11] Στα ίδια δημοσκοπικά ποσοστά με τον Κυζιρίδη κινείται και ο Πέτρος Λεκάκης, με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Πρώτη», που είναι η εξέλιξη της παράταξης Μπουτάρη, η οποία φυλλοροεί.
12] Ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Οικολογία – Αλληλεγγύη» μέχρι στιγμής κινείται λίγο πάνω από το 1,5%. Πάντως οι περισσότεροι στη Θεσσαλονίκη θυμούνται τις ομηρικές μάχες του Ψωμιάδη με τον Τρεμόπουλο στα νομαρχιακά συμβούλια που κατέληξαν τελικά στα δικαστήρια.
13] Ο Χάρης Αηδονόπουλος από συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε να διεκδικήσει τον δήμο με τον συνδυασμό «Συνέργεια – Πρώτα η πόλη μας». Μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις είναι στο 2,7%.
14] Ο καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, είναι επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Υψίπολις». Στις δημοσκοπήσεις κινείται στο 1,8%.
15] Ο Γιάννης Κουριανίδης κατεβαίνει με τη στήριξη του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας, του Εθνικού Μετώπου και του κόμματος «Κοινωνία – Συνεχιστές του Καποδίστρια».
16] Ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του Βεργίνα TV, Στέργιος Καλόγηρος, κατέρχεται ως ανεξάρτητος, αλλά ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει το όνομα του συνδυασμού. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι τελικά θα κάνει πίσω.
17] Ο διδάκτορας της Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννης Νασιούλας, είναι επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη».
18] Ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. και πρώην αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης, ηγείται του συνδυασμού «ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών».
19] Ανεξάρτητη είναι και η υποψηφιότητα της Μαρίας Ιωαννίδου, με την παράταξη «Δημοτική Συμμαχία». Η κα Ιωαννίδου από το 2010-2014 ήταν δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένη με τον αείμνηστο Παπαθεμελή.
20] Ο Γιώργος Ρακκάς είναι ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μένουμε Θεσσαλονίκη».
21] Ο δικηγόρος Παναγιώτης Λογγινίδης, με την παράταξη «Γειτονιές σε Δράση».
22] Ο Φώτης Αδαμόπουλος κατέρχεται με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Ελληνική».
Ακόμη δύο «μνηστήρες»…
Τα τελευταία 24ωρα προστέθηκαν άλλοι δύο συνδυασμοί που διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. Ο ένας ανακοινώθηκε μέσω του facebook με τον τίτλο «Π.Α.Ρ.Ε.Α.» (Πολιτικό Ανανεωτικό Ρεύμα Ευθύνης και Αξιοκρατίας).
Ο άλλος έχει το όνομα «Γίνεται Μπορούμε» και ως επικεφαλής είναι ο επιχειρηματίας Σάββας Χαλιαμπάλιας!
Οι δημοσκοπήσεις και οι ζυμώσεις για ενοποίηση συνδυασμών
Λένε πως οι δημοσκοπήσεις είναι μία φωτογραφία της στιγμής και ουδείς κέρδισε εκλογική μάχη με αυτές. Όμως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης αποτυπώνουν επακριβώς την κοινωνική διαστρωμάτωση της συμπρωτεύουσας. Αυτής δηλαδή που γνωρίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, «στην πόλη, παρά το γεγονός ότι έχει διοικηθεί επί εννέα χρόνια από έναν εξωστρεφή δήμαρχο, εν τούτοις είναι ζωντανός ο συντηρητισμός και η αίσθηση της αδικίας έναντι των Αθηνών. Γι’ αυτό και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν είναι χαμένος από χέρι». Από την άλλη, αυτή την εποχή απουσιάζει η ισχυρή προσωπικότητα στην πόλη, όπου ένωσε τις δυνάμεις της εξωστρέφειας, όπως ο Μπουτάρης. Έτσι υπάρχει πανσπερμία υποψηφίων από τη δεξιά, το κέντρο και την κεντροαριστερά, που ακολουθούν τις ιδέες Μπουτάρη, αλλά που κατέρχονται μόνοι τους στην εκλογική μάχη.
Αυτή την εποχή οι μεγαλύτερες διεργασίες αφορούν τον Ζέρβα, τον Κυζιρίδη, τον Λεκάκη και τον Ζαρωτιάδη. Συγκεκριμένα, τόσο από την παράταξη του Νίκου Ταχιάου, όσο και από αυτή των Βούγια-Νυφούδη γίνεται προσπάθεια, ώστε να αποσυρθούν και να πορευθούν με τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο. Εξάλλου, όλοι κινούνται στις ίδιες ράγες σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της πόλης, παρά το γεγονός ότι έχουν διαφορετική πολιτική και ιδεολογική αφετηρία.
Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, προς το παρόν οι Θεσσαλονικείς προσπαθούν να μάθουν τους υποψήφιους. Και δεν μιλάμε αυτούς της πρώτης γραμμής, αλλά και τους «μικρότερους».
Στην τελευταία δημοσκόπηση που έγινε από 19-22 Φεβρουαρίου στην πρώτη θέση είναι οι αναποφάσιστοι, που ξεπερνούν το 20%. Προηγείται ο Νίκος Ταχιάος με 13,4%, ακολουθεί ο Γιώργος Ορφανός με 12,5%, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 10%, ο Σπύρος Βούγιας με 9,8%, η Κατερίνα Νοτοπούλου με 7,2% και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με 5%. Χαμηλότερα ποσοστά λαμβάνουν ο Χάρης Αηδονόπουλος (2,7%), ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος (2,5%), ο Εφραίμ Κυριζίδης (2,1%), ο Πέτρος Λεκάκης (2%), ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (1,8%) και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος (1,7%).
Του Μιχάλη Κωτσάκου – iapopsi.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου