Ευρεία σύσκεψη φορέων της Μακεδονίας για την αντιπυρική προστασία και την ετοιμότητα των αρμοδίων φορέων
Την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 ετών βιώνει φέτος η Ελλάδα, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας συμμετέχοντας σε ευρεία σύσκεψη φορέων της Βόρειας Ελλάδας που διοργάνωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ενώ χαρακτήρισε ως ήρωες τους πυροσβέστες και τους πιλότους που μάχονται καθημερινά στα πύρινα μέτωπα.
«Θα δίνουμε μάχη καθημερινά. Αυτό υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Έχουμε συντονισμό και οργάνωση στο πεδίο, υπάρχουν τα εναέρια μέσα, βλέπετε νέες τεχνολογίες ενώ και drones μπαίνουν πλέον στο παιχνίδι για να προφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή, τους συμπολίτες μας δηλαδή. Και μετά την περιουσία τους», τόνισε ο κ. Κικίλιας που επισήμανε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ αφού, όπως είπε, «ήταν ένας άνυδρος χειμώνας. Δεν έχει χιονίσει και ουσιαστικά δεν υπήρξε χειμώνας. Το φθινόπωρο διήρκησε μέχρι τον Δεκέμβρη. Έχουν αλλάξει οι εποχές. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Αλλάζουν πολύ γρήγορες τα καιρικά φαινόμενα και μέσα σε λίγες ώρες έχουμε εκτεταμένες καταστροφές».
Όσον αφορά τον καθαρισμό των οικοπέδων τόνισε ότι η νομοθεσία υπήρχε κι ότι «ο έλεγχος μέχρι σήμερα ασκείτο πλημμελώς».
«Φέτος προσθέσαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου οι συμπολίτες μας πάρα πολύ εύκολα βάζουν την υπογραφή τους ότι έχουν καθαρίσει το οικόπεδο τους. Σήμερα έχουμε ξεπεράσει τους 300.000 οικοπεδούχους. Είναι τεράστιο το νούμερο, τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γιατί δείχνουν ότι καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα της κατάστασης», ανέφερε.
Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει την αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια αυτή που κάνει για τον καθαρισμό. Για αυτό και ο υπουργός Εσωτερικών έβαλε ένα έξτρα κονδύλι» και επισήμανε ότι δόθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ το δικαίωμα να μπαίνει μέσα στο δάσος και να κάνει αντιπυρικές ζώνες. «Θα έχουμε και την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 χρόνων έχουμε. Χρειάζεται τεράστια προσοχή. Οι πυροσβέστες μας είναι οι άνθρωποί μας. Παλεύουν με νύχια και με δόντια. Οι πυροσβέστες είναι ήρωες. Δεν μπορεί τη μια στιγμή να είναι ήρωες και την άλλη αποδιοπομπαίοι τράγοι. Είναι ήρωες γιατί τα παιδιά που πετούν αεροσκάφη, όπως και οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και της δέλτα, όλοι αυτοί που είναι δε μάχιμες υπηρεσίες, κάνουν ένα λειτούργημα. Πάνε το πρωί στη δουλειά τους και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν πίσω» κατέληξε.
Την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή φορέων από όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη διοργάνωσε ο υφυπουργός Κώστας Γκιουλέκας που τόνισε ότι «πρέπει να συντονιστούμε για οποιαδήποτε ενδεχόμενο. Έχουμε μπροστά μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Είναι πολύ επικίνδυνη περίοδος. Απευχόμαστε να συμβεί το οτιδήποτε, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε να έχουμε τον καλύτερο συντονισμό και την καλύτερη δράση».
Στο υπερσύγχρονο σύστημα πυροπροστασίας, ενός ραντάρ που αγοράστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Σέιχ Σου αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Όπως ξέρετε οι αρμοδιότητες των Περιφερειών στην πυροπροστασία είναι ιδιαίτερα περιορισμένες ωστόσο είμαστε και φέτος εδώ να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με οχήματα έργου, με βυτιοφόρα και βέβαια για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθευτεί και εγκαταστήσει στο Σειχ Σου ένα υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ με την νανοτεχνολογία σαρώνει ανά 1,5 λεπτό όλο το Σέιχ Σου και ενημερώνει την Πυροσβεστική σε περίπτωση έναρξη πυρκαγιάς προκειμένου η πυροσβεστική να σπεύσει στο σημείο. Όπως ξέρετε η αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς πρέπει να γίνεται τα πρώτα λεπτά από την έναρξη της προκειμένου να κατασβεστεί πριν επεκταθεί. Έτσι λοιπόν η ΠΚΜ παρέδωσε προ ημερών στην Πυροσβεστική η οποία θα έχει και την ευθύνη λειτουργίας αυτού του συστήματος ένα υπερσύγχρονο σύστημα που στηρίζεται στην νανοτεχνολογία και μέσα από αυτό πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε ακόμα περισσότερο το δάσος μας το Σέιχ Σου. Αντίστοιχα τέτοια συστήματά και με άλλες τεχνολογίες εξετάζουμε για τα υπόλοιπα δάση και τις περιοχές ενδιαφέροντος και στην υπόλοιπη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αφού δούμε πως θα λειτουργήσει το σύστημα αυτό», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.