Σημαντικές είναι οι πιέσεις που ασκούν οι μεταναστευτικές ροές σε Ελλάδα και Βουλγαρία καθώς οι δύο χώρες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αποτελούν πύλες εισόδου προς την Ευρώπη. Τα κράτη, με κοινό ενδιαφέρον, καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του μεταναστευτικού ρεύματος.
Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό η επόμενη μέρα να βρει τις δύο χώρες συντεταγμένες κάτω από μια κοινή μεταναστευτική πολιτική μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλη της οποίας είναι και οι δύο. Τις ανησυχίες και τα κοινά προβλήματα “σκιαγραφεί” στο ThessToday o Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, Γιώργος Χρηστίδης.
Πάντως ο καθηγητής, βάσει μετρήσεων και δημοσιευμάτων στον τύπο, κάνει λόγο για μια βουλγαρική κοινωνία εντόνως εχθρική απέναντι στους μετανάστες καθιστώντας σαφές την ίδια στιγμή πως η διάσταση του θέματος των μεταναστευτικών ροών- όπου ο όρος είναι αποδεκτός περιλαμβάνοντας πρόσφυγες και μετανάστες-, είναι τελείως διαφορετική για τις δύο χώρες.
Στην Ελλάδα το ζήτημα του μεταναστευτικού παρατηρείται πιο έντονα από ό,τι στη Βουλγαρία που δεν έχει βιώσει μια μαζική απόπειρα παραβίασης της συνοριακής της διάβασης .Ωστόσο και εκεί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια οι μεταναστευτικές ροές και είναι ενδεικτικό πως κάποιοι κρατικοί χώροι για την εγκατάσταση των αιτούντων άσυλο έχουν γεμίσει, σύμφωνα με τον καθηγητή.
Ως προς το γιατί οι μεταναστευτικές ροές είναι μεγαλύτερες στην Ελλάδα ο κ. Χρηστίδης αναφέρει πως απάντηση αποτελεί η γεωγραφική της θέση της, στην ανατολική Μεσόγειο. “Είναι χώρα μέλος Σέγκεν ενώ η Βουλγαρία δεν είναι. Μια ιδιαίτερη παράμετρος που λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια είναι πως η Τουρκία φρόντιζε πάντα να μην κατευθύνονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Βουλγαρία. Παρόλα αυτά έχουν αυξηθεί οι ροές και εκεί. Αυτό που παρατηρεί κάποιος στην Ελλάδα όπως και σε όλη την κεντροανατολική Ευρώπη και στην Βουλγαρία με βάση τις μετρήσεις και τα άρθρα στον τύπο, η κοινωνία είναι έντονα εχθρική προς τους μετανάστες. Επειδή η πλειονότητα αυτών που αναζητούν άσυλο προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες, θεωρούν ότι αποτελούν μια απειλή σε θέματα ταυτότητας. Αυτό είναι μια αντίληψη της κοινωνίας που την μοιράζονται αρκετοί χωρίς να σημαίνει ότι είναι και αξιολογική”… δείτε εδώ