“Κοιτάμε Μπροστά”: Απαράδεκτο το πολυνομοσχέδιο για την ενέργεια και το περιβάλλον και η προώθησή του κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε στα τέλη Φεβρουαρίου τρία σχέδια νόμου με ιδιαίτερη περιβαλλοντική και οικονομική σημασία, αλλά απαράδεκτα μικρή προθεσμία διαβούλευσης (σε ένα από αυτά περιορίστηκε σε μόλις 4 μέρες!). Μάλιστα, ενώ οι διαβουλεύσεις έληξαν στις 28 Φεβρουαρίου, τα τρία νομοσχέδια ενώθηκαν σε ένα και κατατέθηκαν στη Βουλή την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή την 1η Μαρτίου, ημέρα εθνικού πένθους λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο τίτλος του πολυνομοσχεδίου είναι “Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944-Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος”.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο σχετικά με τη μετονομασία της ΡΑΕ, διευρύνονται οι αρμοδιότητες της ρυθμιστικής αρχής στους τομείς των αποβλήτων και των υδάτων, γεγονός ενδεικτικό μιας βεβιασμένης και ξεδιάντροπης ιδιωτικοποίησης δημόσιων αγαθών. Επιπλέον, η έκθεση διαβούλευσης απλώς αγνοεί όλα τα σχόλια που υποβλήθηκαν!
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του περιβάλλοντος» που τέθηκε σε διαβούλευση μόνο 4 ημερών, αυτό αλλάζει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται για πολλοστή φορά μέσα στην τελευταία τριετία νέες συνθήκες που επηρεάζουν δυσμενώς την εξέλιξη του έργου για την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και σχεδίων διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000. Ακόμη, τουριστικές κατοικίες μπορούν να οικοδομούνται σε απόσταση 30 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού. Επιπρόσθετα, τίθενται σε κίνδυνο οι υφιστάμενες Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου των εργαζομένων στους πρώην Φορείς Διαχείρισης καθώς και η προοπτική μελλοντικής τους μονιμοποίησης. Με την κατάργηση των άρθρων 7–11 του Ν. 4519/2018, καταργείται η νομοθετική ρύθμιση της παράτασης των Συμβάσεων, αλλά και η προβλεπόμενη μοριοδότηση της Ειδικής Εμπειρίας.
Η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” ζητά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, την παροχή επαρκούς χρόνου για τις διαβουλεύσεις, τη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και την επαρκή τεκμηρίωση της ανάγκης κάθε ρύθμισης. Επίσης, στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων στους πρώην Φορείς Διαχείρισης που ζητούν την απόσυρση της κατάργησης των άρθρων 7 και 11, ώστε να μην δημιουργηθεί νομικό ζήτημα με τις παρατάσεις των υφιστάμενων συμβάσεών τους και να μην χαθεί η θεσμοθετημένη Ειδική Εμπειρία.
“Κοιτάμε Μπροστά” στην Κεντρική Μακεδονία