«Η εντολή που έλαβα από τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να στηρίξω τον κ. Τσίπρα». Με αυτή τη φράση, στην παρθενική του ομιλία ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε εμφατικά την πόρτα σε κάθε σενάριο σύμπραξης με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είχε προηγηθεί η επίθεση του πρωθυπουργού, από το βήμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, κάνοντας τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει σε εξίσου υψηλούς τόνους. «Μας λέει ο πρωθυπουργός ότι αισθάνεται πάρα πολύ άνετα με αυτή την κυβερνητική πλειοψηφία (σ.σ.: των 153 βουλευτών μαζί με τους ΑΝΕΛ), ας πορευτεί με αυτή», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας: «Βολικό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει».
Το σύνολο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη είχε στόχο να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας στη Ν.Δ. και να καταστήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ίδιο προσωπικά πρωταγωνιστές μιας προσπάθειας προκειμένου να κλείσει, όπως είπε, «το τελευταίο και χειρότερο κεφάλαιο του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού και του πολιτικού αμοραλισμού στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «ο λαϊκισμός δεν είναι προνόμιο της Αριστεράς» και περιέγραψε ένα νέο κεφάλαιο στην τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή της κατάθεσης αξιόπιστων εναλλακτικών προτάσεων. Πρώτη «δοκιμασία» για το νέο αντιπολιτευτικό προφίλ της Ν.Δ. θα είναι το ασφαλιστικό, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση ναι μεν θα καταψηφίσει αλλά, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, καταθέτοντας δική της πρόταση που έχει αναλάβει και επεξεργάζεται ειδική ομάδα εργασίας.
Εθεσε ως στόχο του κόμματος να απευθυνθεί στις «δημιουργικές δυνάμεις του τόπου» και να μπορέσει να ενσωματώσει τον χώρο «της μετριοπάθειας, της λογικής, της κανονικότητας, τον χώρο της προόδου», ενώ ρητή ήταν και η αναφορά του στο «ευρωπαϊκό κίνημα» που γιγαντώθηκε το καλοκαίρι: «Εχω λάβει καθαρή εντολή να εγγυηθώ την εθνική ανασυγκρότηση, την ισότιμη συμμετοχή μας πια στην Ευρώπη των πολιτών, την επιστροφή στην κανονικότητα». Επέμεινε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και προσέλκυσης επενδύσεων («αλήθεια τι θα πει στους επενδυτές ο πρωθυπουργός στο Νταβός;», σχολίασε σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης στις Σκουριές), στέλνοντας το μήνυμα ότι η λύση των προβλημάτων θα έρθει με το μεγάλωμα της πίτας και όχι με επιδοματικές πολιτικές, επέμεινε στην αριστεία και στην ανάδειξη της προσωπικής αξίας, «απέναντι στην ισοκατανομή της μετριότητας».
Από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν έλειψαν, όπως αναμενόταν, και οι αναφορές στην αναδιάρθρωση του κόμματος, με αιχμή τη δραματική οικονομική κατάσταση. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος προανήγγειλε ότι το κόμμα θα στραφεί στην ιδιωτική χρηματοδότηση (με πρώτο βήμα την οικονομική εξόρμηση προς τα μέλη του κόμματος), με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανόνες της διαφάνειας, ώστε το σύνολο σχεδόν της κρατικής επιδότησης να κατευθύνεται για την κάλυψη των χρεών σε τράπεζες, προμηθευτές. Ανακοίνωσε την ταχεία μετακίνηση της έδρας του κόμματος σε νέες, οικονομικότερες εγκαταστάσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε σημαντική μείωση προσωπικού – αποφάσεις που, όπως αναγνώρισε, «θα είναι και επώδυνες».
Εντονο παρασκήνιο με συντονιστές Κ.Ο.
Την ίδια στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόταν, πρώτη φορά ως πρόεδρος, στην Κ.Ο. της Ν.Δ., το «γαλάζιο» παρασκήνιο για τις θέσεις ευθύνης στη νέα κομματική ιεραρχία ήταν έντονο, ενώ σήμερα προγραμματίζεται η επίσημη ανακοίνωση του ορισμού ως αντιπροέδρων των κ. Κ. Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη.
Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του προέδρου διαμηνύουν ότι οι επιλογές στο κόμμα αλλά και οι θέσεις συντονιστών και τομεαρχών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα «δεν συνιστούν σκιώδη κυβέρνηση και δεν αποτελούν πρόκριμα», ο προβληματισμός για το μήνυμα που θα σταλεί από τις πρώτες επιλογές παραμένει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ενώ άλλες θέσεις συντονιστών και τομεαρχών μοιάζουν «κλειδωμένες» (ενδεικτικά ο κ. Χρ. Σταϊκούρας ως συντονιστής Οικονομικών), άλλες επιλογές παραμένουν ανοιχτές και το ενδεχόμενο εμπλοκής δεν αποκλείεται. Πρόθεση του νέου προέδρου της Ν.Δ. είναι να αξιοποιήσει τα κορυφαία στελέχη, ειδικά της νέας γενιάς, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η νέα σελίδα στο κόμμα. Χθες, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της στο κομματικό σχήμα, σχολιάζοντας (99,5) πως, πέραν της συγγενικής σχέσης, είναι αυθύπαρκτη πολιτική προσωπικότητα.
Αυτό που ξεκαθάρισε και τυπικά χθες στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δεν επιθυμεί να έχει εμπλοκή με τα κομματικά. Ο κ. Μεϊμαράκης θα επικεντρωθεί στη Βουλή ενώ από το περιβάλλον του σχολιαζόταν ως θετικό το μήνυμα από τις επιλογές σύνθεσης του κ. Μητσοτάκη ως προς τις θέσεις ευθύνης στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη δηλώνεται ικανοποίηση και για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δικαίωσε την επιλογή του Ιουλίου για στήριξη της συμφωνίας με τους δανειστές της χώρας, επιλογή που είχε επικριθεί από στελέχη όπως ο κ. Αδ. Γεωργιάδης.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε θερμή αναφορά για τον Ευ. Μεϊμαράκη αλλά και για τον Γ. Πλακιωτάκη, κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. Αίσθηση προκάλεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε ονομαστική αναφορά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, αλλά και ότι μίλησε χωρίς άγχος. «Το πίστευα και δούλευα για να κερδίσω», ήταν η απάντηση που έδωσε σε δημοσιογράφους σχετικά με την έλλειψη άγχους ο κ. Μητσοτάκης, αν και αναγνώρισε ότι «είναι περίεργο να μιλάς από εκεί πάνω».
www.kathimerini.gr
Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν έχω εντολή να στηρίξω τον Αλ. Τσίπρα»