Sunday, 26 January, 2025

Κ. Μητσοτάκης: Ανάμεσα σε οικουμενική και εκλογές, προτιμώ την κάλπη

Τέλος στη σεναριολογία που αναπτύσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα γύρω από το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, έβαλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που διαμήνυσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να δηλώσει “παρών” σε μία τέτοια διαδικασία. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στον τηλεοπτικό σταθμό “Star”, τόνισε πως ανάμεσα στην οικουμενική κυβέρνηση και τις εκλογές προτιμά την προσφυγή στην κάλπη, ενώ επεσήμανε πως ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πολιτικό χάος και αντιδιαμετρικά αντίθετη οπτική της πολιτικής, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί, για να βγει η χώρα από το μονοπάτι της παρατεταμένης ύφεσης.

“Δε θέτει κανείς σήμερα ζήτημα οικουμενικής. Ο κ. Τσίπρας λέει πως αισθάνεται άνετα με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κυβερνήσει με τον κ. Καμμένο, ενώ θα μπορούσε να επιλέξει άλλους, για να συγκυβερνήσει. Διαχειρίζεται κρίσιμα ζητήματα με μεγάλη ανευθυνότητα. Έχει δείξει πως δε μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Θέτει σε εφαρμογή ένα παράλληλο πρόγραμμα άλωσης του κράτους. Έχω ένα πλαίσιο συνεννόησης και αφορά στα εθνική θέματα.  Δε μπορεί να υπάρξει σε άλλα ζητήματα. Μας χωρίζει άβυσσος ως προς την ουσία των πολιτικών που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Με ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ δε μπορούμε να συγκυβερνήσουμε. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα”, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 φέρουν αυτή καθαυτή την υπογραφή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. “Δεν το γνωρίζω αν θα πάμε σε εκλογές. Εάν η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη στη Βουλή, θα ενεργοποιηθούν οι προβλέψεις του Συντάγματος. Μεταξύ οικουμενικής και κυβέρνησης διαλέγω τις εκλογές. Δε μπορεί να δουλέψει στην πράξη μια οικουμενική κυβέρνηση. Εάν σήμερα ο κ. Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη, αυτό θα συμβεί γιατί βουλευτές του δε θα τον στηρίξουν. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως αυτό που δε θα ψηφίσουν με τον κ. Τσίπρα θα το ψηφίσουν με μία οικουμενική; Δε βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός. Με ενδιαφέρει το εθνικά ωφέλιμο”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για μία συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. “Κάθε μέρα που περνάει εμπεδώνεται αυτή η πεποίθησή μου. Μία οικουμενική κυβέρνηση θα ήταν θνησιγενής. Δε ζητώ εκλογές. Εάν απολέσει ο κ. Τσίπρας την πλειοψηφία θα είναι λόγω της δικής του υπευθυνότητας. Έχω απέναντί μου ένα άνθρωπο που οδηγεί τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση. Υπάρχει μεγάλο χάσμα με την Κουμουνδούρου”, σημείωσε και διαμήνυσε, εκ νέου, πως η Νέα Δημοκρατία δε θα ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, αν και άφησε ανοιχτό παράθυρο στήριξης επιμέρους διατάξεων. Η κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται. Η οικονομία και το Χρηματιστήριο καταρρέουν. Στις προτάσεις μου δεν πήρα απάντηση. Δε βλέπω καμία πρόοδο στη διαπραγμάτευση. Εάν επαναληφθεί το σκηνικό του 2015 θα είναι καταστροφή…Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Ανασυγκρότηση του κράτους. Πιστεύω πως η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητα ανάπτυξης. Αρκεί να υπάρξει μία κυβέρνηση που θα φέρει επενδύσεις και θα σταθεί αρωγός στον ιδιωτικό τομέα”, επεσήμανε.

Θα ήταν καλό να μη συμμετείχε το ΔΝΤ

“Η βασική μου φιλοσοφία για το ασφαλιστικό διαφέρει από αυτή της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να κλείσει την αξιολόγηση. Αυτή συζητά με τους δανειστές”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα επεσήμανε πως καλό θα ήταν το Ταμείο να μη συμμετείχε.

“Ο κ. Τσακαλώτος περίπου παρακάλεσε το Ταμείο να είναι στο πρόγραμμα. Θα ήταν καλό να μη συμμετείχε. Αλλά δεν ξέρω αν γίνεται αυτό τώρα. Έχει σειρά από εμμονές. Είναι καλύτερο για την κυβέρνηση να διαχειριστεί την πραγματικότητα. Το τρίτο Μνημόνιο είναι δημιουργία του κ. Τσίπρα. Πιστεύω ακράδαντα πως η χώρα θα μπορούσε να είχε βγει από το Μνημόνιο. Ο κ. Βαρουφάκης έφταιξε. Το τρίτο μνημόνιο είναι αποτέλεσμα των τραγικών πράξεων του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη. Ήταν καταστροφικό εξάμηνο. Ο κ. Βαρουφάκης μας έκανε ρεζίλι συνεχώς. Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Είναι υπερήφανος ο κ. Τσίπρας για όλα αυτά;”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που προανήγγειλε τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής, όταν η γαλάζια παράταξη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, που θα θέσει στο μικροσκόπιο της το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015 και όσα διαδραματίστηκαν αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, που έκλεισε με την υπογραφή του πρώτου Αριστερού Μνημονίου.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μονόδρομος, αναφέροντας πως η εξυγίανσή της κατέστη πιο αποτελεσματική μέσα από αυτή τη διαδικασία, έστω κι αν τραυματίστηκε η πολυφωνία. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ως έναν από τους μοιραίους παίκτες στο πολιτικό σκηνικό, με αφορμή την επιλογή του να μη συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Δεκέμβριο του 2014, γεγονός που άνοιξε το δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, για να ανέλθει στην εξουσία.

Σέβομαι την άποψη των κυρίων Καραμανλή και Σαμαρά, αλλά στο τέλος εγώ αποφασίζω

Εστιάζοντας στα των εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ως πολύτιμους συνομιλητές του, αν και επέλεξε να κρατήσει διακριτικές αποστάσεις. “Η κυβέρνηση Σαμαρά, με τα όποια προβλήματά της, παρέδωσε την Ελλάδα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβε. Επί κυβερνήσεως Καραμανλή υπήρξε καθυστέρηση στην απάντηση στη διεθνή οικονομική κρίση. Ο κ. Καραμανλής είχε το θάρρος να πει την αλήθεια. Να πει πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Μπορεί να άργησε να πει την αλήθεια, αλλά την είπε. Εγώ δε θα καβαλήσω το κλίμα της λαϊκής οργής, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας. Θα μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και θα καταθέσω προτάσεις. Θα διευρύνουμε την απήχησή μας πέρα από τα όρια της Κεντροδεξιάς. Σέβομαι την άποψη του κ. Καραμανλή και του κ. Σαμαρά. Αλλά εγώ αποφασίζω τελικά. Είναι πολύτιμοι συνομιλητές, αλλά στις δύσκολες αποφάσεις είμαι μόνος μου. Η σχέση με τον κ. Μεϊμαράκη είναι καλή. Με τον Βαγγέλη έχω καλή προσωπική σχέση. Σέβομαι την άποψή του. Στο βαθμό που θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του είμαι ανοιχτός”, σημείωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κληθείς να σχολιάσει την επιλογή του 2015, όταν και δεν ψήφισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παυλόπουλο, επεσήμανε πως δε μετάνιωσε για τη συγκεκριμένη κίνηση. “Ο κ. Παυλόπουλος είναι ένας καλός πρόεδρος. Όταν η χώρα έφτασε σε κρίσιμες στιγμές είχε καλά ρεφλέξ. Δεν αισθάνθηκα καμία αμηχανία στην πρώτη μας συνάντηση. Τον σέβομαι απόλυτα. Κοιτάζουμε μπροστά. Το θέμα για εμένα είναι λήξαν και είμαι σίγουρος πως έχει λήξει και για τον ίδιο”, είπε και κληθείς να σχολιάσει το τετ α τετ του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για μία ενδιαφέρουσα συνάντηση, ξεκαθαρίζοντας πως δε δέχτηκε καμία πίεση, ούτε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να στηρίξει μνημονιακά μέτρα και τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

“Στο προσφυγικό η κ. Μέρκελ έδωσε αγώνα για τις εθνικές θέσεις. Το λέω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει επάγγελμα τον αφορισμό της κ. Μέρκελ. Δε δέχθηκα καμία πίεση. Από πουθενά. Εξήγησα πως δε νοείται διπλή πλειοψηφία. Μία πλειοψηφία για τα δύσκολα και μία για το παράλληλο πρόγραμμα. Εξήγησα πως εάν ο κ. Τσίπρας χάσει την πλειοψηφία και δε μπορεί να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση, τότε θα πάμε σε εκλογές”, τόνισε.

Ερωτηθείς εάν τον ανησυχούν οι κινήσεις που γίνονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα η συνάντηση των κυρίων Μπαλτάκου και Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως η Νέα Δημοκρατία είναι συμπαγής. “Εάν από τέτοιες συναντήσεις έβγαινε και ένα κόμμα θα είχαμε 20 κόμματα. Δεν ανησυχώ. Η Νέα Δημοκρατία είναι συμπαγής. Είναι κεντροδεξιό κόμμα. Πρώτα θα γίνουν πολιτικά ανοίγματα και μετά θα γίνουν κινήσεις σε επίπεδο προσώπων. Στα ψηφοδέλτια θέλω να δώσω ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα. Διάλογος και συνεργασία με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα βεβαίως μπορεί να υπάρξει…”, σημείωσε.

Ξεκάθαρη στρατηγική και εναλλακτικά σενάρια

Δείχνοντας την έντονη ενόχληση της Νέας Δημοκρατίας για τα στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στο μείζον αυτό ζήτημα απαιτείται ξεκάθαρη στρατηγική και εναλλακτικά σενάρια. Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός να δηλώσει “παρών” σε μία νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Η Αυστρία δεν ακολουθεί όσα συμφωνήθηκαν. Έκανα στην πρέσβη της αυστηρό διάβημα. Τα σύνορα δε σφραγίζονται, αλλά όταν μπαίνουν περιορισμοί είναι βέβαιο πως το πρόβλημα θα φτάσει στα Σκόπια και στα σύνορα με την Ελλάδα. Η Τουρκία επίσης εγείρει ζητήματα. Εμείς είχαμε πει “ναι” στο ΝΑΤΟ, αλλά τονίσαμε πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ήταν σαφής η δέσμευση της Τουρκίας πως όσοι περισυλλέγονται εντός τουρκικών υδάτων θα γυρίζουν στη γείτονα. Φόρεσα τη φανέλα της εθνικής και πήγα στις Βρυξέλλες. Εκεί δεν άσκησα καμία κριτική στον πρωθυπουργό. Έκανα τη δουλεία μου και πιστεύω πως έβαλα πλάτη σε μία εθνική αποστολή. θα συμμετέχω σε οποιαδήποτε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που αφορά ένα μείζον εθνικό ζήτημα. Απαιτείται ξεκάθαρη στρατηγική και εναλλακτικά σενάρια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν ανησυχώ για το Grexit

Τη λέξη – κλειδί των επενδύσεων χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ως το μέσο εκείνο που θα οδηγήσει τη χώρα μακριά από την εποχή των Μνημονίων. “Με προβληματίζει πως και με ευθύνη της Ευρώπης υπάρχει και στην Ελλάδα άνοδος του ευρωσκεπτικισμού. Η δραχμή θα ήταν η απόλυτη καταστροφή σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Δεν ανησυχώ για το grexit. Ανησυχώ για μία Ελλάδα να σέρνεται και να σαπίζει εντός ευρώ”, επεσήμανε και ερωτηθείς για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, εγκαλώντας τη πως στοχεύει να ελέγξει το τοπίο, όπως τη βολεύει. “Βεβαίως και χρειάζεται εξυγίανση στην αδειοδότηση. Τη δουλεία, όμως θα την κάνει το ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Γιατί τέσσερις άδειες; Είναι αστείο να συζητάμε για περιορισμούς στο ψηφιακό φάσμα. Η κυβέρνηση, μάλλον θέλει να ελέγξει το τοπίο όπως τη βολεύει. Η ίδια η αγορά θα έπρεπε να καθορίζει πόσα κανάλια μπορούν να λειτουργήσουν”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ευφάνταστα σενάρια

Χαρακτηρίζοντας ως ευφάνταστα σενάρια όσα ακούγονται για ενδεχόμενη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και 40 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη σημερινή κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο κ. Τσίπρας δήθεν κόπτεται για την κοινωνική ευαισθησία. “Ο πρωθυπουργός μέσα από την πολιτική του έχει πλήξει τους πιο αδύναμους”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αρέσκονται σε βολικά διλήματα. Πρώτα ήταν το Μνημόνιο – αντιμνημόνιο, που δεν του βγήκε. Μετά πήγαμε στο δεξιά – αριστερά. Και τώρα είμαστε στο τελευταίο στάδιο αυτού του ωραίου διχασμού. Οι έντιμοι και οι έχοντες το ηθικό πλεονέκτημα από τη μία και οι διαπλεκόμενοι και διεφθαρμένοι από την άλλη. Είναι το τελευταίο κεφάλαιο μίας κυβέρνησης σε αποδρομή. Προφανώς όσοι κυβέρνησαν έχουν ευθύνη. Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται ηθικό πλεονέκτημα, γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δείγματα γραφής και αυτά δεν είναι καλά το πρώτο δεκατετράμηνο”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εστιάζοντας στα ζητήματα της διαφθοράς.

Ερωτηθείς για το θέμα Παπασταύρου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, μπορεί να είχε μία φορολογική εκκρεμότητα, αλλά ο ίδιος θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και η Δικαιοσύνη θα είναι αυτή που θα κρίνει την πορεία της υπόθεσης. “Είχε ένα σημαντικό ρόλο δίπλα στον προηγούμενο πρωθυπουργό. Ως προς τον πολιτικό του ρόλο, μπορώ να πω ότι βοήθησε τη χώρα στις διαπραγματεύσεις”, είπε. “Καταλαβαίνω απόλυτα την καχυποψία. Δε θα πω ποτέ πως η Νέα Δημοκρατία έχει ηθικό πλεονέκτημα. Όποιος σας το πει αυτό δε θα γίνει πιστευτός, ειδικά σε μία κοινωνία που έχει απαυδήσει με την πολιτική και την αντιμετωπίζει με μεγάλη καχυποψία. Θα τραβήξω μία γραμμή με το παρελθόν. Θα πω ποιες συμπεριφορές δε θα γίνονται ανεχτές. Αγωνίστηκα για τη διαφάνεια”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο δημοσίευμα για το πόθεν έσχες του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εποχές νέο-αυριανισμού. “Λυπάμαι πραγματικά, όταν η πολιτική ζωή του τόπου επιστρέφει σε εποχές νέο-αυριανισμού, που είχαμε να ζήσουμε από την εποχή του 1980. Είναι γνωστό σε όλους και λυπάμαι που αναγκάζομαι να μιλήσω για αυτά. Ότι ήμασταν σε διάσταση με τη σύζυγό μου και για οκτώ χρόνια και με την έγκριση της Βουλής καταθέταμε ξεχωριστά πόθεν έσχες. Το να φτάνουμε στο σημείο να διασύρεται η σύζυγός μου, λυπάμαι πραγματικά, αλλά δεν αναβαθμίζουμε το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου. Πρέπει να είναι πανικόβλητος ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν βγάζει ανακοίνωση, υιοθετώντας ένα δημοσίευμα ενός περιοδικού που δεν είναι και οι New York Times. Δε διακρίνεται για τη δημοσιογραφική του αντικειμενικότητα”, επεσήμανε.

www.capital.gr

Κ. Μητσοτάκης: Ανάμεσα σε οικουμενική και εκλογές, προτιμώ την κάλπη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου