Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μάτι: “Ο τότε πρωθυπουργός πήγε να το κουκουλώσει”, κατέθεσε η Κωνσταντοπούλου

Σφοδρά «πυρά» κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε η

πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου συνεχίζοντας την κατάθεσή της σήμερα στο Εφετείο στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους.

«Είναι σκάνδαλο. Όσο επιτρέπεται η μεθόδευση της ποινικής υποβάθμισης και ατιμωρησίας τόσο η κοινωνία είναι εκτεθειμένη. Το έγκλημα δεν μπορεί να αποκοπεί από την πολιτική του διάσταση. Ο τότε πρωθυπουργός βγήκε και είπε ”αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη” και πήγε να κουκουλώσει, δεν άφησε να ελεγχθεί κανένα πολιτικό πρόσωπο προήγαγε κατηγορούμενους», ανέφερε στην κατάθεσή της η κ. Κωνσταντοπούλου κάνοντας λόγο για «θεσμοθετημένη προστασία των πολιτικών προσώπων» για το Μάτι, το οποίο όπως ανέφερε στη συνείδηση των πολιτών είναι καταχωρημένο ως κακούργημα που δικάζεται σαν πλημμέλημα.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε ότι ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έπρεπε να είχε καταθέσει στη δίκη ως κατηγορούμενος και όχι μάρτυρας ενώ σημείωσε έστρεψε τα πυρά και το προς το δικαστήριο αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχω καταλάβει ότι δε θέλετε να καταθέσω. Ζητώ να μην εμποδιστώ περαιτέρω. Δίνω κατάθεση παρά την αντίθετη βούληση του δικαστηρίου. Είναι σαφές αυτό. Προδήλως και κραυγαλέα αντιδικονομικό. Είναι ακραία προσβολή του δικαστικού καθήκοντος που επιτάσσει την αναζήτηση της αλήθειας». Νωρίτερα, η πρόεδρος της έδρας είχε ζητήσει από τη μάρτυρα να αναφερθεί μόνο σε πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, προκειμένου να βοηθήσει το δικαστήριο στην αναζήτηση της αλήθειας.

Αναφερόμενη στη σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι υπό τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ μετά την επέλαση της φωτιάς, η κ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε πως ενώ γνώριζαν για καμένους, πνιγμένους και εγκαυματίες, «δεν είπαν τίποτε». «Οι μηχανισμοί συγκάλυψης έδρασαν από την πρώτη στιγμή. Δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτε για το “ολοκαύτωμα”, αλλά αποσιωπήθηκε η κατάσταση για πολλές ώρες μέχρι να σκηνοθετηθεί η απόπειρα συγκάλυψης. Βλέπαμε στους δέκτες μας σκηνοθετημένες παραστάσεις, ενώ άνθρωποι είχαν χαθεί ή χαροπάλευαν μέσα στη θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε δήλωσή του ο Άρης Χερουβείμ, ο οποίος έχασε στην πυρκαγιά την αδελφή, τη μητέρα του και τις δυο ανιψιές του, αναφέρθηκε στη περίπτωση γυναίκας, η οποία, όπως είπε, έχασε τον πατέρα της στο Μάτι και πρόσφατα ανακάλυψε πως η σορός που κήδεψε δεν ήταν του πατέρα της. Ολόκληρη η δήλωση του κ. Χερουβείμ είναι η ακόλουθη:

«Από τότε που υπήρξε ο σύλλογός μας ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Από ό,τι λένε τα αντίστοιχα έγγραφα υπάρχουν αταυτοποίητες σοροί, προσωπικά αντικείμενα, οστά ζώων. Είναι ύβρις στους νεκρούς μόνο και μόνο να φαντάζεσαι ότι κάποιο μέλος από τους οικείους στου βρίσκεται σε εκείνο τον τάφο. Είναι ύβρις, εάν υπάρχουν ανθρώπινα οστά, να υπάρχουν και οστά από ζώα». «Στον πρώτο βαθμό κάποια κυρία που έχασε τη μητέρα της και τον πατέρα της στο Μάτι, κατέθεσε ότι κάποιο βράδυ και αφού τους είχε κηδέψει, δηλαδή τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου 2018, την πήρε ένας συγκεκριμένος κύριος που αναφέρεται στα συγκεκριμένα έγγραφα και της είπε, ”ξέρετε έχουμε κάνει λάθος και σας έχουμε δώσει τη σορό ενός άλλου ανθρώπου και όχι του πατέρα σας και να έρθουν το βράδυ κάποιοι ”μπρατσομένοι” να κάνουμε τράμπα τα πτώματα”. Βέβαια η κυρία δεν το δέχθηκε, έγινε διά της νομίμου οδού και με εντολή εισαγγελέα. Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, άλλη κυρία που έχασε τον πατέρα της και η ίδια τον ανακάλυψε μέσα στο αυτοκίνητό του – είχαν μείνει μόνο τα οστά – τον έθαψε και πρόσφατα έκαναν εκταφή και διαπίστωσαν ότι υπήρχε μία σορός, η οποία είχε σάρκα και ρούχα και διαπίστωσε τελικά ότι η σορός δεν ήταν του πατέρα της. Κατά συνέπεια κάθε λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να υποθέσει, έχοντας υπόψιν ότι μας έδωσαν κλειστά φέρετρα και δεν μας επέτρεψαν να τα ανοίξουμε να δούμε τι έχουν μέσα, μπορούμε να κάνουμε κάλλιστα όποια υπόθεση θέλουμε για το τι θάψαμε. Κάτι το οποίο είναι ποινικό αδίκημα, έχει παραγραφεί, αλλά θα μπορούσαμε να κινήσουμε αστικές διεκδικήσεις».

Πηγή: protothema.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου