Sunday, 26 January, 2025

Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση του Σκοπιανού

Η Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να εξαίρει τη συνεργασία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ

για την επίλυση του ονοματολογικού. «Από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η “Βόρεια Μακεδονία” αλλά όλη η Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ, η οποία ξεκαθάρισε ότι το ονοματολογικό δεν έχει καμία σχέση με τα δημοσιονομικά.
Σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014, καλωσόρισε την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος της χρεωκοπίας, βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους», επισήμανε.
«Οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, οι δύσκολες στιγμές έμειναν πίσω», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας», είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε:
«Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς».
«Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε – όπως και σήμερα – μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο», είπε ο κ. Τσίπρας.
Επισήμανε, όμως, ότι «μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης» και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.
«Εχουμε την θέληση, αλλά και την δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», τόνισε επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Τονίζουμε λοιπόν, μαζί με την Καγκελάριο, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ευρώπη σήμερα», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους. Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού. Και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση αυτή με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη. Οι πολίτες αυτής της ηπείρου, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που, με νέο προσωπείο, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου».
Αναφερόμενος στο θέμα του προσφυγικού ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι συμφώνησε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος.
«Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Γερμανίδα Καγκελάριο και για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τον ανθρωπισμό που επέδειξε στο προσφυγικό, παρά τις οικονομικές του δυσκολίες και, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον καθοριστικό ρόλο που επέδειξε η ίδια κατά την προσφυγική κρίση.
Επίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας, ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.
«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις – χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε.
«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει», είπε ο κ. Τσίπρας.
Κλείνοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2020.
Μέρκελ: Συγχαρητήρια στον Έλληνα Πρωθυπουργό για το «Βόρεια Μακεδονία»
«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η “Βόρεια Μακεδονία” αλλά όλη η Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Δίνουμε μία ευρωπαϊκή προοπτική στα κράτη των Βαλκανίων ώστε να υπάρχει πρόοδος. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό που στηρίζει αυτήν τη διαδικασία», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.
Αναφερόμενη στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας, η Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έπρεπε να περάσουν από δύσκολες προσωπικές καταστάσεις, ωστόσο επεσήμανε ξεκάθαρα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν «αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας (σ.σ. με τον Τσίπρα). Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υπέστησαν πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις και έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ δύσκολες προσωπικές καταστάσεις. Η ανεργία μειώθηκε, αλλά η ανεργία μεταξύ των νέων είναι ακόμα πολύ υψηλή. Βεβαίως, δεν είναι αυτό το τέλος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, αλλά θα έλεγα η αρχή», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.
«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ ονοματολογικού και του οικονομικού. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εγώ θέλω απλά να επικοινωνήσω το τέλος αυτής της υπόθεσης. Πιστεύω ότι η λύση θα είναι προς όφελος όλων. Είμαι βαθιά πεπεισμένη για αυτό. Θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση σε αυτά τα θέματα», επεσήμανε επίσης η κυρία Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος μετά από ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα περί ανταλλαγής των περικοπών των συντάξεων με το ονοματολογικό της γείτονας χώρας, όπως αυτή εκφράστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση των δραστηριοτήτων ως προς το ονοματολογικό και το οικονομικό».
«Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να πούμε κάτι τέτοιο. Θα ήθελα να προπαγανδίσω το τέλος του ονοματολογικού προβλήματος. Θα μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν να κριτική στην κυβέρνηση αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά θέματα, δε νομίζω ότι θα καταφέρω να επηρεάσω τα πράγματα όμως», δήλωσε χαρακτηριστικά.
newsbomb

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου