Thursday, 23 January, 2025

«Μακεδονικό» φάντασμα στοιχειώνει το Μαξίμου – Γιατί το BBC έβαλε φωτιές στην κυβέρνηση

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν να ξεχαστεί η συμφωνία των Πρεσπών και όλα να πάρουν το δρόμο τους ήρεμα και ομαλά

Το δημοσίευμα επανέφερε τους φόβους κάποιων ότι θα εγερθούν απαιτήσεις περί «μακεδονικής μειονότητας», κάτι που τρομάζει την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες
Το φάντασμα των Πρεσπών δεν αφήνει την κυβέρνηση να ησυχάσει και θα την στοιχειώνει για πολύ καιρό. Ακόμη κι αν η συμφωνία είναι καλή, όπως υποστηρίζουν στο Μαξίμου, όλα όσα την ακολουθούν προκαλούν κρίσεις πανικού οι οποίες είναι πλέον φανερές και στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς του.
Το δημοσίευμα του BBC περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» που με τη συμφωνία των Πρεσπών πλέον θα αναγνωρίζεται καθώς πριν «ήταν εξόριστη από το ελληνικό κράτος», έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Στην κυβέρνηση μιλούν για προβοκάτσια του βρετανικού καναλιού, θα στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας και θα ζητούν αποκατάσταση της αλήθειας και ρίχνουν πυρά στην αντιπολίτευση.
Δικαιωματιστές
Ωστόσο, ακόμη και στο θέμα αυτό επικρατεί ένα χάος στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια η κυβέρνηση δε θέλει σε καμιά περίπτωση να αφήσει την εντύπωση να αιωρείται ότι πράγματι με τη συμφωνία των Πρεσπών θα τεθούν θέματα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και αφετέρου οι «δικαιωματιστές» του κόμματος βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Χρόνια τώρα επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν περί «Μακεδονίας» και υποστήριζαν το δικαίωμα ορισμένων να θεωρούνται «Μακεδόνες» στην Ελλάδα. Για παράδειγμα είναι σε όλους γνωστή η οργάνωση «Ουράνιο Τόξο» στη Φλώρινα και μάλιστα έχει προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια κι έχει δικαιωθεί.
Πώς τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζε πάντα τα περί αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού έρχεται να… εξοργιστεί με το δημοσίευμα του BBC.
Ασφαλώς, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με τα αίματα να έχουν ανάψει για τα καλά με αφορμή το «Μακεδονικό», το χειρότερο για τον κ. Τσίπρας θα ήταν να πάει σε εκλογές με ορθάνοιχτη την πληγή.
Ωστόσο, τα συνεχόμενα επεισόδια σε βάρος υπουργών που σπεύδουν να μιλήσουν στη Βόρεια Ελλάδα, η δημοσκοπική κατάρρευση σε πολλές περιοχές εξαιτίας κατά κύριο λόγο της συμφωνίας των Πρεσπών και τώρα το BBC δεν τους αφήνει σε ησυχία.
Στο Μαξίμου θα ήθελαν να ξεχαστεί η συμφωνία, να μην είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και κυρίως να μη δημιουργεί πολιτική αντιπαράθεση. Θα ήθελαν να συζητούνται μόνο τα θετικά μέτρα στην οικονομία , ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι αδύνατο. Και το BBC ήρθε να τους υπενθυμίσει πως ό,τι κι αν κάνουν το «Μακεδονικό» θα παίζει δυνατά όσο πάμε στις εκλογές. Ακόμη κι αν τους πολίτες τους ενδιαφέρει η οικονομική τους κατάσταση.

Η αντιπαράθεση
Δεν θα μπορούσε βεβαίως και η αντιπολίτευση να αφήσει να πάει χαμένη μια τέτοια ευκαιρία, με τη ΝΔ να ζητά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να πάρει θέσει και να ξεκαθαρίσει «άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, ανέφερε πως το BBC επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της ΝΔ για τις επιζήμιες συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε σε ομιλία του. «Η Συνθήκη, πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Στο Μαξίμου εξεγέρθηκαν και επιτέθηκαν στη ΝΔ
«Αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα μειονότητας».
Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του επιτέθηκε στην κυβέρνηση: «Λίγες ήμερες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού. Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν, όπως αγνόησαν και τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις»; τονίζεται στην ανακοίνωση.
Είναι πλέον φανερό ότι το δημοσίευμα του BBC, «προβληματικό» ή όχι, προπαγανδιστικό ή όχι, προκαλεί εκνευρισμό και βάζει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.
Η πρόκληση του Ζάεφ και η ξαφνική σιωπή
Κι αυτό γιατί ακόμη και πριν από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών υπήρχαν οι φόβοι ότι θα εγερθούν ζητήματα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, λίγες ημέρες πριν από την κύρωση της συμφωνίας είχε μιλήσει για «Μακεδονία του Αιγαίου». Εκείνη η στάση του λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία, όμως, υπήρξαν συνεννοήσεις με την Αθήνα προκειμένου να σταματήσει να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Και πράγματι, ξαφνικά από τα Σκόπια σταμάτησαν να κάνουν δηλώσεις με αλυτρωτικό περιεχόμενο, η συμφωνία πέρασε από τα κοινοβούλια, οι τόνοι έπεσαν και οι Ζάεφ και Τσίπρας… πήραν και βραβείο ενώ διεκδικούν και το Νόμπελ.
Ο λόγος της οργής του Μαξίμου με το BBC ήταν ότι ξαναβγήκαν στην επιφάνεια τα φαντάσματα, ακόμη κι αν υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες που υποστηρίζουν ότι μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα» και ότι ήταν μια καταπιεσμένη μειονότητα που τώρα παίρνει ανάσες. Διότι το ρεπορτάζ του βρετανικού καναλιού μίλησε με τέτοιους πολίτες και αποτύπωσε τις απόψεις τους, όσο κι αν αυτές δεν αρέσουν στους κυβερνητικούς κύκλους.
Από εδώ και στο εξής τα πράγματα δυστυχώς θα γίνουν χειρότερα διότι τέτοιες καταστάσεις προκαλούν διχασμό και εσωτερικές αναταράξεις. Δημιουργούν όμως κι ένα ασφυκτικό κλοιό στην κυβέρνηση που από την «Πολακιάδα» της προηγούμενης εβδομάδας βρίσκεται τώρα απολογούμενη και για το «Μακεδονικό».
tanea

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου