Δεν τίθεται θέμα αστάθειας της κυβέρνησης, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την απώλεια δύο εδρών για τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία της Πέμπτης για τα προαπαιτούμενα.
Θέλοντας να αντικρούσει τη σύζητηση περί οικουμενικής κυβέρνησης, που φούντωσε και με την αναγγελία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή, το Μαξίμου διαμηνύει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 είναι συμπαγής και ότι δύσκολα θα καταγραφούν και νέες απώλειες στις επόμενες ψηφοφορίες.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα -κατά τη συνάντησή του με τον Πρ.Παυλόπουλο- στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά και στο Ασφαλιστικό και στην παιδεία με παρέμβαση του ιδίου του Προκόπη Παυλόπουλου θα ήταν ευχής έργον, χωρίς να μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω.
«Είναι άλλο η συναίνεση και άλλο η συνεννόηση» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με την επισήμανση πως θα ήταν σκόπιμο να γίνει ένας διάλογος για τα μεγάλα θέματα με τρόπο που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να επιλέξει.
«Δεν είναι πολιτική αδυναμία, είναι δημοκρατία το να συζητάς» σπεύδουν να εξηγήσουν.
Εξάλλου, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο το πρωί του Σαββάτου πως «η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη που χρειάζεται, για να υλοποιήσει τον άμεσο και τον μακροπρόθεσμο πολιτικό της σχεδιασμό, χωρίς κανενός είδους υπαναχωρήσεις, απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια περί «οικουμενικής κυβέρνησης».
Τα σενάρια αυτά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από «ευσεβείς πόθοι» «συγκεκριμένων κέντρων, που θα ήθελαν να ελέγξουν την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς».
Η κυβέρνηση, συνέχιζαν οι ίδιοι κύκλοι, προσηλώνεται τώρα στον επόμενο στόχο: την πρώτη αξιολόγηση, καθώς επίσης και την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους.
ΠτΔ: Αναγκαία η σταθερότητα
Την ίδια ώρα, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας τονίζουν την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας και βεβαιώνουν ότι ο Πρόεδρος θα κάνει ό,τι αρμόζει στο πλαίσιο του ρυθμιστικού του ρόλου.
«Τώρα που η χώρα μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της δικαιούται να διεκδικεί από τους εταίρους της σημαντικά πράγματα, όπως είναι ιδίως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και η ελάφρυνση του χρέους, είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για εκλογές ή άλλες εξελίξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα» αναφέρουν και προσθέτουν:
«Η χώρα τουλάχιστον ως το τέλος του 2016 πρέπει να προχωρήσει ομαλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει ό,τι αρμόζει στο πλαίσιο του ρυθμιστικού του ρόλου».
Newsroom ΔΟΛ
Μαξίμου: Η κυβέρνηση είναι συμπαγής και με 153