Thursday, 23 January, 2025

Μαραθώνιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια για το όνομα

Πάνω από 5 ώρες διήρκεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια προκειμένου να βρεθεί μια ενιαία εθνική γραμμή στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενημέρωσαν για τις προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, οι συμμετέχοντες δεν αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες των συζητήσεών τους, ωστόσο ο Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε πως είναι πιθανή η υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα.
Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, τόνισε ότι για να βρεθεί λύση είναι απαραίτητη η συμμετοχή της κυβέρνησης ης αντιπολίτευσης αλλά και του προέδρου της χώρας. «Απαιτείται πολιτική θέληση και κουράγιο από την πλευρά μας, αλλά η λύση είναι πιθανή αν υπάρχει τέτοια πολιτική θέληση και από την ελληνική πλευρά», τόνισε ο Ζάεφ σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων.
«Ενημέρωσα τους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ υπεύθυνη και αποφασιστική. Στόχος μας να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την προστασία των εθνικών συμφερόντων», είπε ακόμη και αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις της Αθήνας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τόνισε ότι η χώρα θα υιοθετήσει μία θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας. «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις και τις θέσεις των δύο πλευρών», συμπλήρωσε.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, επεσήμανε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Αρνήθηκε και αυτός να αποκαλύψει τις προτάσεις για το όνομα και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος».
Τέλος ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. «Εκτιμώ τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Είναι η αρχή της διαδικασίας, είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα», συμπλήρωσε.
AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου