Για βαριά τιμή και ευθύνη έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Τασούλας μετά
την εκλογή του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν αξιώσεις εθνικής ασφάλειας, προκοπής και πολιτικής προστασίας, δικαιοσύνης όπως διαπιστώνουμε εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα» συμπλήρωσε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τόνισε ακόμα ότι παρά τις διεθνείς αναταράξεις «η γραμμή παραμένει σταθερή: ενίσχυση των αμυντικών και διπλωματικών δυνατοτήτων και της κοινωνικής συνοχής εντός της ΕΕ».
Η δήλωση του Κωνσταντίνου Τασούλα
Αποτελεί κορυφαία τιμή αλλά κυρίως βαριά ευθύνη. Παρακαλώ κ. Πρόεδρε να διαβιβάσετε στην εθνική αντιπροσωπεία τις ειλικρινείς ευχαριστίες για την εκλογή μου. Μετέχοντας στον δημόσιο βίο γνωρίζω τις δυνατότητες της πολιτικής που τις αναδεικνύει η λαική κυριαρχία. Δυνατότητες έργου ώστε η πατρίδα όλων μας ανεξαρτήτως ιδεολογίας και του λαού όλου να προοδεύει. Γνωρίζω και τις αδυναμίες της πολιτικής. Μόνο με εθνική προσπάθεια και κοινωνική συνοχή μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Αναζητώντας κοινωνική συναίνεση με διάλογο και λύσεις που πείθουν τους πολλούς ώστε η κριτική μπορεί να διορθωθεί σε μεταρρυθμιστική πολιτική. Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν αξιώσεις εθνικής ασφάλειας, προκοπής και πολιτικής προστασίας, δικαιοσύνης όπως διαπιστώνουμε εκδηλωτικά και δικαιολογημένα και σήμερα. Αυτές οι αξιώσεις ανατίθενται στα πολιτικά κόμματα που αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται από το πλαίσιο και την πολιτική ατμόσφαιρα που διεξάγονται οι πολιτικές διαδικασίες. Και όλα αυτά γίνονται εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων και πολέμων στην περιοχή μας. Ο ρυθμός του κόσμου όπως τον ξέραμε δεν φαίνεται να συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό σε αυτό το πέτρινο ακρωτήρι η γραμμή παραμένει σταθερή: ενίσχυση των αμυντικών και διπλωματικών δυνατοτήτων και της κοινωνικής συνοχής εντός της ΕΕ. Η χώρα καλείται να ενισχύσει το γόητρό της προς τα έξω. Ασχέτως επιμέρους διαφωνιών το αόρατο νήμα που μας ενώνει δεν πρέπει να σπάσει. Είναι το αόρατο νήμα που μας ενώνει όταν κινητοποιούμαστε για έναν κοινό στόχο ή για να αποτρέψουμε ένα κοινό κακό. Η αρμονική λειτουργία και συνέργεια των θεσμών, το ήπιο πολιτικό κλίμα και η διαφύλαξη της ενότητας είναι υποβοηθητικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση των πολιτικών στόχων. Ο ΠτΔ ως ρυθμιστής του πολιτεύματος καλείται να εμπεδώσει αυτό το πλαίσιο έξω και μακριά από κάθε κομματικό ανταγωνισμό και αναδεικνύοντας πότε-πότε την ανάγκη διαφύλαξης του αόρατου νήματος που στα πολύ μεγάλά και σπουδαία δεν παύει να μας ενώνει. Αυτό το χρέος το έχει ο ΠτΔ θεσμικά, ιστορικά, πολιτειακά. Είναι χρέος προς τον λαό και οτο Σύνταγμα. Με τη βοήθεια του Θεού, τη συμπαράσταση των παραγόντων του πολιτεύματος και του λαού βεβαιωθείτε ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για τους στόχους αυτούς».
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη με 160 ψήφους στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, καθώς υπέρ του ψήφισαν η ΝΔ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Αντώνης Σαμαράς, Μάριος Σαλμάς, Παύλος Σαράκης και Χάρης Κατσιβαρδάς.
Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης τόσο για τους χειρισμούς της πλειοψηφίας στην Εξεταστική όσο και για τις δικογραφίες που σχετίζονται με το έγκλημα των Τεμπών, συγκέντρωσε 160 ψήφους, ενώ δεύτερος αναδείχθηκε με 34 ψήφους ο Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος στις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες βρισκόταν στην τρίτη θέση. Αιτία για τη μεταβολή της «κατάταξης» ήταν η αποχή της Νέας Αριστεράς ως ένδειξη αποδοκιμασίας στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι 11 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν στηρίξει στις προηγούμενες ψηφοφορίες τη Λούκα Κατσέλη, η οποία ήρθε τρίτη με 29 ψήφους. Πλην της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της πρώην υπουργού ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Γιάννης Σαρακιώτης, Αθηνά Λινού και Αρετή Παπαϊωάννου.
O Κώστας Κυριακού, υποψηφιότητα που κατατέθηκε από τη Νίκη, συγκέντρωσε 14 ψήφους, καθώς εκτός από τους βουλευτές του κόμματος του Δημήτρη Νατσιού, τον ψήφισαν και οι πρώην Σπαρτιάτες, Κωνσταντίνος Φλώρος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης και Γιώργος Μανούσος.
Απείχαν 24 βουλευτές. Πρόκειται για τα μέλη των ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πλεύσης Ελευθερίας και οι ανεξάρτητοι που έχουν προσχωρήσει στο Κίνημα Δημοκρατίας που δεν εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο. «Παρών» δήλωσαν 39 μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Πρόκειται για τα μέλη των ΚΟ του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών, ενώ αντιστοίχως έπραξαν και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές.