Tuesday, 24 December, 2024

Μητσοτάκης για Προσφυγικό: Παράδοξο να κάνουν κριτική όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα

Είναι παράδοξο να ασκούν κριτική όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα με το Προσφυγικό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη

στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι για τα θαλάσσια σύνορα ενισχύονται οι δυνάμεις του λιμενικού και όπως είπε προσλαμβάνονται 400 υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και δεσμεύτηκε για διεθνοποίηση του προβλήματος. Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι μέσα στο 2020 να πραγματοποιηθούν επιστροφές και επαναπροωθήσεις στην Τουρκία 10.000 ατόμων. Έστειλε δε, μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι έχει τον τρόπο να ελέγχει τις προσφυγικές/μεταναστικές ροές.
Η ερώτηση Βαρουφάκη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «θα πρέπει να ντρεπόμαστε ως χώρα για τον τρόπο που χειριζόμαστε το Προσφυγικό». Σημείωσε ότι οι συνθήκες στη Μόρια δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους Δικαίου και ότι δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Ρώτησε μάλιστα τον πρωθυπουργό ποια είναι η διαφορά των πολιτικών που ακολουθεί από αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Το ερώτημα το οποίο σας κατέθεσα έχει ως θεμέλιο λίθο τη φράση πες μου «πως συμπεριφέρεσαι στον κατατρεγμένο να σου πως ποιος είσαι, ως άτομο ως χώρα». Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πρέπει, ως χώρα, να ντρεπόμαστε, για αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια, γενικά για το πως συμπεριφερόμαστε στο μεταναστευτικό», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.
«Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πυρκαγιές, όπως αυτή που στοίχισε τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι αναπόφευκτες, όταν στοιβάζεις χιλιάδες ανθρώπους υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Καταυλισμοί όπως αυτός στη Μόρια δεν συνάδουν με τις αρχές ενός πολιτισμένου φιλελεύθερου κράτους. Κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον αδυσώπητο στρατηγό χειμώνα, ανυπεράσπιστοι απέναντι στο κρύο και στη βροχή». Έλληνες κάτοικοι της Λέσβου, πρόσθεσε, συνεχίζουν να υπομένουν τη γειτνίαση, καθώς και την ταύτιση του τόπου τους στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, με καταυλισμούς- στρατόπεδα συγκέντρωσης που δεν συνάδουν ή που καταστρατηγούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει: «Σας ερωτώ κύριε πρωθυπουργέ, ποια η διαφορά της δικής σας πολιτικής, από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία εντάχθηκε πλήρως στη λογική του Συμφώνου Μέρκελ – Ερντογάν που είχε φιλοσοφία την κανονικοποίηση των κακουχιών των μεταναστών ως μέσο αποτροπής έλευσης και άλλων μεταναστών, δηλαδή πρόληψη μέσω αποτροπής;
Προτίθεστε να κλείσετε τη Μόρια; Πότε επιτέλους η πολιτεία θα προβεί στο αυτονόητο βήμα της δημιουργίας πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οι οικογένειες των μεταναστών να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες με όφελος τόσο για τις κοινωνίες όσο και για τους ίδιους; Ή τελικά η Μόρια θα είναι η βάση του υποδείγματος το οποίο θα κλωνοποιηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα με τείχη και φράχτες»;
Αποσυμφόρηση των νησιών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας ανέφερε ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στο Προσφυγικό πρέπει να πάψουν να κάνουν τους τιμητές, είπε απευθυνόμενος στα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης. Τόνισε πως είναι παράδοξο να ασκείται κριτική από όσους δημιούργησαν το πρόβλημα. Αναφερόμενος στο θέμα των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος με το Προσφυγικό, τόνισε ότι στόχος είναι να μετακινηθούν 20.000 πρόσφυγες σε Δομές της ενδοχώρας ώστε να αποσυμφορηθούν.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έχει αλλάξει το προφίλ των προσφύγων/μεταναστών. «Να αναγνωρίσουμε ότι με βάση τα πραγματικά στοιχεία που έχει η κυβέρνηση, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πρωτίστως πρόβλημα μεταναστευτικό. Οι Σύριοι το 2015 αντιπροσώπευαν περίπου το 75%. Σήμερα Σύριοι είναι μόλις 2 στους 10» είπε .
Σημείωσε πως καθιερώνεται ένα νέο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται , με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων, όπως είπε. Μεγάλη τομή του σχεδίου νόμου, πρόσθεσε, αποκτά ένα νόμο που διέπει τα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή προστασία.
«Βάζουμε ένα οριστικό τέλος στην αναρχία στη βάση της υποδοχής προσφύγων. Επιταχύνουμε τη διαδικασία δικαστικής κρίσης της διαδικασίας ασύλου. Ευάλωτοι θα είναι πλέον μόνο όσοι αναφέρονται στην οδηγία. Διορθώνεται ο ορισμός για το τι συνιστά μεταγενέστερο αίτημα».
Ανέφερε ακόμη ότι «σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές» προσθέτοντας: «Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών».
Στο σύστημα, σημείωσε, παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. «Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι».
«Κύριε Μητσοτάκη θα αποτύχετε»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη δευτερολογία του ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ότι θα αποτύχει με τη διαχείριση του προσφυγικού υψώνοντας τείχη. Είπε ότι αυτές οι κινήσεις δεν συνάδουν με κράτος Δικαίου.
«Η μεγάλη μας φιλοσοφική μας διαφορά είναι η εξής. Εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή. Εμείς τους βλέπουμε ως μία ευκαιρία. Αν τους αγκαλιάσουμε και δεν τους κλείσουμε στη Μόρια, θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των Ελλήνων» τόνισε. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή εάν προτίθεται να κλείσει τον καταυλισμό στη Μόρια και αν θα προχωρήσει στην «κατάργηση των ιδιότυπων εσωτερικών συνόρων που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν τους κατοίκους των νησιών (Έλληνες και μετανάστες)».
Έχει επίσης ζητήσει να ενημερωθεί πότε θα προβεί η πολιτεία στη δημιουργία πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οικογένειες μεταναστών που σήμερα βρίσκονται στη Μόρια να ενταχθούν στις ανά τη χώρα τοπικές κοινωνίες, με τρόπο που να ωφελεί και τις τοπικές κοινωνίες και τους κατατρεγμένους που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα.
in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου