Tuesday, 24 December, 2024

Μητσοτάκης: Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας προανήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο δρόμο προς τη ΔΕΘ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι και στο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, αναφερόμενος στην επικείμενη παρουσία του στη ΔΕθ, την πρώτη του ως πρόεδρος της Ν.Δ., αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα πρώτα δυο έτη. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στη ΔΕΘ, κατά τη δική του παρουσία το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Θα μιλήσω όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουνε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κοστολογημένες και θα δεσμευτώ μόνο για πράγματα τα οποία ξέρω ότι θα μπορώ να υλοποιήσω» είπε και διευκρίνισε, ότι π.χ. «το λάθος ας πούμε το οποίο έκανε ο κύριος Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να το επαναλάβω».Ο ίδιος τόνισε πως θα δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός των πρώτων δύο ετών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η ομιλία του στη ΔΕΘ δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στο σκέλος των εσόδων και των φόρων, ενώ ξεκαθάρισε γιατί δέχεται μεγάλη επίθεση πως ο ίδιος κληρονόμησε την δέσμευση για απολύσεις. «Από την πρώτη στιγμή είπα ότι κατά την άποψή μου οι απολύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να πορευτεί κανείς αν θέλει να κάνει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση το δημόσιο. Διαπραγματεύτηκα και πέτυχα να μην υπάρχουν άλλοι ποσοτικοί στόχοι απολύσεων» είπε μεταξύ άλλων, υπεραμύνθηκε της αξιολόγησης, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν είναι το βασικότερο ζήτημα σήμερα η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ζητά εκλογές

Το αίτημα για εκλογές παραμένει στο τραπέζι για τον κ. Μητσοτάκη που θεωρεί ότι καλώς ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από την περασμένη Άνοιξη, καθώς κατά τον ίδιο, οι εξελίξεις τον δικαίωσαν. «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα» είπε και περιέγραψε μια σειρά από στοιχεία. «Εγώ δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο» τόνισε με νόημα και αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής στη χώρα.

«Θα εξακολουθώ να ζητώ τις εκλογές με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα. Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κύριο Τσίπρα Πρωθυπουργό και να σας πω και κάτι; Όσο καθυστερούμε, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Όχι τόσο πιο εύκολο» σημείωσε και αρνήθηκε την λογική του ώριμου φρούτου.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο βασικός λόγος που ζητά εκλογές δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο με την σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται.

Βλέπει αυτοδυναμία και κέντρο

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε και την αυτοδυναμία στις εκλογές, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει και προσδοκά ότι η Ν.Δ. «μπορεί και να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική της δύναμη» και προέβαλλε το στοίχημα της ανανέωσης των ψηφοδελτίων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για το άνοιγμα του κόμματος σε άλλους χώρους. «Η Ν.Δ. είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Σε αυτήν την παράταξη χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση». Όμως ο κ. Μητσοτάκης, διευκρίνισε, ότι πρόκειται για διεύρυνση ιδεών και δευτερευόντως προσώπων και εστίασε στις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και τη σημασία της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας, έννοιες που κατά τον ίδιο, εκφράζουν τον ψηφοφόρο του μετριοπαθούς κέντρου. Το βασικό όμως είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να σημειώσει με έμφαση ότι ο σκοπός του είναι σαφής: να προσεγγίσει ψηφοφόρους από το χώρο του κέντρου και να πείσει όσους απέχουν να ψηφίσουν. «Οι εκλογές κερδίζονται στο χώρο του πολιτικού κέντρου» είπε με νόημα και σε άλλο σημείο ανέφερε πως θέλει την προσέγγιση των πολιτών που ενδεχομένως να γύρισαν την πλάτη σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στη Ν.Δ. διότι μπορεί να την έβλεπαν ως ένα παλιό προϊόν, ως ένα Κόμμα το οποίο δεν εκφράζει τις δικές τους ανησυχίες.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να μπει σε ονοματολογία, καθώς αυτό που τον ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι να προτάξει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, αλλά αφού διευκρίνισε ότι η Ν.Δ. είναι ανοικτή, συμπλήρωσε: «Όποιος ασπάζεται τις αρχές της, τις ιδέες της, τις αξίες της, αλλά και τον προγραμματικό της λόγο, είναι ευπρόσδεκτος. Θα αξιολογηθεί και στη συνέχεια θα κάνουμε και εμείς τις επιλογές μας».

Κατάργηση νόμου Παππά

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ακόμα και εάν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφασίσει ότι ο νόμος είναι συνταγματικός. «Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός» σημείωσε και εκτίμησε πως ο νόμος δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Αυτό που έκανε ο κος Παππάς είναι αντισυνταγματικό να πάρει ο ίδιος τις αρμοδιότητες και να στήσει ένα διαγωνισμό με περιορισμένο αριθμό αδειών που φιμώνει την πολυφωνία, δημιουργεί συνθήκες νέας διαπλοκής και κλείνει, κύριε Παπαχελά, υφιστάμενα κανάλια» τόνισε και συνέχισε: «Μα την εποχή του Internet, την εποχή όπου όλοι εκπέμπουν με όλους τους δυνατούς τρόπους είναι δυνατόν να συζητάμε για τον περιορισμό του αριθμού των καναλιών για να δημιουργηθεί μια νέα διαπλοκή»; Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε και θέμα για τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα, αν και δεν είπε το όνομά του. «Ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών είναι εργολάβος. Είναι κουμπάρος του υπουργού Υποδομών από τον οποίο παίρνει έργα και για τον ίδιο άνθρωπο ο Υπουργός Άμυνας και συγκυβερνήτης έχει αφήσει υπονοούμενα ότι διακινεί μαύρα λεφτά. Εάν αυτό είχε γίνει επί δικών μας ημερών θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες» είπε και διερωτήθηκε: «Και εν πάση περιπτώσει πόσο λογικό και θεμιτό είναι ένας εργολάβος να έχει ένα κανάλι; Υπάρχει ή δεν υπάρχει τελικά ουσιαστικό ασυμβίβαστο;.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του ασυμβίβαστου, επαναφέροντας το ζήτημα του βασικού μετόχου και στηρίζοντας την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. «Εμείς το δοκιμάσαμε, δεν καταφέραμε τελικά να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή» ανέφερε. Υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας χτίζει συστηματικά μια νέα διαπλοκή και πως η Ν.Δ. απαιτεί συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Μάλιστα, γνωστοποίησε πως σήμερα έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ζήτησε να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. «Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα λεφτά τα έχουν και τα λεφτά αυτά είναι από νόμιμους πόρους όπως ορίζει ο νόμος. Και θα επιμείνουμε πάρα πολύ στα ζητήματα αυτά» είπε.

Κόμμα πολυτασικό η ΝΔ

Επί των εσωκομματικών ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η Ν.Δ., με αφορμή ερώτηση για τη στάση του κόμματος στο ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, είναι «απολύτως ενωμένη», «λειτουργεί δημοκρατικά και προχωράει συντεταγμένα» και επέμεινε με έμφαση, απαντώντας σε διάφορες αναφορές και δημοσιεύματα, ότι «δεν είναι ένα Κόμμα όπως συχνά παρουσιάζεται ομάδων, φεουδαρχών οι οποίοι ασκούν με το δικό τους τρόπο τη δικιά τους επιρροή».Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ν.Δ. είναι ένα ανοιχτό Κόμμα πολυτασικό, όπου «ανεχόμαστε», όπως σημείωσε, τη διαφορετική άποψη «και προσπαθούμε πάντα να τη συγκεράσουμε σε μία κοινή γραμμή».

Για ΕΛΣΤΑΤ

Επί του θέματος της ΕΛΣΤΑΤ, δεν θέλησε να μπει στην ουσία της υπόθεσης, λέγοντας πως «δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη» και συμπλήρωσε πως «όσο αξία και αν έχει η ιστορική αναδρομή_ και έχει μία αξία να μάθουμε ακριβώς τι έγινε_ για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο δεν νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει γίνει ακόμα με την απαραίτητη νηφαλιότητα». Ο κ. Μητσοτάκης στηρίζοντας την διακυβέρνηση Καραμανλή επί της ουσίας, ανέφερε ότι δεν έχει σημασία τι έγινε το ’09 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%, αλλά το ζήτημα είναι το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα» είπε.

Σήμα διαγραφών

Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας επί της ουσίας πειθαρχικά μέτρα, είπε ότι ο ίδιος εστιάζει την προσοχή του στο πρόγραμμα της Ν.Δ.που θα βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία εσωστρέφεια γύρω από αυτό το ζήτημα. Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει αυτό, είπε ότι κοιτάμε μπροστά και δεν διυλίζουμε τον κώνωπα για μία υπόθεση η οποία ούτως ή άλλως ως προς το νομικό της σκέλος είναι στη δικαιοσύνη, και από εκεί και πέρα πολιτικά σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει κριθεί.

Η σχέση με Καραμανλή – Σαμαρά

Υποστήριξε ότι δεν έχει εισπράξει καμία προσωπική δυσαρέσκεια από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το θέμα, ενώ σημείωσε πως και με αυτόν και με τον άλλο πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, έχει «μία πολύ καλή προσωπική σχέση».

Μάλιστα, αποκάλυψε επί της ουσίας και επικοινωνίες τους, λέγοντα ότι σέβεται απόλυτα την άποψή τους, την οποία «καταθέτουν πάντα σε εμένα κατ’ ιδίαν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», αλλά ξεκαθάρισε: «Από εκεί και πέρα εγώ είμαι Πρόεδρος και εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες των αποφάσεων».

Συλλογικές ευθύνες

Για το εάν θα έπρεπε οι κκ. Καραμανλής και Σαμαράς να τοποθετηθούν για τις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τους ίδιους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό αφορά τον καθένα ξεχωριστά και έστρεψε τα βέλη του στον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. «Θεωρώ ότι ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν (σ.σ.για την έλευση του μνημονίου) και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε μια εποχή, που εν πάση περιπτώσει οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα».Στο σημείο αυτό στήριξε τον κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι έστω και με καθυστέρηση πρότεινε στους πολίτες έναν εθνικό συμβιβασμό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. «Υπάρχουν συλλογικές ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ πέρα και αφορούν όλους και μια καινούρια συμφωνία αλήθειας, για την οποία θα μιλήσω πολύ πιο αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη, σημαίνει ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» είπε με νόημα.

Οι ξένοι και οι Τσίπρας

Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό το έκαναν οι προκάτοχοί του και αποκάλυψε ότι το ακούει και από το εξωτερικό μερικές φορές, δηλ. να περιμένει να πέσει ο κ. Τσίπρας μόνος του. «Ας κάνει ο κύριος Τσίπρας τη βρώμικη δουλειά, δεν πειράζει. Θα έρθεις εσύ μετά καβάλα στο άλογο. Μα, δεν θα είναι έτσι. Για δείτε την Ελλάδα την οποία θα παραλάβουμε, όταν με το καλό καταφέρουμε να κερδίσουμε εκλογές και δυστυχώς προβλέπω η Ελλάδα σε 6 μήνες θα είναι χειρότερη από την Ελλάδα τη σημερινή και σε 12 μήνες θα είναι ακόμα χειρότερη». Στο ερώτημα του κ. Παπαχελά εάν όντως δέχθηκε συμβουλές από κεντρικά πρόσωπα της Ε.Ε.να περιμένει 1 – 1,5 χρόνο μέχρι να έρθει η σειρά, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έγινε αυτό. «Εγώ ποτέ δεν δέχθηκα καμία παρότρυνση και καμία συμβουλή από κανένα ξένο … και ξεκαθάρισα από την αρχή ότι εγώ είμαι υπόλογος στους έλληνες πολίτες και κάνω» είπε με νόημα.

Newsroom ΔΟΛ

Μητσοτάκης: Η χώρα δεν αντέχει άλλο τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου