«Πιστεύω ειλικρινά ότι περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο της περιπέτειας» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στην πανδημία
«Η πρόκληση μετά την πανδημία είναι να μην κάνουμε, απλά, μερικά βήματα βελτίωσης. Αλλά πολλά άλματα προόδου», δηλώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και ξεκαθαρίζει ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας γιατί επιλογή μου είναι να θέσω στην κρίση του ελληνικού λαού όχι μόνο τις όποιες επιτυχίες μας στη διαχείριση κρίσεων όπως της πανδημίας, του Μεταναστευτικού ή των εθνικών μας θεμάτων. Ούτε επίσης, για όσα κάναμε στους τομείς της μείωσης των φόρων ή του εκσυγχρονισμού και της ψηφιακής μεταμόρφωσης του κράτους. Στόχος είναι να κριθούμε για τη συνολική πολίτική μας και για τα συγκεκριμένα «παραδοτέα» που αφορούν την ανάταξη της χώρα. Θέλω στην τετραετία να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Ο πρωθυπουργός αισιοδοξεί ότι η Ελλάδα εξοπλισμένη από τα βήματα προόδου που επέτυχε υπό αντίξοες συνθήκες μπορεί μετά την πανδημία να επιχειρήσει το άλμα της 10ετίας, αφού πλέον υπάρχουν οι απαιτούμενοι χρηματοδοτικοί πόροι και τα σχέδια των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι έχουμε φράσει στο τέλος του πολέμου με τον κορωνοϊό και τελικά θα βγούμε νικητές.
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης τοποθετείται στα θέμα της αστυνομικής βίας, σημειώνοντας ότι «καταλαβαίνω απόλυτα την οργή και την αμφισβήτηση, αλλά όχι την καταστροφή και την τυφλή βία».
Για την πανδημία
«Πιστεύω ειλικρινά ότι περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο της περιπέτειας» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στην πανδημία.
Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την κούραση των πολιτών, αποδέχεται την πίεση των νοσοκομείων, λέγοντας μάλιστα ότι δεν θα διστάσει να επιτάξει ιδιωτικές μονάδες υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ σημειώνει ότι οι εμβολιασμοί είναι και ασφαλείς και αποτελεσματικοί.
Κάθε εβδομάδα εμβολιάζονται 200.000 συμπολίτες μας. Και ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί από τον Απρίλιο και μετά, όταν θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια», υπογραμμίζει.
Προσθέτει ότι παραμένει ο στόχος «μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί, με τουλάχιστον μία δόση, όλοι οι άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από κάποιο βαρύ νόσημα», σημειώνοντας πως αυτό θα μειώσει την πίεση στις δομές υγείας.
Περί μέτρων
Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 7 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα δεν λειτούργησε, ενώ κάνοντας αναφορά στη στρατηγική που ακολουθείται, σημειώνει ότι στηρίζεται σε δύο πυλώνες.
Και εξηγεί:
ο πρώτος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, η αντιμετώπιση της διασποράς όπου εκδηλώνεται έξαρση της πανδημίας και μία ακόμα πιο εκτεταμένη στρατηγική testing.
ο δεύτερος πυλώνας είναι η μερική αποσυμπίεση της κοινωνίας με μέτρα που θα δίνουν στους πολίτες μια ανάσα ελευθερίας.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «με ρυθμίσεις που θα απελευθερώνουν προσεκτικά οικονομικές δραστηριότητες. Πρώτο βήμα , το άνοιγμα του λιανεμπορίου».
«Πιστεύω ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν αυτήν τη βαλβίδα εκτόνωσης και έτσι, θα πεισθούν να επανέλθουν στην τήρηση των κανόνων που έχουν ατονήσει», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο κ. Τσίπρας θέλει τη Δημοκρατία σε καραντίνα»
Ενώ η κυβέρνηση επικαλείται την επιστήμη και την κοινή λογική, η αντιπολίτευση εντάσσει τον covid στην ατζέντα της κομματικής μάχης», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «απέναντι στην πανδημία εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε αποφάσεις που περιόριζαν σημαντικές ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες», ενώ «ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα των διαδηλώσεων λέγοντας ότι «δέχεται το ρίσκο» της υπερμετάδοσης του ιού από τις συγκεντρώσεις. Ακολούθησε έτσι και ένα υγειονομικό μπαράζ. Γιατί ο μαζικός συγχρωτισμός αποδεδειγμένα διασπείρει τον ιό. Αλλά και ένα κοινωνικό μπαράζ. Γιατί εκπέμπει το μήνυμα της συλλογικής παραβίασης των μέτρων προστασίας. Προσβάλλοντας όχι μόνο τους ασθενείς μέσα στις ΜΕΘ και τους γιατρούς που μάχονται, αλλά και τα εκατομμύρια που πειθαρχούν και υπομένουν τους περιορισμούς».
Για το θέμα του μορατόριουμ δηλώνει ότι ο ίδιος εκείνος διεκδίκησε τη συναίνεση, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, παρά εισέπραξε πολιτική ότι δήθεν είναι αυταρχικές πολιτικός.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «αυτό που εννοεί σαν μορατόριουμ ο κ. Τσίπρας είναι να μη νομοθετεί η Βουλή και να μην αποφασίζει η κυβέρνηση υπό την απειλή διαδηλώσεων. Με άλλα λόγια λέει «ναι» στον δόμο , αλλά «όχι στον νόμο. Να μην ψηφίζονται νομοσχέδια για τα οποία έχει ψηφιστεί η κυβέρνηση και να μη λειτουργεί το κράτος. Θέλει, δηλαδή, τη Δημοκρατία σε καραντίνα. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί».
Για τον Κουφοντίνα
«Ο Κουφοντίνας, τελικά, αναμετρήθηκε με τη Δημοκρατία και με την έκφρασή της που είναι το Κράτος Δικαίου. Και προσαρμόστηκε ακριβώς γιατί η Δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκφοβισμό του. Διαφορετικά, θα είχαμε μια σημαντική έκπτωση στην ισονομία και στο Κράτος Δικαίου», δηλώνει ο πρωθυπουργός.
«Κάτι το οποίο προσωπικά δεν θα δεχόμουν να συμβεί ποτέ», προσθέτει.
Πολλά γενναία βήματα προόδου – Άλμα 10ετίας
Ο κ. Μητσοτάκης, επ΄ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του ’21, περιγράφει το όραμα και το σχέδιο ανάπτυξης που έχει καταρτίσει για τη χώρα.
«Η πρόκληση αμέσως μετά την πανδημία είναι να μην κάνουμε, απλά, μερικά βήματα βελτίωσης. Αλλά πολλά άλματα προόδου», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναφέρει πως υπάρχουν οικονομικά και κοινωνικά εργαλεία, αλλά και οι προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζει ότι όταν κέρδισε τις εκλογές είχαν πει ότι για να φύγει η οικονομία μπροστά πρέπει να πληρούνται τρεις βασικοί όροι: να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι που άλλαξε εκ των πραγμάτων, οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και αυτό ήδη γίνεται και συνεχίζεται , η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσα από τη γρήγορη μείωση των κόκκινων δανείων, κάτι που επίσης γίνεται με κρίσιμα και χρήσιμα εργαλεία, όπως το σχήμα ΗΡΑΚΛΗΣ που έθεσε στην διάθεση των ελληνικών τραπεζών η κυβέρνηση.
«Άρα, υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για ένα άλμα, το τονίζω, όχι απλά ένα βήμα. Ένα άλμα δεκαετίας και όχι μια προσωρινή εκτίναξη του ΑΕΠ. Γιατι θα στηρίζεται σε πραγματικά θεμέλια, μετασχηματίζοντας την οικονομία όπως ζητάμε τόσα χρόνια. Μια ανταγωνιστική οικονομία που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Η Τουρκία δεν μπορεί να βάλει εμπόδια στην πρόοδο της χώρας
Η Τουρκία δεν μπορεί να βάλει εμπόδια στην πρόοδο της χώρας μας, τονίζει ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο ώστε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να περνούν πλέον μέσα από το πρίσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων», κάτι που ισχύει και για το Κυπριακό.
Κατά τον ίδιο, είναι σωστός ο διττός δρόμος της θετικής ατζέντας με μία καλύτερη συνεργασία στο προσφυγικό από τη μία, αλλά και με την προοπτική ουσιαστικών οικονομικών κυρώσεων από την άλλη αν η Τουρκία επιστρέψει σε παραβατικές συμπεριφορές.
Σημειώνει δε, πως “εμείς είμαστε που επιτρέψαμε στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται συνολικά ως Ευρώπη με την Τουρκία” και ειδικά στο προσφυγικό επειδή “κρατήσαμε τα σύνορά μας κλειστά”, διαφορετικά θα διαπραγματευόταν από θέση αδυναμίας.
Μητσοτάκης: «Θέλω να παρουσιάσω μια αλλαγμένη χώρα στο τέλος της τετραετίας»
Μοιραστείτε με τους φίλους σας