Thursday, 19 September, 2024

Μητσοτάκης: Θα εξαντλήσω την τετραετία. Τέλος του έτους η δίκη των Τεμπών

Την πρόθεση του να εξαντλήσει την κυβερνητική τετραετία

επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο των εργασιών της ΔΕΘ. Απαντώντας στην ερώτηση του Πρώτου Θέματος και του Γρηγόρη Τζιοβάρα αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να αντικαθιστά τον Αντόνιο Κόστα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε περίπου 2,5 χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην αρχή με χιούμορ. “Θέλετε να με βγάλετε στην σύνταξη;” είπε για να προσθέσει “εχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023 και επιτρέψτε μου να πω ότι θα φάνταζε αλαζονικό και αυτοαναφορικό να πώ το τι θα γίνει το 2027. Μπορώ να σας πω όμως-το είπα και πέρυσι-ότι δεν έχω σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος για μια πλήρη θητεία και σκοπεύω να την εξαντλήσω”.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε παράλληλα και το σενάριο των πρόωρων εκλογών λέγοντας “Είμαι παλιός και έμπειρος και πάντα μου γινόταν η ερώτηση των πρόωρων εκλογών και πάντα διαψευδόταν. Θα διαψευστεί και τώρα. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και προσέρχεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση με προοπτική να κερδίζει”.

Για την ακρίβεια είπε ότι το «ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο που απασχολεί τους πολίτες». Είπε ότι πράγματι τα τελευταία τρία χρόνια «είχαμε απότομη αύξηση του πληθωρισμού» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει μια ακρίβεια αλλά το άθροισμα επιμέρους αυξήσεων όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα» ενώ επισήμανε ότι «δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε» τις εταιρείες και να τις επιστρέψουμε στους πολίτες. Τόνισε ότι τους τελευταίους 4 μήνες βλέπουμε μια αποκλιμάκωση τιμών στα σούπερ μάρκετ. Έθιξε και το θέμα της ακρίβειας στη στέγη και επανέλαβε τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες στην ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης προσθέτοντας ότι με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση πιστεύει ότι «ο πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος».

Για την Υγεία και το ΕΣΥ έκανε αναφορά για την μάχη που έδωσαν οι υγειονομικοί στη μάχη του κορωνοϊού και τόνισε ότι εκείνη η περίοδος μοιραία άφησε πίσω κάποιες αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία. Αναφέρθηκε στα μέτρα που αφορούν τους γιατρούς όπως τα κίνητρα για προσέλκυση ιατρών στην παραμεθόριο και στη νέα μέθοδο φορολόγησης των εφημεριών. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά τους επόμενους μήνες θα δείτε αλλαγές και προσλήψεις προσωπικού» είπε. «Είναι λογικό και αναμενόμενο τα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση να αναδεικνύουν τις αδυναμίες του συστήματος όμως υπάρχει και η πλευρά του ΕΣΥ που δεν αναδεικνύεται και είναι η καλή πλευρά και η προσπάθεια που γίνεται» τόνισε και μίλησε για το παιδιατρικό νοσοκομείο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη με την δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος καθώς και το νέο ογκολογικό που θα γίνει τονίζοντας ότι η «Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο ογκολογικό νοσοκομείο».

Για την Παιδεία είπε ότι «αποδίδω μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών» και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στους αναπληρωτές που πηγαίνουν από νησί σε νησί και άλλες πόλεις. Για σχολική στέγη είπε ότι οι δήμοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν και αναφέρθηκε στη διάθεση 250 εκατ. Ευρώ μέσα από πρόγραμμα προκειμένου να χτιστούν νέα σχολικά κτήρια. Για το ζήτημα του κινητού τηλεφώνου είπε ότι δημιουργηθεί διάσπαση προσοχή . «Δεν είναι εύκολο μέτρο στην εφαρμογή, θα υπάρξουν αντιδράσεις όμως εμείς θέλουμε τα κινητά να είναι στην τσάντα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά μας κινδυνεύουν από απόλυτο εθισμό από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης». Είπε ότι θέλει ο ίδιος να διαδραματίσει πανευρωπαϊκό ρόλο προκειμένου να σταματήσει όλο αυτό που συμβαίνει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υπάρξουν κανονισμοί.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον νέο Κ.Ο.Κ. που βρίσκεται υπό συζήτηση και είπε ότι η Ελλάδα αποκλίνει πολύ από το μέσο όρο της Ε.Ε. όσον αφορά στα τροχαία, ειδικά στα θανατηφόρα με μηχανάκια, λόγω μη χρήσης του κράνους από τους δικυκλιστές. «Αυτή είναι μια μάχη την οποία πρέπει να την κερδίσουμε όπως κάποτε δώσαμε τη μάχη της ζώνης και την κερδίσαμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τον οποίο πρότεινε για τη θέση του Επιτρόπου, είπε πως θεωρεί ότι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός επίτροπος για την Ελλάδα. Πρόσθεσε πως σε λίγες ημέρες η πρόεδρος της Κομισιόν θα ανακοινώσει σε τα χαρτοφυλάκια των Επιτροπών. «Στο πρόσωπο του τιμώ και την Μακεδονία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη ότι δεν χρειάζεται όλοι οι Επίτροποι να είναι τεχνοκράτες. «Είμαι σίγουρος ότι ο Απόστολος θα είναι ένας πολύ καλός Επίτροπος και ότι θα τιμήσει την χώρα» είπε.

Για το δυστύχημα των Τεμπών, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι θεωρίες συγκάλυψης είναι απαράδεκτες. Είπε ότι η δίκη θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και πρόσθεσε ότι “δεν μπορούμε να πάμε στη δεύτερη επέτειο χωρίς να έχουμε πάει στη δίκη”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου