Ο σκοπός επιτεύχθηκε, το αξιόποινο ήρθη!
Η κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. έφερε στη Βουλή προς ψήφιση του Πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων.
Ο όγκος του εν δυνάμει νομοθετήματος και ο ελάχιστος χρόνος που υπήρχε για την επεξεργασία του από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν άφησε περιθώριο σε κανέναν Βουλευτή, ούτε καν της Αντιπολιτεύσεως, να δει τη ρύθμιση σχετικά με την νομιμοποίηση όσων έχουν εξωχώριες εταιρείες, τις λεγόμενες αγγλιστί offshore.
Το Πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και έτσι αποτελεί πλέον, από τη δημοσίευση, νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας η αποποινικοποίηση της πράξης της συμμετοχής σε offshore από πολιτικούς (Υπουργούς, Βουλευτές, κ.λπ.).
Μετά την κατακραυγή για τη νομοθέτηση της διαφθοράς, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει πίσω τη σχετική διάταξη.
Ωστόσο, εξαπατά και πάλι τον ελληνικό λαό.
Γιατί; Διότι σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 Ποινικού Κώδικα: «1.Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει της ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις».
Δηλαδή, εφόσον ψηφίσθηκε και θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η επίμαχη διάταξη νόμου, ακόμη και αν καταργηθεί εκ των υστέρων συνεχίζει να παράγει ποινικά αποτελέσματα, λόγω της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου!
Παναγιώτης Μπαλακτάρης, Δικηγόρος
Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και εντός ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία στη Βουλή για το θέμα των offshore.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η εφημερίδα Αυγή με πρωτοσέλιδο τίτλο έβγαλε «οφσάιντ» την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί».
Είχαν προηγηθεί επικριτικές δηλώσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ η ΝΔ σύσσωμη υπέγραψε σχετική επερώτηση στη Βουλή. Όλες οι παρατάξεις ζητούν την άρση της διάταξης, που ανοίγει το δρόμο σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore, η οποία ψηφίστηκε στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου.
Όπως ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη, την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων (μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων), στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.
«Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά. Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ό,τι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος» και κάνει λόγο για πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης.
«Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος»
Μετά τη δήλωση της κ. Γεροβασίλη και τις αντιδράσεις της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ακολούθησαν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τη νέα διάταξη:
«Διευκρινίζεται για όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν:
1. Ο νομικός ορισμός της offshore εταιρείας είναι αδύνατος. Για αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη.
2. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.
3. Επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρίας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό.
4. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις.
5. Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».