Monday, 18 November, 2024

Οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου για το μεταναστευτικό

Βασικές αλλαγές και τροποποιήσεις ζήτησαν ως χώρες πρώτης υποδοχής

Ικανοποίηση για τη συμπερίληψη όλων σχεδόν των εισηγήσεων που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία στο νέο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε σε δήλωση του από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Στο περιθώριο της συμμετοχής του στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Ιωάννου χαιρέτισε την ολοκλήρωση και υιοθέτηση του Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως επεσήμανε, το Σχέδιο Δράσης αποτελεί «απόρροια των δικών μας ενεργειών, τόσο της παρούσας Διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη όσο και της Διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη».

Ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κα Ylva Johansson για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν το τελευταίο διάστημα για να ολοκληρωθεί το Σχέδιο Δράσης. «Χαιρόμαστε γιατί στο Σχέδιο Δράσης έχουν συμπεριληφθεί σχεδόν όλες οι ενέργειες που είχαμε προτείνει τον περασμένο Μάιο τόσο σε δικό μου ταξίδι στις Βρυξέλλες όσο και σε παρουσίαση στους Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών όλων των κρατών μελών της ΕΕ», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι «με την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης θα είναι πιο αποτελεσματική η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ήδη κάποιες πρόνοιες εφαρμόζονται ανεπίσημα και σε συνδυασμό με δικές μας ενέργειες, έχουμε απτά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή, οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα έχουν μειωθεί πέραν του 50% και από την Αφρική έχουν μειωθεί στο 76%».

«Ευελπιστούμε ότι με την πρακτική εφαρμογή και των υπόλοιπων μέτρων θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, εάν δεν αλλάξει κάτι στο εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε, τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών.

Το σχέδιο Εστία ανέπτυξε η Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολύ αποτελεσματική μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Το θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση, είπε η Υπουργός, είναι τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν εκτεταμένα τα μέτρα ασφάλειας που παίρνουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ενώ η ίδια η Υπουργός αναφέρθηκε στα αυξημένα μέτρα ασφάλειας που παίρνει η κυπριακή Κυβέρνηση

Άλλο θέμα που συζητήθηκε, πρόσθεσε η κ. Προκοπίου, είναι και οι εντάσεις που υπάρχουν και στον δημόσιο διάλογο αλλά και σε συγκεντρώσεις οι οποίες γίνονται κάτω υπό αυτές τις συνθήκες. Ακόμη, τόνισε ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός σταθμός όπου φιλοξενούνται οι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να φύγουν από το Ισραήλ για τους δικούς τους λόγους. “Έχουμε ενεργοποιήσει το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, φιλοξενούμε και συνοδεύουμε μεγάλο αριθμό Ισραηλινών πολιτών οι οποίοι συνήθως έχουν και ευρωπαϊκή ή άλλη υπηκοότητα”, σημείωσε.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολύ αποτελεσματική μέχρι σήμερα, παρότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων”, τόνισε η Υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτό που είναι δική μας ευθύνη, υπογράμμισε, “δεν είναι μόνο να φροντίσουμε να φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους, αλλά να φροντίσουμε να είναι ασφαλείς και όσο βρίσκονται μέσα στην επικράτεια της Δημοκρατίας, γιατί πιθανότατα να αποτελούν στόχο”.

Επίσης, η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι μέσα από τη συζήτηση φάνηκε η σημασία της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του διαλόγου για τα μέτρα αστυνόμευσης που μπορεί να είναι απαραίτητα στην κάθε χώρα, καθώς και της ανταλλαγής καλών πρακτικών και εισηγήσεων που μπορούν να τύχουν χρήσης από όλα τα κράτη μέλη.

Καταληκτικά, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι συζητήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στα θέματα Σένγκεν και επικυρώθηκαν οι αποφάσεις της ΕΕ για τη διακρατική συνεργασία, σε θέματα εγκληματικότητας, οργανωμένου εγκλήματος, εμπορίου ναρκωτικών και λαθρεμπορίου προσώπων.

Η θέση της Αθήνας για το μεταναστευτικό

Την ανησυχία του για τις αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης κατά τις παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, με κύριο θέμα τη Μετανάστευση, που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη γεωστρατηγικής εγρήγορσης της Ευρώπης συνολικά, απέναντι στον κίνδυνο μιας γενικευμένης αποσταθεροποίησης, καθώς και στη διπλωματική προσπάθεια αναζωογόνησης της Κοινής Δήλωσης 2016 ΕΕ-Τουρκίας για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καιρίδης δήλωσε πως η Ελλάδα συμβάλλει στην ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης μέσα από την αυστηρή και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, την αξιόπιστη καταγραφή και ταυτοποίηση όλων των εισερχόμενων αιτούντων άσυλο αλλά και την εγρήγορση των εθνικών αρχών ασφαλείας σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, της Αυστρίας, Γκέρχαρντ Κάρνερ, και της Βουλγαρίας, Καλίν Στογιάνοφ, τον υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Έρικ Βαν Ντερ Μπουρ, καθώς και την υφυπουργό Μετανάστευσης του Βελγίου, Νικόλ ντε Μουρ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι διμερείς αυτές συναντήσεις επιβεβαιώνουν τον ευρύτερο και ενεργητικό ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια σφυρηλάτησης μιας πιο συνεκτικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, με έμφαση στην προστασία των συνόρων, τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και την πάταξη της παράνομης διακίνησης.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, όπως συζήτησε με τον Γάλλο και τη Βελγίδα ομόλογό του, αποδεικνύουν, πέραν κάθε αμφιβολίας, την ανάγκη μιας τέτοιας πολιτικής, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του υπουργείου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου