Μια τεράστια τάση, που αφορά σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Νότια Ιταλία, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια
και εκφράζεται σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτιστικής αλλά και εθνικής τους δραστηριότητας. Οι γείτονες ανακαλύπτουν ξανά το ελληνικό παρελθόν τους, απορρίπτουν τον «αλαζονικό» και άσχετο με αυτούς βορρά και θέλουν διακαώς τη σύνδεση με αυτό που αποκαλούν ως «μητέρα πατρίδα», δεδομένου ότι οι πόλεις τους ιδρύθηκαν από Έλληνες, όπως νιώθουν και αυτοί σήμερα… Το Newsbomb.gr πραγματοποίησε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.
Ήταν στα μέσα της περασμένης χρονιάς, όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έζησε μάλλον την πιο έντονη και συγκινητική εμπειρία της ζωής της, σε αυτό το αξίωμα. Το περίμενε, μέχρι κάποιον βαθμό, ωστόσο αυτό που βίωσε επισκεπτόμενη ως αρχηγός του κράτους της Ελλάδας, ένα μέρος της Μεγάλης Ελλάδας, τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας, στη Νότια Ιταλία, μάλλον ήταν κάτι συγκλονιστικό.
«Στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας αντίκρισα την έμπρακτη αγάπη των Κατωϊταλών-Ιταλών στα χαρτιά, μα Ελλήνων στην καρδιά, όπως λένε οι ίδιοι– για τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό των προγόνων τους. Αναγνώρισα, σε κάθε εκδήλωσή τους, την απόφασή τους να συντηρήσουν αυτόν τον πολιτισμό και ταυτόχρονα να συσφίγξουν ακόμα περισσότερο τον αδελφικό δεσμό με τον ελληνικό λαό. Μα πάνω απ’ όλα, στα λίγα εικοσιτετράωρα που πέρασα κοντά στα ελληνόφωνα αδέλφια μας, βίωσα το παμπάλαιο ελληνικό συμβιωτικό ήθος, που δεν είναι άλλο από γενναιόδωρο μοίρασμα ζωής, αλληλέγγυο στον πόνο και τη συμφορά του άλλου, και πάντοτε έτοιμο να μετέχει στη χαρά του», περιγράφει, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ίσως να είχε υποψιαστεί, ωστόσο σίγουρα δεν έδειξε να περίμενε μια τέτοιου τύπου υποδοχή, από κατοίκους άλλης χώρας…
Ότι ο Ελληνισμός ανθεί, με τα πάνω και τα κάτω του, από την ύστερη αρχαιότητα στη «Μεγάλη Ελλάδα», που εύστοχα ονομάστηκε από τότε έτσι, είναι γνωστό και ανάγεται στην ίδρυση όλων αυτών των πόλεων της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας, από τους Σπαρτιάτες, τους Αθηναίους, τους Χαλκιδαίους και άλλους κατοίκους της «εδώ» Ελλάδας, είναι γνωστό, ενώ μέχρι και σήμερα, ο επισκέπτης της Κάτω Ιταλίας δεν θα δυσκολευτεί να αντιληφθεί αυτό που βίωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ωστόσο, τα ελληνόφωνα χωριά και οι κάτοικοι -πολλοί εκ των οποίων μιλάνε ακόμη τα «γκρίκο», δηλαδή… μια ελληνική διάλεκτο που ομοιάζει με τα αρχαία- που είναι Ιταλοί υπήκοοι αλλά αν τους ρωτήσεις δηλώνουν αμέσως «Έλληνες», δεν είναι πια παρά η «μικρή εικόνα» από όσα πραγματικά συμβαίνουν από τη Νάπολι, μέχρι τον Τάραντα, τον Κροτώνα, τις Συρακούσες και το Παλέρμο.Οι πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας που ίδρυσαν οι άποικοι από την Ελλάδα
Εκατομμύρια κάτοικοι της Νότιας Ιταλίας στρέφονται ξανά στο παρελθόν τους, θεωρώντας εαυτούς σίγουρα όχι Ιταλούς, αλλά «Μεγαλοέλληνες», απορρίπτοντας τη σύνδεση και τη σχέση με τους Ιταλούς του Βορρά, κοιτώντας προς τα ανατολικά, και την άλλη πλευρά της Αδριατικής και του Ιονίου, εκεί που νιώθουν ότι βρίσκονται τα πραγματικά αδέρφια τους. Από τον βορρά άλλωστε, πολλοί νιώθουν ότι είδαν μόνο αδικία αλλά και υποδούλωση, καθώς ο Γκαριμπάλντι, που θεωρείται ο ενοποιητής της Ιταλίας και εθνικός ήρωας, για αυτούς ήταν ο κατακτητής, στον οποίο αντιστάθηκαν ένοπλα και με πολλές θυσίες.
Για πολλούς νοτιο-Ιταλούς, ο Γκαριμπάλντι όχι μόνο δεν είναι εθνικός ήρωας, αλλά ένας «πειρατής δολοφόνος» που τους υποδούλωσε στο κεντρικό ιταλικό κράτος και τον βορρά.
Η γνωστή ρήση «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» από φιλικό ευφυολόγημα μεταξύ γειτόνων δύο αρχαίων λαών, αποκτά πια και τη σημασία του αυτοπροσδιορισμού για τους κάτοικους της Κάτω Ιταλίας, που βασίζεται ξεκάθαρα στην κοινή ιστορία, κοινή κουλτούρα και νοοτροπία, όσο δε και επιβεβαιώνεται πανηγυρικά από τα πρόσφατα DNA test στον πληθυσμό, που καταδεικνύουν ότι στον άλλοτε τόπο του Αρχιμήδη και του Πυθαγόρα, εξακολουθούν να ζουν Έλληνες. Έτσι, δηλαδή, νιώθουν και οι ίδιοι και σκοπεύουν να το νιώσουν ακόμα περισσότερο.
Και υπογραμμίζουμε ότι δεν αναφερόμαστε στα ελληνόφωνα χωριά, καθώς όπως φαίνεται οι κάτοικοι εκεί κάθε άλλο παρά… «φυλάνε Θερμοπύλες»: Μάλλον είναι περιτριγυρισμένοι από εκατομμύρια συμπατριώτες τους, που λόγω ιστορικών συγκυριών μιλάνε μόνο τη λατινική γλώσσα, οι οποίοι, δείχνουν να ξέρουν από πού προέρχονται και, κυρίως, που θέλουν να φτάσουν… δείτε εδώ