Wednesday, 25 December, 2024

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Μία ώρα και 31 λεπτά διήρκεσε το κρίσιμο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών

των δύο χωρών στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν βγήκαν από την αίθουσα που διεξήχθησαν οι συνομιλίες χαμογελαστοί όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησε στο facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης. Το ραντεβού των δύο ηγετών πήγε λίγο πιο πίσω, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στο γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ σε ηγέτες και στο οποίο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα η πρώτη φράση του κ. Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο. «Ήμουν με τον πρόεδρο Τραμπ». «Το ξέρω» απάντησε ο Ερντογάν. Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η τουρκική τακτική και οι προκλήσεις μόνο σε αδιέξοδα οδηγούν τις δύο χώρες.

Στο γεύμα του Τραμπ συμμετείχαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες και για αυτό μετέχει ο κ. Μητσοτάκης. Οι υπόλοιπες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Εσθονία, η Βρετανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία.
Στη συνάντηση εκ μέρους της Ελλάδας παρευρέθηκαν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης (πρωθυπουργός), Νίκος Δένδιας (ΥΠΕΞ), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Υπουργός Αμυνας), Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου), ενώ εκ μέρους της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πρόεδρος),
Μπιναλί Γιλντιρίμ (Πρωθυπουργός), Χουλούσι Ακάρ (υπουργός Αμυνας), Μεβλούτ Τσαβούσογλου (ΥΠΕΞ), Μπεράτ Αλμπαϊράκ (υπουργός Οικονομικών).

Η ΕΕ διά της Κομισιόν ζητά την άμεση δημοσιοποίηση του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μπαράζ αντιδράσεων στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Η αντίδραση έρχεται μια μέρα μετά το σχόλιο της Ουάσιγκτον για την πρωτοβουλία της Τουρκία. «Προκλητικό» χαρακτήρισε συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Αποστάσεις από τις κινήσεις Ερντογάν στη Μεσόγειο πήρε και η Μόσχα, δια της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, που ζήτησε από την Τουρκία να μην οξύνει την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου