Friday, 24 January, 2025

Ομιλία Θ. Αγαπητού στην εκδήλωση της Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία για τους κοινωνικούς αγώνες για το περιβάλλον

Ασυμβίβαστος αγώνας ενάντια στην καταστροφική επέλαση του κέρδους και της επιχειρηματικότητας ενάντια στο περιβάλλον και τον άνθρωπο
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη, στον Πολυχώρο Ένεκεν η εκδήλωση της Ανταρσίας στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά με θέμα «Αγώνας για Γη και Ελευθερία: Οι κοινωνικοί αγώνες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τη μανία του κέρδους και την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ».
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Στέφανος Πράσσος, πρώην πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια, υποψήφιος περιφερειάρχης με την ΑΡιστερή ΣΥμπόρευση για την Ανατροπή στη Δ. Μακεδονία (ΑΡ.ΣΥ), ο Ανέστης Στανίτσας, μέλος Κίνηση Πολιτών αντι-ΤΑΡ Π.Ε. Σερρών, ο Κλεάνθης Χαϊδευτός, μέλος του Συντονισμού Συλλογικότητων Θεσσαλονίκης ενάντια στους Πλειστηριασμούς και ο Φραγκίσκος Ρηγόπουλος, μέλος του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις στη Χαλκιδική.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο Θανάσης Αγαπητός, υποψήφιος περιφερειάρχης με την Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά, το πλήρες κείμενο της οποίας είναι το εξής:
Η Κ. Μακεδονία αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης του κεφαλαίου κι αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις συσσωρευμένες πληγές της. Από την καταστροφή του περιβάλλοντος ως τη φτώχεια, από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, ως την εγκατάσταση του αγωγού ΤΑΠ και τη λειτουργία συμπιεστών στη πεδιάδα των Σερρών. Από τις επικίνδυνες βιομηχανίες ρύπανσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη μέχρι την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο.
Οι πληγές είναι ορατές:
Στην τσιμεντοποίηση κάθε σπιθαμής γης σε όλη την Κ. Μακεδονία, που έχει άμεσες επιπτώσεις στα δάση, τις παραλίες, τα ρέματα, τη βιοποικιλότητα.
Στην παράδοση σταδιακά όλου του παραλιακού μετώπου, σύμφωνα και με τη νέα απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση στο κεφάλαιο, ιδίως μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι σαφές πως αν οι ρυθμίσεις αυτές περάσουν, θα αποτελέσουν ένα ακόμη καταστρεπτικό χτύπημα στο περιβάλλον, ενώ θα υπονομευτεί ακόμη περισσότερο ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της παράκτιας και παρόχθιας ζώνης, που παραδίδεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στην ταξική υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με τις ανεξέλεγκτες ρυπογόνες βιομηχανικές χρήσεις. Η παρουσία ρυπογόνων μονάδων βαριάς βιομηχανίας, όπως τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και Μαμιδάκη και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η δυτική Θεσσαλονίκη, έχουν μετατρέψει σε χαβούζα τη δυτική Θεσσαλονίκη. Με αποτέλεσμα τα φαινόμενα έντονης δυσοσμίας, να έχουν αναστατώσει τη ζωή των κατοίκων στις λαϊκές γειτονιές.
Στη συνέχιση της ανοιχτής εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική από την Eldorado Gold που ανεξέλεγκτα συνεχίζει τις εργασίες της, αφανίζοντας το περιβάλλον, μολύνοντας με αρσενικό και κυάνιο τον υδροφόρο ορίζοντα, αποψιλώνοντας τα δάση, μολύνοντας τις θάλασσες και επιδεινώνοντας δραματικά τους όρους εργασίας και ζωής των κατοίκων της Χαλκιδικής κι όχι μόνο, αφού τα επικίνδυνα μικροσωματίδια του αέρα τα αναπνέουν και οι κάτοικοι ευρύτερων περιοχών.
Στην υποβάθμιση των πόλεων και την παράδοσή τους στην ανεξέλεγκτη δόμηση, με έλλειψη στοιχειωδών δημόσιων υποδομών (όπως η αποχέτευση!), με τον δραματικό περιορισμό της γεωργίας και της παραγωγικής χρήσης της γης και με τη μετατροπή μεγάλων περιοχών σε οικόπεδα.
Στην εμπορευματοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου. Από τα πρώην στρατόπεδα μέχρι τα εναπομείναντα δάση – βουνά και παραλιακά μέτωπα. Ανεξέλεγκτα ιδιωτικά κεφάλαια διεκδικούν τον περιορισμό και την καταπάτηση των ελεύθερων χώρων, ή τη χρησιμοποίησή τους προς όφελος του κέρδους.
Στην εξαφάνιση της γειτονιάς με τις πολιτικές των «αναπλάσεων» και το AirBnB που μετατρέπουν ολόκληρες περιοχές των πόλεων σε νεκρές ζώνες, που απευθύνονται μόνο στους τουρίστες.
Για όλα τα παραπάνω, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε:
Για ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Για να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον και η δημόσια υγεία των πολιτών.
Παλεύουμε για να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί, περιβαλλοντοκτόνοι και καταστροφικοί νόμοι και ρυθμίσεις.
• Να προστατευτούν τα δάση, τα άλση, οι χώροι πρασίνου που έχουν απομείνει στον αστικό και περιαστικό ιστό των πόλεων και των παραλιών.
• Μέτρα ασφαλείας, έλεγχοι και κονδύλια, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Καμιά εμπορευματοποίηση και εντατική εκμετάλλευση της δημόσια γης. Προστασία της γεωργικής γης και της καλλιέργειας.
• Να διαφυλαχθούν από κάθε είδους οικοδομικές και εμπορευματικές δραστηριότητες. Όχι σε επέκταση σχεδίων πόλης προς τα βουνά και τις παραλίες (ακόμα και για λεγόμενους «κοινωφελείς» σκοπούς).
• Καμιά εμπορευματοποίηση των παραλιών, ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Απομάκρυνση εγκαταστάσεων ιδιωτικών εταιρειών, στρατοπέδων, ΔΕΚΟ από τα δάση.
• Να εφαρμοστεί αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και τακτικοί έλεγχοι για τους ρύπους και τα απόβλητα των εργοστασίων και τη διαχείρισή τους, με στόχο όχι την είσπραξη προστίμων, αλλά την εξαφάνιση των ρύπων.
• Μέτρα ενάντια στα φαινόμενα του νέφους, της αιθαλομίχλης, της ρύπανσης των θαλασσών, των πηγών, των ποταμών.
Να περιοριστεί η χρήση των πεπερασμένων ενεργειακών πόρων (πετρέλαιο, λιθάνθρακας, αέριο)
• Να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης) με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και με γνώμονα την αμφισβήτηση του καταναλωτικού μοντέλου, της ενεργοβόρου καπιταλιστικής ανάπτυξης και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Οι πηγές ενέργειας σε δημόσια-συλλογική ιδιοκτησία και όχι στα χέρια του κεφαλαίου. Λειτουργία τους και τιμολογιακή πολιτική για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Αυστηρή τήρηση των ορίων εκπομπών αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα, όχι στο εμπόριο ρύπων.
• Όχι στις εξορύξεις και τους κινδύνους που επιφέρουν με τους οικονομικούς ανταγωνισμούς πολυεθνικών εταιρειών και κρατών, αλλά και στην οικολογική και τεκτονική ισορροπία. Να σταματήσει τώρα κάθε δραστηριότητα της Καναδικής εταιρίας χρυσού στη Χαλκιδική.
• Να ακυρωθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανάπτυξης-Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, που γνωμοδότησε θετικά για «ερευνητικές γεωτρήσεις για τη διερεύνηση του μεταλλευτικού δυναμικού Νότια-Ν/Δ του κοιτάσματος Μαύρων Πετρών». Η απόφαση αυτή αγνοεί σκανδαλωδώς ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ενώ απειλεί ανοιχτά τις υδρογεωτρήσεις και τις πηγές που παρέχουν νερό στις γύρω περιοχές.
• Να σταματήσουν οι μπίζνες της «πράσινης οικονομίας» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.λπ.) από τις βιομηχανικές ΑΠΕ, που αποβλέπουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, την κερδοφορία των ιδιωτών και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές με τα συνοδά έργα. Όχι στη μεταφορά του κόστους τους στο λαό.
• Δημόσιες υποδομές στην έρευνα και την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπική κλίμακα, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία περιοχών και γειτονιών.
Να προστατευθεί ο φυσικός και δομημένος χώρος και οι δημόσιες υποδομές, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
• Δημιουργία χώρων πρασίνου, ελεύθερων και ανοιχτών σε όλους-ες. Καμία πώληση σε εταιρείες και εκμετάλλευση δημόσιου χώρου από το κεφάλαιο.
• Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο. Να καταργηθούν οι νόμοι του fast track. Μέτρα για την προστασία της δημόσιας – δημοτικής περιουσίας από τα ιδιωτικά συμφέροντα, τους διεκδικητές της ιδιοκτησίας της, τους καταπατητές, τους εργολάβους. Καμιά ιδιωτικοποίηση ή εκχώρηση σχολείων, νοσοκομείων, δασών, αρχαιολογικών χώρων.
• Να σταματήσει η στοχευμένη υποβάθμιση περιοχών, προκειμένου αυτές να εξαγοραστούν φτηνά από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Όχι στην εκδίωξη των κατοίκων από τις γειτονιές τους. Αύξηση των δαπανών για δημόσιες υποδομές και νέους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Μέτρα ενάντια στην ασυδοσία του Airbnb που επιβαρύνει την κρίση στη λαϊκή στέγη.
• Να αποτραπούν χωροταξικές ρυθμίσεις που θέλουν πόλεις-τέρατα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών. Να καθοριστούν αυστηρές χρήσεις γης. Να σταματήσει το αίσχος της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, με πρόνοια για κοινωνική κατοικία.
• Να διασφαλιστούν ελεύθεροι χώροι και να σχεδιαστεί η λειτουργία της πόλης για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι ανάγκες συλλογικής συνεύρεσης και επικοινωνίας τους.
• Να διατηρηθεί ο ιστορικός-πολιτιστικός χαρακτήρας των περιοχών. Να σταματήσουν τα έργα βιτρίνας που εξυπηρετούν σχέσεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Την καταστροφική πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα της «ανάπτυξης» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αμείωτα και πολλές φορές πιο «αποτελεσματικά». Στον ίδιο δρόμο πορεύτηκε και η διοίκηση Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από κοινού πασχίζουν να αθωώσουν, να ενισχύσουν και να προωθήσουν, το κεφάλαιο, τις βαριές βιομηχανίες, τις ξένες «επενδύσεις», γιατί γι’ αυτούς η ανεξέλεγκτη υπεράσπιση των κερδών είναι υπεράνω των ανθρώπων και της ποιότητας ζωής.
Οι κάτοικοι των φτωχών λαϊκών περιοχών είναι πολύ μακριά από την εξουσία και δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από αυτή. Είναι ανάγκη ζωής να παρέμβει το λαϊκό κίνημα και να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους!
Με νεύρο τα κινήματα που διεκδικούν ανθρώπινο περιβάλλον και ελεύθερους χώρους, να συγκροτήσουν ένα ευρύ μέτωπο που θα βάλει φρένο, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, της γης, των βουνών, της θάλασσας και των πόλεων. Που θα βάλουν φρένο στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων και στην ασύδοτη κερδοσκοπία ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Που θα βάλουν φραγμό στη μετατροπή του αστικού ιστού σε χαβούζα και θα επιβάλλουν τον έλεγχο στη λειτουργία της βιομηχανίας. Που θα πουν «ως εδώ» στην πολιτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιφέρειας, βιομηχανίας και ΕΕ, που βάζουν τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από τη ζωή των κατοίκων και το περιβάλλον. Είναι η ώρα να πάμε κόντρα σε όσους θέλουν να μετατρέψουν σε αιώνιο πελάτη του κάθε επιχειρηματία ένα λαό που έχει μάθει να μεγαλώνει, να αγωνίζεται και να ονειρεύεται!
Η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά έχει τονίσει πως η φύση αποτελεί το «ανόργανο σώμα» του ανθρώπου. Κάθε παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται βάση της απόλυτης ισορροπίας με το περιβάλλον, να υπόκειται σε πανκοινωνικό έλεγχο και να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι αυτές των εταιρειών.
Γι’ αυτό στην κοινωνία και στο περιφερειακό συμβούλιο Κ. Μακεδονίας αγωνιζόμαστε για:
Την προστασία του περιβάλλοντος και μια μαχητική κοινωνική αντίσταση ενάντια στις επιλογές που φέρνουν την κλιματική αλλαγή. Σε σύγκρουση την κερδοσκοπία των πολυεθνικών και την πολιτική του κεφαλαίου για συμπίεση του κόστους, που την βιώνουμε στις συνθήκες εργασίας και στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Σύγκρουση με την ιμπεριαλιστική πολιτική που την επιβάλλει, την κυβερνητική πολιτική που στρατεύεται σε αυτή. Ενάντια στη βιομηχανική ρύπανση που μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη (ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ κλπ) και τα αστικά κέντρα σε χαβούζες. Ενάντια στη ληστεία του περιβάλλοντος με το πρόσχημα τις ανανεώσιμες πηγές που συντελείται στην περιοχή μας με ιδιαίτερη ένταση. Με επίκεντρο τα συμφέροντα λαού και των εργατών, τις γειτονιές και τα χωριά που ζούμε, για μια αξιοβίωτη ζωή και την προστασία του περιβάλλοντος, με ανυποχώρητη σύγκρουση με Ελντοράντο, ΤΑΠ, κερδοσκοπικά σχέδια για ανεμογεννήτριες. Οι θέσεις αυτές της αντικαπιταλιστικής οικολογίας είναι οι μόνες που μπορούν να υπερασπιστούν περιβάλλον και τον άνθρωπο που αντιμετωπίζουν τις ολέθριες συνέπειες της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας.
Για να μη ζήσουμε κι άλλες τραγωδίες, όπως αυτές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος από εδώ και εμπρός, ο ανυποχώρητος και ανατρεπτικός αγώνας ενάντια σε αυτές τις συνεχιζόμενες εγκληματικές πολιτικές που καίνε, πνίγουν και δηλητηριάζουν ανθρώπους!
* Το άρθρο βασίζεται στην τοποθέτηση του Θ. Αγαπητού στην εκδήλωση της Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά με θέμα «Αγώνας για Γη και Ελευθερία: Οι κοινωνικοί αγώνες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος από τη μανία του κέρδους και την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη, στον Πολυχώρο Ένεκεν

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου