Ομόφυλα ζευγάρια: Αύριο στο υπουργικό, προς ψήφιση στις 12 Φεβρουαρίου. Πάνω από 120 βουλευτές ΝΔ θα το ψηφίσουν
Με ταχείς ρυθμούς θα προχωρήσει, πλέον, η κυβέρνηση στη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, προκειμένου να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ένα θέμα που τον τελευταίο μήνα απασχόλησε έντονα τον δημόσιο διάλογο και προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ.
Σήμερα θα ανακοινωθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο για την Βουλή. Ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την ψήφισή του στις 12 Φεβρουαρίου και η εκτίμηση είναι ότι θα περάσει με ισχυρή πλειοψηφία, παρότι θεωρούνται δεδομένες οι απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Την ίδια μέρα, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, στη Μονή Πετράκη, θα συνεδριάσει και η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να εκφράσει την επίσημη θέση της Εκκλησίας.
Οι δηλώσεις της πλειονότητας των μητροπολιτών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τη στάση που θα τηρήσει, ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη δήλωσή του για δημοψήφισμα ώστε «να εκφράσει ο λαός την άποψή του» δεν αφήνει περιθώρια συνεννόησης με την κυβέρνηση.
Η μυστική συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν φαίνεται να απέδωσε ή τουλάχιστον δεν ήταν αρκετή για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. «Στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα», ήταν η απάντηση του της κυβέρνησης, η οποία, ωστόσο, δεν θέλει να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά και ευελπιστεί ότι οι όποιες αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας δεν θα πάρουν ακραία μορφή.
Δεδομένη, όμως, πρέπει να θεωρείται η πίεση που βάζουν σε τοπικό επίπεδο προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι μητροπολίτες, ζητώντας τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο», εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη μετά τις ενημερωτικές συζητήσεις στην Πειραιώς και τις ζυμώσεις που ακολούθησαν και θα συνεχιστούν μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ορισμένοι βουλευτές που δηλώνουν επιφυλακτικοί να πειστούν από τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί και να μετακινηθούν στην πλευρά του «ναι». Οι ίδιες πηγές μετρούν τις απώλειες σε 25 έως 35 βουλευτές που θα επιμείνουν μέχρι τέλους, με τους 20 εξ αυτών να προχωρούν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου και τους υπόλοιπους να στρέφονται στην αποχή.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση του καθενός θα κριθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη με την οποία άνοιξε τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έδωσε τη διέξοδο της αποχής στους διαφωνούντες. «Μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία», όπως είχε δηλώσει, φανερώνοντας ότι το «όχι» θα «γράψει» αρνητικά ως προς την αξιολόγηση της στάσης των βουλευτών του κόμματος του. Ανάλογα θα κριθεί και η στάση των μελών της κυβέρνησης. «Δεν βρισκόμαστε κοντά σε αποπομπές» είναι η εκτίμηση στελεχών που γνωρίζουν το παρασκήνιο των σχετικών συζητήσεων, που αφορούν κυρίως τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βορίδης δεν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και γι’ αυτό προσανατολίζεται στην αποχή, κάτι που εκτιμάται θετικά από τον πρωθυπουργό, όπως και η συνολική στάση του για το θέμα όλο αυτό το διάστημα, καθώς έχει δηλώσει μεν την αντίθεσή του, αλλά δεν έχει εκφραστεί επικριτικά, δε.