Σάλος έχει προκληθεί από το ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το οποίο φέρεται να προκύπτει εκβιασμός που κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου, τον Μάιο του 2016, ότι του ζητήθηκαν, μέσω τρίτου προσώπου, χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τα τοποθετήσει δηλαδή μέσα σε ένα βιβλίο, και ότι του ζητήθηκε μέγεθος «βιβλιοθήκης». Εκείνη την περίοδο κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο.
Ο επιχειρηματίας, όπως αναφέρει το iefimerida, ηχογράφησε τη συνομιλία που είχε στο γραφείο του με την επιχειρηματία Δ.Μ., έμπιστη φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία φέρεται να ήταν η αγγελιοφόρος των μηνυμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η Δ.Μ. παραδέχεται ότι του μετέφερε αίτημα της Θάνου για «βιβλία» και ότι αν τελικώς ο επιχειρηματίας έδινε τα χρήματα, αυτά θα πήγαιναν απευθείας στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ ο γιος της, κατά τη Δ.Μ., θα είχε τον ρόλο του εισπράκτορα.
Από τη συνομιλία αλλά και από το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς του Βγενόπουλου, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, αλλά είναι σε θέση να το γνωρίζει όπως αναφέρει η ιστοσελίδα που αποκάλυψε το θέμα, επιβεβαιώνονται πλήρως όσα κατήγγειλε ο επιχειρηματίας.
Δηλαδή, φέρεται να αποκαλύπτεται, ένα αποκρουστικό παρασκήνιο διαπλοκής λειτουργών της Δικαιοσύνης με επιχειρηματίες, εκβιαστικών πιέσεων, κατάργησης των ορίων εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Επίσης, αποκαλύπτεται ένα παραδικαστικό κύκλωμα, στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, το οποίο άλλοτε δρούσε από κοινού και άλλοτε αλληλοϋπονομευόταν ανάλογα με το προσωπικό συμφέρον του κάθε μέλους του.
Για σκοτεινό κύκλωμα μιλά η ΝΔ
Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ μετά τις σημερινές αποκαλύψεις.
«Τα όσα συγκλονιστικά ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που σήμερα ήλθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Εκβιασμοί, μεσολαβήσεις, “βιβλιοθήκες”, χρηματισμοί και διώξεις ακέραιων δικαστών που δεν υπηρετούσαν τα σχέδια τους, συνθέτουν ένα θλιβερό παρασκήνιο σε υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.
Και μάλιστα στις υποθέσεις αυτές φέρεται να εμπλέκονται ανώτατοι δικαστικοί και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση.
Φαίνεται όμως, προσθέτει η ΝΔ, «ότι αυτή ήταν η “κανονικότητα” της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και των παραδικαστικών κυκλωμάτων που μεγαλούργησαν με την ανοχή του κ. Τσίπρα είτε στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους είτε εκβιάζοντας επιχειρηματίες για εκκρεμείς υποθέσεις τους στη Δικαιοσύνη.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν.
Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τη δράση της εκλεκτής του Κας Θάνου που επί πρωθυπουργίας του έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να την διορίσει τελικά Πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της Προεδρίας της Κας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί;
Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις».
Θάνου για ηχητικό: Συκοφαντίες και αποπροσανατολισμός
Για “άθλια συκοφαντία” και “προσπάθεια αποπροσανατολισμού” κάνει λόγο η Βασιλική Θάνου, αναφερόμενη στο ηχητικό που είδε το φως της δημοσιότητας, και δηλώνει πως επιφυλάσσεται για την άμεση άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων της.
Η συνομιλία φέρεται να ηχογραφήθηκε λίγο πριν το θάνατό του, στο γραφείο του επιχειρηματία κατά τη διάρκεια συνάντησης με γυναίκα επιχειρηματία, η οποία -κατά τον Ανδρ. Βγενόπουλο- είχε ζητήσει χρήματα στο όνομα της Βασιλικής Θάνου, κάνοντας λόγο για «βιβλία» που θα λάμβανε ο γιος της επιχειρηματία.Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει, ο Ανδρ. Βγενοπουλος κατήγγειλε ότι του ζητήθηκαν χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου», δηλαδή «Μου ζητήθηκε μέγεθος βιβλιοθήκης, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων», κάτι που είχε αρνηθεί ότι έπραξε. Μάλιστα είχε ζητήσει να ερευνηθούν σειρά σοβαρών αξιόποινων πράξεων, όπως αυτές της δωροληψίας υπαλλήλου δικαστικού λειτουργού, της εμπορίας επιρροής, της απόπειρας εκβίασης και παράβασης καθήκοντος, ωστόσο η μήνυση είχε μπει στο αρχείο.
Οι νέες εξελίξεις έχουν προκαλέσει και το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης καθώς μελετάται κατά πόσο το ηχητικό είναι επαρκές στοιχείο για την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο.
Η απάντηση της Βασιλικής Θάνου
Από την πλευρά της, η Βασιλική Θάνου με ανακοίνωσή της μιλά για «κατασκευασμένη σε βάρος μου άθλια συκοφαντία από τον τότε ελεγχόμενο από τη Δικαιοσύνη Ανδρ. Βγενόπουλο».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα που γεννάται σε όλους, για ποιο λόγο τώρα και μετά πάροδο έξη (6) χρόνων), κάποιοι θυμήθηκαν να «αναμασήσουν» την κατασκευασμένη σε βάρος μου άθλια συκοφαντία από τον τότε ελεγχόμενο από τη Δικαιοσύνη Ανδρ. Βγενόπουλο, είναι η εξής: Σε περίοδο που ο κόσμος αγωνιά για το πώς θα πληρώσει το ρεύμα, το πετρέλαιο, τη βενζίνη και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, που οι τιμές τους ανεβαίνουν καθημερινά, κάποιοι, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα σοβαρά καθημερινά τους προβλήματα, εμπλέκοντας το όνομά μου σε υπόθεση διαφθοράς. Και ταυτόχρονα να δικαιολογηθούν έτσι, και στο εσωτερικό και στα Ευρωπαϊκά Όργανα, όπου τα πρόσωπα αυτά είναι πολύ εκτεθειμένα, εξ αιτίας των ποινικών διώξεων σε βάρος των Εισαγγελέων και των δημοσιογράφων, που ερευνούσαν τη διαφθορά στην υπόθεση Novartis και στη Λίστα Λαγκάρντ. Προφανώς, δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι κατά τη διάρκεια της τεσσαρακονταετούς υπηρεσίας μου στη Δικαιοσύνη, ήμουν από εκείνους που δεν δέχθηκαν ποτέ να συγκαλύψουν τη διαφθορά. Επιφυλάσσομαι για την άμεση άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου, εναντίων όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου, οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το 2016».