Στα Σκόπια έφτασε ο Μάθιου Νίμιτς όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατά την άφιξή του στα Σκόπια δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων МИА «είχαμε καλές συναντήσεις στην Αθήνα. Ελπίζουμε πως θα έχουμε καλές επαφές και εδώ. Ανυπομονώ για τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τους άλλους ηγέτες».
Ο κ. Νίμιτς θα έχει την Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.
Ο Ζάεφ επιμένει για το δημοψήφισμα
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πάντως την Τετάρτη ότι η στάση του κόμματός του (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – SDSM) είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) Αλί Αχμέτι.
«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Το αμετάφραστο Republika GornaMakedonija προκρίνεται
Όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που προκρίνεται τελικά ως λύση. Μάλιστα δεν θα υπάρξει μετάφραση και η ονομασία όχι μόνο θα είναι σλαβική αλλά θα εκφωνείται και σε μια λέξη, «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρχει ποτέ ο όρος «Μακεδονία» σκέτος.
Αρχικά η σκοπιανή πλευρά είχε ζητήσει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε μια ενδιάμεση, τρίτη λύση.
Η συμφωνία που θα υπογραφεί θα περιγράφει αναλυτικά και τις οικονομικές και αναπτυξιακές σχέσεις των δύο χωρών. Πηγές που έχουν γνώση του φακέλου αναφέρουν, μάλιστα, ότι «η ΠΓΔΜ θα εξελιχθεί σε ένα είδος καντονίου για την Ελλάδα, με ειδικές αναπτυξιακές ρήτρες, οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών».
Πρώτα το όνομα, μετά το Σύνταγμα, με ρήτρες
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σύμφωνο Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχουν ήδη επεξεργαστεί και οι δύο χώρες και έχουν συμφωνήσει σε όλα: στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί συμφωνία που θα αφορά στο όνομα, στην αλλαγή του συντάγματος και στα αλυτρωτικά. Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η ΠΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ως τις 20 Μαρτίου η συμφωνία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
«Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»
Προσθέτουν, μάλιστα, ότι έχει βρεθεί λύση και στο θέμα της Εκκλησίας. Η αυτοαποκαλούμενη και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» Εκκλησία, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ζητήσει να αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, θα ονομάζεται στο εξής «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», εγκαταλείποντας έτσι κάθε αλυτρωτική επιδίωξη. Η λύση αυτή έχει συζητηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, και βρίσκει σύμφωνο τον κ. Ιερώνυμο.
«Θα έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή»
Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα Republika GornaMakedonija -που φαίνεται να προκρίνεται- τυγχάνει της αποδοχής βουλευτών και άλλων κομμάτων, οι οποίο φέρονται έτοιμοι να υπερψηφίσουν στη Βουλή.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει διαβεβαιώσει δύο τουλάχιστον παράγοντες ότι σε περίπτωση που το Σκοπιανό έρθει στη Βουλή, διαθέτει τουλάχιστον την ελάχιστη απαιτούμενη θεσμικά κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
iefimerida.gr
Ο Νίμιτς στα Σκόπια με το όνομα GornaMakedonija ως πρόταση
Μοιραστείτε με τους φίλους σας