Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρόεδρος της «Ελπίδας», του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου “Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο” έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο», αναφέρει η ανακοίνωση από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Σπούδασε Oικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο.
Ήταν παντρεμένη με τον εφοπλιστή Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά. Τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976). Η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως μέλος διαφόρων συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για τη διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη, αν και το κύριο μέλημά της ήταν τα προβλήματα των παιδιών: η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και φτώχεια, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
Η ζωή και το έργο της
Ήταν Ελληνίδα πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και της οικογένειας.
Επίσης, ήταν ιδρύτρια και πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».
Στις 14 Οκτωβρίου 2010 άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» στην Αθήνα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της κας Βαρδινογιάννη, στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.
Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
Είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2015 προήχθη στη τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.
Μητσοτάκης για απώλεια Μαριάννας Βαρδινογάννη: Αποχαιρετούμε μία μεγάλη Ελληνίδα
Δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, που έφυγε σε ηλικία 80 ετών από τη ζωή από σοβαρά προβλήματα υγείας. Μετέτρεψε την αποκαλούμενη «φιλανθρωπία» σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο, επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης. Στη δήλωσή του για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, πως το Ίδρυμα «Ελπίδα» που ίδρυσε η σπουδαία Ελληνίδα φιλάνθρωπος θα δίνει πάντα ελπίδα στους ανήλικους μαχητές που μάχονται για τη ζωή.
«Αποχαιρετούμε με σεβασμό μία μεγάλη Ελληνίδα, που ταύτισε την παρουσία της με την προσφορά στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά. Γιατί η Μαριάννα Βαρδινογιάννη υπήρξε από τους πρωτοπόρους εκείνους οι οποίοι, στις μέρες μας, μετέτρεψαν την αποκαλούμενη «φιλανθρωπία» σε χειροπιαστό κοινωνικό έργο. Πέρα απ’ την λάμψη του ονόματός της και πέρα από την οικονομική ισχύ της οικογένειάς της», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει:
Είχα την τύχη να είμαι φίλος και συνομιλητής της, κυρίως μέσω της γνωριμίας μου με τα παιδιά της. Και μπορώ να βεβαιώσω για την ευαισθησία και την τρυφερότητα με την οποία το μικρό της όνομα επένδυσε το βαρύ επώνυμό της. Είναι ακριβώς αυτή η ευαισθησία που, από την πολυσήμαντη δράση της για την ειρήνη, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, θα ξεχωρίζει πάντα την αγάπη της για τους μικρούς ήρωες.
Η «Ελπίδα» θα δίνει πάντα ελπίδα στους ανήλικους μαχητές που μάχονται για τη ζωή. Χάρη σε αυτήν, εκατοντάδες παιδιά έχουν, ήδη, νικήσει τον καρκίνο που τα χτύπησε στο ξεκίνημα της διαδρομής τους. Ενώ πολλά άλλα, θα ξαναπιάσουν, σύντομα, το νήμα της συνέχειας στο ταξίδι τους ακολουθώντας στην Ελλάδα τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες θεραπείες. Έχοντας, μάλιστα, δίπλα τους τις οικογένειές τους.
Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την πρέσβειρα της UNESCO
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη πέθανε σε ηλικία 80 ετών και ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO.
Το δικό της «αντίο» στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, είπε μέσω ανακοίνωσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στερεί την πατρίδα μας από μια γυναίκα που ενσάρκωσε με τον πληρέστερο τρόπο την έννοια της προσφοράς στο κοινό καλό. Υπόδειγμα κοινωνικής ευθύνης και ανθρωπιστικής ευαισθησίας, προικισμένη με βαθύτατη ενσυναίσθηση και πνεύμα ανοιχτό στις απαιτήσεις των καιρών, εργάστηκε με όλες της τις δυνάμεις στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, μερίμνησε για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των γυναικών, επέδειξε ανεξάντλητο ενδιαφέρον για την οικογένεια και τη μητρότητα, συνέδραμε σθεναρά στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ελλιπούς εκπαίδευσης, της παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.
Αντιμετωπίζοντας τον πάσχοντα συνάνθρωπο στη βάση της ισοτιμίας και όχι από θέση ισχύος, θέλησε να καταπολεμήσει τους παράγοντες που προκαλούν τα κοινωνικά προβλήματα και όχι απλώς να τα ανακουφίσει μέσω υλικών παροχών. Και κατάφερε, με τη φωτεινή παρουσία και την ευαγή δράση της, να γίνει ηθικό στήριγμα και προσωποποίηση της ελπίδας για χιλιάδες συμπολίτες μας.
Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, το οποίο αργότερα πήρε το όνομά της, και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», μέλος δεκάδων κοινωνικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη αφήνει πίσω της πολυσχιδές και βαρυσήμαντο έργο, στα χνάρια των μεγάλων ευεργετών του τόπου. Αλλά κυρίως ένα παράδειγμα ανθρωπιάς, σθένους, μαχητικότητας, ευγένειας και καλοσύνης, πολύτιμο για την κοινωνία μας. Εκφράζω τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον σύζυγό της Βαρδή, στα παιδιά, τα εγγόνια και σε όλους τους αγαπημένους της.
Νίκος Ανδρουλάκης: «Ευγένεια, ανιδιοτέλεια, αγάπη»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προέβη στο παρακάτω μήνυμα:
«Αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό μια μεγάλη Ελληνίδα με σπουδαία προσφορά στην πατρίδα μας, τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO έθεσε στο επίκεντρο του ανθρωπιστικού της έργου την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ήταν πολύτιμος αρωγός σε κάθε μεγάλη εθνική υπόθεση, όπως το αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ”ΕΛΠΙΔΑ” βρέθηκε επί τριάντα χρόνια στην πρωτοπορία του αγώνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και πρόσφερε στην Ελλάδα την πρώτη αμιγώς παιδιατρική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών καθώς και το πρώτο ογκολογικό παιδιατρικό νοσοκομείο.
Θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας η ευγένεια, η ανιδιοτέλεια και η αγάπη της για την Ελλάδα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».
Το συλλυπητήριο μήνυμα της Λίνας Μενδώνη
Πληροφορούμενη την απώλεια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, μιας ανεκτίμητης φίλης και στενής συνεργάτιδας, η οποία άφησε επί δεκαετίες ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημόσια ζωή.
Η πολυσχιδής δράση της δεν μπορεί να εξαντληθεί σε λίγες λέξεις: Από την πολύχρονη προσφορά της στα παιδιά με καρκίνο, που επιστεγάστηκε με την ίδρυση του νοσοκομείου “Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα”, μέχρι την απονομή του εμβληματικού Βραβείου “Νέλσον Μαντέλα”, καθώς και τις υπηρεσίες που προσέφερε επί δεκαετίες ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Η προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στον Πολιτισμό, υπήρξε τεράστια, συστηματική και διαρκής. Αφιέρωσε χρόνο και πάθος στην εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πολύτιμη η προσφορά της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης. Ως διοργανώτρια αλλεπάλληλων συνεδρίων και ημερίδων και ως εμψυχώτρια και άοκνη αρωγός δεκάδων άλλων, μικρών και μεγάλων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, που τις περισσότερες φορές συμπλέκονταν αρμονικά με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Η προσφορά και το έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη θα μείνουν όχι μόνον ορατά, αλλά και βαριά παρακαταθήκη σε όλους τους τομείς, που με αυταπάρνηση υπηρέτησε. Στον Βαρδή, τα παιδιά και τα εγγόνια της, τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια».
Ντόρα Μπακογιάννη: «Έφυγε μία μεγάλη ευεργέτης»
Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της στο Facebook, ανέφερε τα εξής: Έφυγε από κοντά μας μια σπουδαία, μια μοναδική γυναίκα, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν ήταν μόνο μια καταπληκτική σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, που στήριζε όλη την οικογένεια, ήταν μια γυναίκα που έχει καταγραφεί στην συλλογική μνήμη ως μια μεγάλη ευεργέτης, με τεράστια κοινωνική προσφορά. Αφιέρωσε τη ζωή της στην καταπολέμηση του καρκίνου των παιδιών και έδωσε ελπίδα και στήριξη σε χιλιάδες οικογένειες. Είχε ανοίξει μια διάπλατη αγκαλιά αγάπης που τους χωρούσε όλους. «Η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι» έλεγε πάντα και το έκανε καθημερινή πράξη. Μέχρι την τελευταία στιγμή δούλευε ακατάπαυστα γι’ αυτό τον στόχο. Θα μας λείψει πολύ. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Τα θερμότερα συλλυπητήριά μου στον Βαρδή Βαρδινογιάννη, στα πέντε της παιδιά και στα εγγόνια της.