Friday, 27 December, 2024

Πέτσας: Πλαίσιο ευελιξίας γιατί οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε εκτενή αναφορά στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.
Μιλώντας στους Δ. Κοτταρίδη και Γ. Πιτταρά στην ΕΡΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε συγκεκριμένα: «Έχουμε πει ότι θα εμπλουτίζεται συνεχώς η λίστα που προβλέπει συγκεκριμένες δραστηριότητες που υπάγονται στην ενίσχυση. Έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις με αρκετά μεγάλη διεύρυνση της βάσης των επαγγελματιών και των συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, που μπήκαν στην ενίσχυση.
Την επόμενη εβδομάδα, αρχές του Απρίλη, θα έχουμε και νέα διεύρυνση της λίστας. Το κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη, είναι η πτώση του τζίρου. Αξιολογούμε την πτώση του τζίρου, μαζεύουμε τα στοιχεία και εφόσον χρειάζεται διευρύνουμε τη λίστα.
Η οικονομική δραστηριότητα, όσο περνούν οι ημέρες, μειώνεται, είτε εξαιτίας των διοικητικών μέτρων που λαμβάνουμε είτε λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας των ανθρώπων, κάτι που είναι θετικό, για να μην έχουμε διασπορά του ιού.»
Προσέθεσε ότι «Αν χρειαστεί θα εντάξουμε, το επόμενο χρονικό διάστημα, και άλλους κλάδους της οικονομίας στο πρόγραμμα ενίσχυσης. Τα δημοσιονομικά και τα ταμειακά περιθώρια που έχει όμως το Κράτος δεν είναι απεριόριστα. Άρα, πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, με σύνεση, ώστε όλοι όσοι έχουν ανάγκη να στηριχθούν -με κάποιο τρόπο- από το Κράτος και να περάσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση».
Επίδομα ανεργίας και τουρισμός
Σε ό, τι αγορά το επίδομα ανεργίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό ανέφερε: «Δόθηκε ήδη παράταση της καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, σε όσους ανέργους λήγει στις 31 Μαρτίου. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες μικρές κατηγορίες ανθρώπων, που είχε λήξει πιο πριν και θα ενταχθούν και αυτοί. Αρά, θα δοθεί η παράταση η οποία χρειάζεται για να καλυφθούν οι άνθρωποι οι οποίοι θα έπιαναν δουλειά, οι πιο πολλοί από αυτούς την 1η Απριλίου, αλλά, τώρα δεν θα μπορέσουν να το κάνουν για ένα χρονικό διάστημα, τουλάχιστον δύο μηνών».
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι: «Θα στηρίξουμε τον τουρισμό. Αν αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας, που είναι η πρώτη προτεραιότητα, θα υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα και προς τους επισκέπτες στην Πατρίδα μας, οι οποίοι θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ ορισμένων τουριστικών προορισμών, αυτό το Καλοκαίρι, ώστε να προτιμήσουν την Ελλάδα γιατί θα την βρουν μια ασφαλή χώρα για να περάσουν αυτό το λίγο χρόνο των διακοπών τους, μετά από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Γι’ αυτό ο τουριστικός κλάδος θα στηριχθεί ό,τι και να γίνει. Είναι η βασική σημαία, που θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση».
Για την εκ περιτροπής εργασία
Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι:
«Οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Από τις 18 Μαρτίου και μετά δεν γίνονται απολύσεις.
Εμείς έχουμε βάλει ένα πλαίσιο ευελιξίας. Μπορεί να γίνει η αναστολή της σύμβασης εργασίας και αυτοί οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται τα 800 ευρώ. Μπορεί να υπάρξει και εκ περιτροπής απασχόληση. Αν νομίζει κάποιος ότι μια επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί για έναν-δύο μήνες με μηδενικό τζίρο, αλλά, ταυτόχρονα, να πληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους, να πληρώνει την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, να πληρώνει τις τράπεζες, νομίζω ότι κάνει λάθος.
Για αυτό δώσαμε την ευελιξία στις επιχειρήσεις που πλήττονται να χρησιμοποιούν με ευελιξία το προσωπικό. Γι’ αυτό αναστείλαμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Επίσης, οι τράπεζες, σε συνεννόηση μαζί μας, έδωσαν περίοδο χάριτος για κάποιους μήνες, προκειμένου να μην έχουν οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αυτό τον βραχνά. Αλλά δεν μπορεί να μην μοιραζόμαστε το βάρος της κρίσης. Και θα το μοιραστούμε όλοι μαζί. Όσοι νομίζουν ότι πέφτουν τα χρήματα από τα δέντρα, κάνουν λάθος».
Στόχος ο περιορισμός της διασποράς του ιού
Για την εξέλιξη της επιδημίας ο κ. Πέτσα ότι πάμε καλύτερα από άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι; «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να σταματήσουμε ή να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να μοιραστούν τα κρούσματα σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Γι’ αυτό λαμβάνονται όλα αυτά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και του συγχρωτισμού, γι’ αυτό στέλνουμε το μήνυμα να μένουμε στο σπίτι μας. Γιατί μόνον έτσι, όταν θα χρειαστεί, θα μπορέσει το Σύστημα Υγείας να αντέξει την πίεση που θα έρθει. Έχουμε ήδη πάει πάρα πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά θα έρθει η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γι’ αυτό ας φροντίσουμε όλοι να έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν, να έχουμε επεκτείνει σε βάθος χρόνου την κορύφωση του ιού και οι συμπολίτες μας που θα χρειαστούν νοσηλεία να έχουν το κρεβάτι που θα τους περιμένει, τον αναπνευστήρα που θα τους βοηθήσει να αναπνεύσουν και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό δίπλα τους για να τους θεραπεύσει».
Για τους εγκλωβισμένους Έλληνες
Για του εγκλωβισμένους Έλληνες στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, επέρριψε την ευθπυνη στην αεροπορική εταιρία: «Πρόκειται για εγκληματική ανευθυνότητα της αεροπορικής εταιρείας, που στοίβαξε τους ανθρώπους αυτούς στο αεροδρόμιο, ενώ γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις από τις έξι το πρωί της προηγούμενης ημέρας. Οι σχετικές οδηγίες είχαν δοθεί, η επικοινωνία είχε υπάρξει. Παραπέμπω και στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας χθες το βράδυ. Θα κινηθεί η διαδικασία από το Υπουργείο Εξωτερικών για επαναπατρισμό τους».
Μένουμε σπίτι
Τέλος, ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά και στην προσωπική του καραντίνα:
«Από αύριο θα είμαι κανονικά στο γραφείο μου, πάντα με μέτρα προστασίας. Θα έχουμε το briefing εξ αποστάσεως, φυσικά, από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Το 14ήμερο ολοκληρώνεται αύριο, οπότε θα αρχίσω κανονικά την εργασία μου. Να επαναλάβω όμως: Ακόμη και με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε στο σπίτι. Παίρνουμε τις οδηγίες του γιατρού μας και φροντίζουμε να τηρούμε αυτές τις οδηγίες, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τα πρόσωπα που αγαπάμε και το κοινωνικό σύνολο».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου