Monday, 23 December, 2024

Παπαντωνίου: Λογαριασμούς του ζεύγους σε Γαλλία και 4 ακόμη χώρες ψάχνουν οι ανακριτές

Τραπεζικούς λογαριασμούς που ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να διαθέτει στην Γαλλία – μάλιστα ο ίδιος έχει και τη γαλλική υπηκοότητα – αλλά και σε πέντε ακόμη χώρες

αναζητούν σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γ. Ευαγγέλου, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση του προφυλακισμένου πλέον πρώην υπουργού και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.
Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για την στάση που φέρεται ότι τηρούσε το ζεύγος Παπαντωνίου σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, όπου βρέθηκαν τα 2, 8 εκατ. ελβετικά φράγκα τα οποία και τελικά τους οδήγησαν στη φυλακή, καθώς συνδέονται κατά τους ανακριτές με «δώρα» που έλαβε ο πρώην υπουργός για να επιλέξει, έναντι άλλων, την εταιρεία «Thales Nederland B.V» για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου «S», όταν ακόμη κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ενώ το ζεύγος Παπαντωνίου είχε μεταβεί στο γραφείο των ανακριτών οικειοθελώς τον Νοέμβριο του 2017 και υπέγραψε ότι συναινεί για την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου σχετικά με δυο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής στην Ελβετία, στη συνέχεια…άλλαξε γνώμη.
Και αυτό διότι, αργότερα οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι η ίδια και ο σύζυγός της δεν παρείχαν την συναίνεσή τους στους ανακριτές και ότι παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου!
Και όλα αυτά ενώ το έγγραφο με τη συναίνεσή τους που είχαν υπογράψει στους Έλληνες ανακριτές βρισκόταν στα χέρια του εισαγγελέα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Βέρνης.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι όμως και το γεγονός πως οι Έλληνες ανακριτές διαθέτουν και σημαντικά στοιχεία από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της Ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία Ανδρέα Μπάρδη -ο οποίος φέρεται να διακίνησε τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα και ήταν εκείνος που έσφαξε με το …βαμβάκι τον πρώην υπουργό στην απολογία του στους ανακριτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η ελβετική τράπεζα είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς κατά με τις Ελβετικές αρχές τα ποσά που διακινήθηκαν ήταν πολύ μεγάλα.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου, ο Ανδρέας Μπάρδης είχε κληθεί τον Δεκέμβριο του 2005 από την ελβετική τράπεζα UBS να δώσει εξηγήσεις για τον όγκο των κεφαλαίων που εισέρρεαν στον λογαριασμό. Ο ίδιος «κατόπιν συμφωνίας με τον Γιάννο Παπαντωνίου, δεν αποκάλυψε ότι ενεργούσε για δικό του λογαριασμό αλλά για λογαριασμό μιας φίλης του που δήθεν γνώριζε τη συμφωνία των τραπεζών» αναφέρεται το κατηγορητήριο και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτό στις 14/12/2005 ορίστηκε στον εν λόγω λογαριασμό συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου».

Ψάχνουν σε τέσσερις ακόμη χώρες
Την ίδια «γραμμή» δηλαδή να μην ανοίξουν οι λογαριασμοί του φέρεται να τηρεί ο Γιάννος Παπαντωνίου και σχετικά με το αίτημα για άνοιγμα των λογαριασμών του στη Γαλλία, καθώς φέρεται να έχει προβάλλει αντιρρήσεις.
Δεν είναι όμως μόνο η Γαλλία στην οποία η κυρία Ζαμανίκα και ο κ. Ευαγγέλου έχουν υποβάλει αίτημα για άνοιγμα λογαριασμών του πρώην υπουργού. Αιτήματα έχουν ήδη υποβληθεί σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, και Ολλανδία (όπου έχει βάση και η εταιρεία «Thales»).
Στις έρευνες των ανακριτών για την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου σημαντική υπήρξε η βοήθεια που προσέφερε κατά τις έρευνες για την ροή του χρήματος η κυπριακή ΜΟΚΑΣ (Αρχή για το ξέπλυμα) καθώς από αυτή άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των λογαριασμών των off-shore του αντιπροσώπου της «Thales» στην Ελλάδα Χαράλαμπου Μπεκατώρου.
Κατάθεση από τον Michel Josserand – πρώην στέλεχος της Thales
Ακόμη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος των ανακριτών είναι να λάβουν κατάθεση και από το πρώην στέλεχος της «Thales», Michel Josserand, o οποίος τόσο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Liberation» όσο και σε κατάθεσή του στους εισαγγελείς της Νίκαιας της Γαλλίας είχε μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το 2002 και στις αρχές του 2003 κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από εκείνη τη στιγμή πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον Λ.Ρ., πρόεδρο της «Thales International» Ελλάδος. Εκείνος μου υπέδειξε ότι θα έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια 7% με 10% για τον υπουργό Άμυνας. Και μου υπέδειξε επίσης ότι και στην προηγούμενη αγορά των φρεγατών στην Ελλάδα είχε μεσολαβήσει συμφωνία με τον ίδιο τον υπουργό για την καταβολή των προμηθειών, χάρη στην οποία η εταιρεία «Thales» κέρδισε τον διαγωνισμό…».
Σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς του Josserand ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να ανέφερε στους Έλληνες ανακριτές πως μετά από αγωγή που ο ίδιος κατέθεσε στη γαλλική δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμηση, η εφημερίδα «Liberation» που δημοσίευσε τις αναφορές του πρώην στελέχους της «Thales» καταδικάστηκε στις 20-06-2006 από γαλλικό δικαστήριο.
Τέλος, σημαντική για την πορεία της έρευνας θα είναι και η απάντηση που αναμένουν οι ανακριτές από την Βουλή στο αίτημα τους για το αν θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση ποινικής δίωξης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού και για το αδίκημα της δωροδοκίας.
protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου