Friday, 27 December, 2024

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για Τουρκία και οικονομία

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην τρέχουσα συγκυρία, ιδίως στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

ενώ η ομιλία του-όπως προϊδεάζουν στενοί του συνεργάτες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γύρω από την ευρύτερη οικονομική επικαιρότητα
Αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει το τρίπτυχο «εγρήγορση-αποφασιστικότητα-ψυχραιμία» αναφορικά με την αντιμετώπιση των ριψοκίνδυνων ελιγμών της Τουρκίας φέρεται η ελληνική κυβέρνηση ώρες μετά το μήνυμα Ερντογάν ότι η Άγκυρα αναστέλλει την επιδίωξη της για θαλάσσιες έρευνες, νοτίως του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και στο φόντο της νέας τουρκικής navtex για σεισμικές έρευνες του Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αυτή τη φορά.
Ως μία πρώτη αντίδραση, αλλά και δηλωτικό της επιθυμίας Αθήνας και Λευκωσίας για απόλυτο συντονισμό των δράσεων τους σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να εκληφθεί η τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε χθες το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Κύπριος ομόλογος του, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε αυτήν σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε μεταξύ άλλων την αμέριστη συμπαράσταση του στην Κύπρο, αλλά και τη στήριξη του στις από τούδε και στο εξής πρωτοβουλίες της.
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα χαρακτήρισε χθες κατ αρχήν θετική εξέλιξη την αναγγελία Ερντογάν μέσω του Ιμπραήμ Καλίν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα προσέρχεται κατ ουσίαν στις θέσεις και τη λογική, που προκρίνει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εξάλλου, στις ύποπτα διατυπωμένες τουρκικές αιτιάσεις περί επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, Νίκος Δένδιας και Στέλιος Πέτσας έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να θέσουν το πλαίσιο του διαλόγου, όπως τον εννοεί η Αθήνα απορρίπτοντας την…δημιουργική ασάφεια, που σκοπίμως καλλιεργεί η Άγκυρα. Μετά τη συνάντηση του με την Ισπανίδα ομόλογο του, Αράντσα Γκονζάλεζ Λάγια, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως «εμείς θεωρούμε πως η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά, που έχουμε με την γείτονα Τουρκία».
Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε διαμηνύσει ότι «επιθυμούμε να έχουμε διάλογο και να συζητήσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών», επαναλαμβάνοντας ότι το πρώτο βήμα του πλαισίου διαλόγου, που αναγνωρίζει η Αθήνα είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, που διεκόπησαν τον Οκτώβριο του 2016. Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως δε νοείται ακόμη και σκέψη για επανέναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου -ακόμη και στο επίπεδο των διαβουλεύσεων των διερευνητικών επαφών-εφ όσον η Άγκυρα δεν εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα την πρακτική των εκβιασμών και των απειλών κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου