Μία ημέρα μετά την επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Αγαθονήσι, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών
πραγματοποίησε υπερπτήσεις σήμερα το πρωί πάνω από το νησί.
Ειδικότερα, τα F16 πέταξαν πάνω από τον νησί στις 10:44, ενώ λίγο νωρίτερα το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στο Φαρμακονήσι. Και οι δύο υπερπτήσεις έγιναν στα 24.000 πόδια.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο τουρκικός Τύπος ήταν σε παραλήρημα με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι.
Σε μια συντονισμένη επίθεση, μια σειρά από τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πρόκληση από την Ελληνίδα Πρόεδρο, η οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα επισκέφτηκε τουρκικό έδαφος, καθώς το νησί βρίσκεται «υπό ελληνική κατοχή». Συγκεκριμένα, η Γενί Σαφάκ, υποστήριξε πως το Αγαθονήσι ανήκει στην περιφέρεια Αϊδινίου της Τουρκίας, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έβαλε την υπογραφή της σε μια νέα πρόκληση στο Αιγαίο».
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά και του Παρισιού με τις οποίες διευθετήθηκαν εδαφικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αναγνωρίζει πως με βάση αυτές, το Αγαθονήσι βρίσκεται εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για ελληνική «κατοχή» από την πλευρά της Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνεται, έχει αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες στο νησί.
Το αφήγημα της ελληνικής κατοχής στο νησί αναπαράγουν επίσης η Daily Sabbah, το πρακτορείο ειδήσεων DHA και άλλα τουρκικά μέσα που υποστηρίζουν μάλιστα πως η εν λόγω παράνομη κατοχή τουρκικού εδάφους λαμβάνει χώρα στο Αγαθονήσι τα τελευταία 16 χρόνια.
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μιλώντας από το Αγαθονήσι, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, τονίζοντας πως η χώρα μας επιζητά την καλή γειτονία. «Δεν είναι διατεθειμένη όμως να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα ή να αποδεχθεί αμφισβητήσεις εθνικών εδαφών. Η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής», υπογράμμισε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. «Νιώθω τιμή και υπερηφάνεια που βρίσκομαι σήμερα στο Επιτηρητικό Φυλάκιο του Αγαθονησίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φρουρούς των συνόρων μας. Τους μαχητές της πρώτης γραμμής που με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αυταπάρνηση και υψηλό φρόνημα υπερασπίζονται την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς να πτοούνται από προκλήσεις και απειλές» σημείωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που ανακηρύχθηκε επίτιμη Δημότης του Αγαθονησίου και πρόσθεσε: «Χάρη σε σας, καθώς και στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι ότι η χώρα μας είναι και θα παραμείνει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Η συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αγαθονήσι
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εγείρει ζητήματα κυριαρχίας στο Αγαθονήσι, συντηρώντας έτσι μια προκλητική στάση αμφισβήτησης των συνόρων και «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Το 2017, ο τότε υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, δήλωνε πως «το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη».
Αντίστοιχα, τον Οκτώβρη του 2018, κατά την επίσκεψη στο Αγαθονήσι του Σταύρου Θεοδωράκη, τουρκικά δημοσιεύματα επανέλαβαν την ίδια ρητορική, αναφέροντας πως ο τότε επικεφαλής του κοινοβουλευτικού κόμματος του Ποταμιού παραβίασε τα σύνορα και βρέθηκε στο Αγαθονήσι, που κατά το δημοσίευμα, αποτελεί τουρκικό έδαφος.
Πηγή: iefimerida.gr