Tuesday, 24 December, 2024

Παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο: Σύγκρουση της φρεγάτας Λήμνος με την Κεμάλ Ρέις

Προχτές στο διάγγελμά του για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τον κίνδυνο «ατυχήματος» λόγω

της μεγάλης συγκέντρωσης πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε:
«Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου. Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.»
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:
«Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».
Το ατύχημα
Τελικά η αναφορά του πρωθυπουργού σε ατύχημα είχε πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, υπήρξε σύγκρουση της φρεγάτας Λήμνος με την τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις που συνοδεύει το Oruc Reis. Συγκεκριμένα, η πλώρη του «Λήμνος» χτύπησε την πρύμη του Κεμάλ Ρέις. Κατά το δημοσίευμα, η σύγκρουση οφείλεται σε κακούς χειρισμούς του Τούρκου πλοίαρχου που δεν μπόρεσε να κρατήσει την πορεία του σκάφους του. Φαίνεται ότι το τουρκικό σκάφος έπαθε μεγαλύτερες ζημιές από το Λήμνος το οποίο την επόμενη μέρα συμμετείχε κανονικά στην άσκηση με τα γαλλικά πολεμικά πλοία.
Ευτυχώς το ναυτικό ατύχημα δεν πήρε διαστάσεις θερμού επεισοδίου λόγω της ψυχραιμίας που επιδείχτηκε. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να «ντύσει» προπαγανδιστικά το συμβάν, δηλώνοντας ότι: «Είπαμε, μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».
Το θερμό επεισόδιο
Στον κίνδυνο θερμού επεισοδίου αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στα Νέα, υπογραμμίζοντας ότι:
«Η τουρκική ηγεσία εμμένει στην παραβατικότητά της και επέλεξε να αντιδράσει με πρόσχημα μια καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία κλιμακώνοντας την ένταση και επιδιώκοντας τη στρατιωτικοποίηση της κατάστασης. Είναι δυστυχώς μια επαναλαμβανόμενη έκφανση της παρωχημένης αντίληψης που έχει η Άγκυρα για το πώς λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις, με όλους βέβαια τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί. Πρόκειται για διπλωματία των κανονιοφόρων. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι πάντοτε η διεθνής νομιμότητα, η οποία επιτάσσει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Παράλληλα βεβαίως, η χώρα μας βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική, αλλά πάντοτε έτοιμη να προασπίσει στο έπακρο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και η διπλωματία της εργάζεται ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε “θερμό επεισόδιο”».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου