Monday, 18 November, 2024

Πολιτική λύση προσδοκά η κυβέρνηση που πιέζεται από παντού για νέα μέτρα

Μπροστά στο δίλημμα «συμφωνία τώρα έστω και επώδυνη ή καθυστέρηση με υψηλό ρίσκο» το Μαξίμου, το οποίο αναμένει πρωτοβουλίες

για άρση του αδιεξόδου, ειδικά μετά τη δήλωση – μήνυμα Μέρκελ κατά του Grexit – «Οι σκληροί της Ευρώπης θα ηττηθούν» ελπίζει ο Νίκος Βούτσης

Σε λύση έστω και την ύστατη ώρα, που θα προέλθει από πολιτικές πρωτοβουλίες όσων στην Ευρώπη δεν θέλουν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης και νέες αναταράξεις για το ευρώ, προσβλέπει η κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, που την φέρνουν ενώπιον ενός αδυσώπητου διλήμματος: να ψηφίσει μέτρα τώρα και να πάρει τη συμφωνία πριν αρχίσει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη ή να περιμένει μήπως προκύψουν καλύτερες συνθήκες έως τον Ιούνιο, διακινδυνεύοντας όμως και χρόνο να χάσει και χειρότερα μέτρα να ψηφίσει τελικά.

Παρότι υπάρχει στην κυβέρνηση ισχυρή η άποψη της παράτασης, εφόσον η προσφερόμενη συμφωνία ξεπερνά τις πολιτικές της δυνατότητες, το Μαξίμου φέρεται να επιδιώκει την εξάντληση κάθε πιθανότητας για μία γρήγορη  λύση. Αρκεί να μετριαστούν οι απαιτήσεις. Ο κλοιός των «σκληρών» γύρω από την κυβέρνηση -που στέλνει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εσπευσμένα σήμερα στις Βρυξέλλες, αν και χθες ο Γιώργος Χουλιαράκης δεν τόλμησε να πάει καν στο EuroWorking Group- σφίγγει επικίνδυνα, καθώς οι περί τον Σόιμπλε δυνάμεις θέλουν να αξιοποιήσουν την αγωνία της κυβέρνησης για μία λύση στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Η γραμμή του γερμανού υπουργού Οικονομικών και των ανθρώπων του (Ρένγκλινγκ κ.α.), αλλά και του ΔΝΤ επικράτησε στο χθεσινό EWG, το οποίο ζήτησε προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση, πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα και παρότι στο μεταξύ εκδηλώνονται πιο ήπιες συμβιβαστικές κινήσεις από την Κομισιόν και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ. Η κυβέρνηση ελπίζει τώρα ότι θα έλθει στην επιφάνεια και θα επηρεάσει τις εξελίξεις η ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για την τύχη του ευρώ και της ενωμένης Ευρώπης, ειδικά μετά τις επιθέσεις που εξαπολύει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. «Επιθυμία της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ να οδηγηθεί η ΕΕ και το ευρώ σε πλήρες αδιέξοδο» εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος τόνισε ότι «χρειάζεται να κλείσει η αξιολόγηση, ει δυνατόν χθες. Θα είναι μία ήττα της άποψης των σκληρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Διότι ο πόλεμος που γίνεται πλέον είναι μάχες οπισθοφυλακών, δεν είναι ίδιες οι συνθήκες όπως το 2015 και το 2016».

Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν με ιδιαίτερα θετικό μάτι τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Ερμηνεύουν την τοποθέτηση αυτή ως μήνυμα προς κάθε πλευρά και κυρίως μία διαφοροποίηση ως προς τις νέες απειλές που εκτόξευσε ο κ. Σόιμπλε περί Grexit. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ορισμένες υποχωρήσεις -έχει ήδη βάλει στο τραπέζι το αφορολόγητο άλλωστε-, προκειμένου να λάβει μία συνολική συμφωνία, που θα διαμορφώνει έναν οδικό χάρτη προς την έξοδο της χώρας από την κρίση (ποσοτική χαλάρωση, σταθερότητα στην οικονομία, έξοδο στις αγορές, ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών), αλλά επιδιώκει ένα πακέτο μέτρων, που θα μπορεί να το διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά στο εσωτερικό σκηνικό.

protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου