Monday, 18 November, 2024

Πρέσπες και… ΣτΕ «κρίνουν» τις εκλογές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας τρέμει το Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο και από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό γιατί οι προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο εν πολλοίς

θα καθορίσουν ευθέως τον χρόνο των εκλογών, ώστε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να μη διαχειριστούν την καυτή πατάτα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου, «η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών υπόκειται σε ορισμένες προκλήσεις και κινδύνους, όπως οι κίνδυνοι ενδεχόμενης αποσταθεροποιητικής δυναμικής του επερχόμενου εκλογικού κύκλου, καθώς και της έκβασης των συνταξιοδοτικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια»
Και οι περικοπές στις συντάξεις δεν ήταν δημοσιονομικό μέτρο, οπότε και οι δανειστές δέχθηκαν να ακυρωθεί, οι δεκάδες προσφυγές στο ΣτΕ για αναδρομικά (από περικοπές μέχρι δώρα και επιδόματα), αν κριθούν υπέρ των εργαζομένων, θα τινάξουν στον αέρα όλον τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενώ τα ποσά που θα απαιτηθούν είναι τεράστια για την αναιμική ελληνική οικονομία.
Πρόχειροι υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος ακόμα και στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που το κράτος αδυνατεί να καλύψει τα χρέη του προς τους προμηθευτές, ενώ η έξοδος στις αγορές ακούγεται για κακό ανέκδοτο!
Καμία έκπληξη λοιπόν δεν προκαλεί η προειδοποίηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, πως ο προϋπολογισμός που πρόσφατα ψηφίστηκε απειλείται να αποδειχθεί κενός περιεχομένου. Σύμφωνα με έκθεση του συμβουλίου, «η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών υπόκειται σε ορισμένες προκλήσεις και κινδύνους, όπως οι κίνδυνοι ενδεχόμενης αποσταθεροποιητικής δυναμικής του επερχόμενου εκλογικού κύκλου, καθώς και της έκβασης των συνταξιοδοτικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια».
Και μπορεί από την κυβέρνηση να υποστηρίζουν πως αυτά είναι τα απόνερα αποφάσεων παλαιοτέρων κυβερνήσεων, η σκληρή πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει. Για αυτό και έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου έτσι ώστε να καθυστερήσουν οι σχετικές αποφάσεις.
Κρίσιμη ημερομηνία η 23η Ιανουαρίου
Σε κάθε όμως περίπτωση, το ΣτΕ αμέσως μετά τις γιορτές πιάνει δουλειά. Πιο συγκεκριμένα, για τις 23 Ιανουαρίου 2019 προσδιορίστηκε η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας των αιτήσεων των Σωματείων συνταξιούχων (του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΑΤ [ήδη ΕΤΕΑ], κ.λπ.) κατά της άρνησης της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του έτους 2015, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012.
Παρά την παρέλευση μιας τριετίας, η Κυβέρνηση δεν προσαρμόστηκε στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και τα Σωματεία προσέφυγαν εκ νέου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά της μη εφαρμογής των επίμαχων αποφάσεων.
Κατόπιν αυτού, η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προσδιόρισε να συζητηθούν οι αιτήσεις στις 23 Ιανουαρίου 2019 και όρισε εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Σοφία Βιτάλη.
Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές των συντάξεων έγιναν κατ’ επιταγή μνημονιακών νόμων (3845/2010, 3863/2010, 4024/2011, 4038/2012, κ.λπ.), για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 (νόμος 3985/2011).
Το 2015 η Ολομέλεια του ΣτΕ με τον τότε πρόεδρό της Σωτήριο Ρίζο με τις υπ’ αριθμ. 2287-2290/2015 αποφάσεις της είχε κρίνει ότι οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν το 2012 προσκρούουν σε συνταγματικές αρχές, όπως είναι αυτές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη και σε άλλες επιταγές του Συντάγματος, όπως είναι τα άρθρα 2, 4, 22, 25, 106, κ.λπ.
Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει το 2015 ότι όλες οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και ότι το κράτος πρέπει να συνδράμει στα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010.
Σύμφωνα με την Ολομέλεια του 2015, έπρεπε πριν από τις περικοπές που έγιναν το 2012 να προηγηθεί (κάτι που δεν έγινε) επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων από τις περικοπές των συντάξεων, αλλά και την αναγκαιότητα των περικοπών αυτών, ούτε όμως η Κυβέρνηση πριν προβεί στις μειώσεις των συντάξεων του 2012 εξέτασε εναλλακτικές επιλογές.
Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε το 2015 ότι με τις περικοπές των συντάξεων των ετών 2010 και 2011 δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικοί κανόνες και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και αυτό γιατί οι περικοπές έγιναν κάτω από την πίεση «όλως εξαιρετικών περιστάσεων» και ήταν επιβαλλόμενες κατά την εκτίμηση της τότε Κυβέρνησης για «άμεση αντιμετώπιση της κρίσεως». Σε αυτή την κρίση επενδύει και η κυβέρνηση, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να εγκαταλείψει το καράβι που θα βυθίζεται σε κάθε αντίθετη περίπτωση. Γιατί μια θετική έκβαση της υπόθεσης ανοίγει τον δρόμο και για απαιτήσεις από το 2015 και μετά. Μια τέτοια εξέλιξη καταδικάζει την ελληνική οικονομία, ενώ πολύ πρόσφατα ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε απορρίψει αντίστοιχο αίτημα της ΑΔΕΔΥ ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.
iapopsi.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου