Wednesday, 25 December, 2024

Σακελλαροπούλου: Με τους εορτασμούς του 1821, επιστρέφουμε στις ιδρυτικές στιγμές του Κράτους μας

Στην εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία προλόγισε τον κεντρικό ομιλητή, καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ, κάνοντας λόγο για έναν σπουδαίο ακαδημαϊκό και φιλέλληνα.

«Ο Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δεν ανήκει μόνο στους μεγαλύτερους σύγχρονους ιστορικούς, αλλά και στους πιο διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως στην ιστορία του έθνους μας και των Βαλκανίων. Εμπνευσμένος συγγραφέας της τραυματικής ευρωπαϊκής μνήμης, της Σκοτεινής Ηπείρου, με μοναδική ηθικοπολιτική και δημοκρατική ευαισθησία και ενσυναίσθηση, ο Μαζάουερ έχει καταρρίψει μύθους και προκαταλήψεις και έχει αναδείξει κρίσιμες γεωπολιτικές και πολιτισμικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας, μακριά από ιδεοληψίες» τόνισε.

Αναφερόμενη η κ. Σακελλαροπούλου στη γενέθλια πόλη της, τη Θεσσαλονίκη, «την Πόλη των Φαντασμάτων, που επισκεφθήκαμε ξανά νοητά, στο βάθος και το μεγαλείο της ιστορίας της, χάρη στη δική σας συναρπαστική αφήγηση», σημείωσε: «Η σχέση σας με τη χώρα μας είναι βιωματική και η γραφή σας φανερώνει ότι μετέχετε στο ελληνικό συναίσθημα. Στη διδακτική, ζωντανή και αναστοχαστική σας προσέγγιση βρίσκουμε τα κλειδιά της κατανόησης της νεοελληνικής μας ταυτότητας, φωτίζουμε το παρελθόν μας και συνειδητοποιούμε τις μελλοντικές μας προκλήσεις».

Υπενθύμισε ότι, με αφορμή τους εορτασμούς του 1821, επιστρέφουμε στις ιδρυτικές στιγμές του Κράτους μας και στις αξιακές και συνταγματικές μας καταβολές. «Όχι μόνο για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή στην Επανάσταση, αλλά και για να ερμηνεύσουμε τα θεμέλια της κοινωνικής και πολιτικής μας συνύπαρξης. Στη δημοκρατική και φιλελεύθερη μήτρα των επαναστατικών μας Συνταγμάτων και στη νεωτερική πρόσληψη της κυριαρχίας στηρίζεται το όραμα των εξεγερμένων» επισήμανε. Απευθυνόμενη στον κ. Μαζάουερ τόνισε: «Έχετε υπογραμμίσει, κ. Καθηγητά, με αφορμή την επέτειό μας και το νέο σας βιβλίο για το 1821, τη μείζονα σημασία της ελληνικής ανεξαρτησίας ως ενός γεγονότος που ξεπερνά κατά πολύ την ελληνική ιστορία. Σε καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης έχετε αναδείξει τον ρόλο της ηρωικής και μακρόχρονης αντίστασης των Ελλήνων, που κατάφεραν να την διατηρήσουν ζωντανή μέχρι να μετατοπιστούν ευνοϊκά υπέρ της Ελλάδας οι διπλωματικοί συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Καταλήγοντας επισήμανε, ότι ο ελληνικός αγώνας δεν ήταν μόνον πόλεμος της ανεξαρτησίας, αλλά μια φωτισμένη εθνική επανάσταση με μήνυμα οικουμενικό. Όπως είπε «παρότι έχουν ήδη περάσει δύο αιώνες, η αναδρομή στο 1821 και στα επαναστατικά κείμενα και τις πηγές εξακολουθεί να δημιουργεί σε όλους μας μια ιδιαίτερη αίσθηση οικειότητας και εγγύτητας» και συμπλήρωσε: «Υπό το φως των αναλύσεών σας για την εθνική κυριαρχία, τη θρησκεία και την πολιτική στο ελληνικό παράδειγμα του 19ου αιώνα, συλλαμβάνουμε την αλήθεια της εντυπωσιακής μετάβασης από τις προνεωτερικές κοινότητες σε ένα μοντέρνο Κράτος, με καθολικούς κανόνες και αρχές. Αντιλαμβανόμαστε επίσης το βάρος και το νόημα που φέρουν σήμερα οι δικαιοπολιτικές μας αξίες. Σε αυτή τη διαδρομή έχουμε την τιμή να σας έχουμε συνοδοιπόρο και την ιδιαίτερη ευχαρίστηση να σας ακούσουμε». Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Μαρκ Μαζάουερ με τίτλο «Μορφές Δικαιοσύνης κατά την Ελληνική Επανάσταση».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου