Saturday, 25 January, 2025

ΣΟΚ: Καμία συμφωνία δεν καθιστά υποχρεωτική την περικοπή των συντάξεων

Με τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις θα έπρεπε να πέσει η κυβέρνηση! Πώς τις ερμηνεύει το Μαξίμου

Πιθανότητα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου πίσω από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ενώ ερμηνεύει τη δήλωσή του ότι η αξιολόγηση καθυστερεί λόγω ασφαλιστικού ως άνοιγμα των θεσμών για αποδοχή ισοδύναμων. Επίσης, το Μαξίμου επιτίθεται στην αντιπολίτευση για τη στάση της στο ασφαλιστικό.
Στο ενημερωτικό σημείωμα, το Μαξίμου επισημαίνει σχετικά με τις αναφορές του αντιπροέδρου της Κομισιόν:
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό Πρόγραμμα.
Ο Β. Ντομπρόβσκις εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων.
«Το δεύτερο αυτό γεγονός εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που έχουν αρνηθεί να στηρίξουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις. Αντί για αυτό, προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων» καταλήγει.
Ντομπρόφσκις: Το Ασφαλιστικό καθυστερεί την αξιολόγηση
Ο Ντομπρόβσκις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης της πρώτης αξιολόγησης πέρα από τα μέσα του Φεβρουαρίου, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωσή της. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο MNI ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε: «Έχουμε ήδη καθυστερήσει στην αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος», ενώ πρόσθεσε ότι οι Θεσμοί είναι ακόμα σε συζητήσεις με την Αθήνα για το Ασφαλιστικό. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετες δράσεις από την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα πρέπει να εξαιρούνται οι πρόσθετες προϋποθέσεις» σημείωσε ενδεικτικά. Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε πως καθώς το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά -επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα -, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα, όπως πρόσθεσε. Όσον αφορά το Grexit, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Επιτροπή έχει ξεκάθαρα απορρίψει την πιθανότητα Grexit και αν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά, δεν υπάρχει προφανέστατα καμία ανάγκη να γυρίζει η συζήτηση σε αυτό. Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί την εμπλοκή του Ταμείου, αλλά «δεν μπορεί να το αναγκάσει να δώσει πρόσθετα δάνεια στην Ελλάδα». Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, συνέχισε, είναι αυτό που θα αποφασίσει στο τέλος.
Τι ειπώθηκε νωρίτερα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν
Για τέταρτο μνημόνιο προετοιμάζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βαλντίς Ντομπρόβσκις την Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι τέλους. Υποστηρίζει ωστόσο ότι το ενδεχόμενο Grexit δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, ενώ αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λέει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να την επιβάλλει. Απαντώντας στο ερώτημα αν μια νέα συμφωνία για το χρέος θα συνοδευόταν και από ένα ακόμα μνημόνιο, ο Βαλντίς Ντομπρόβσκις απαντά: «Με βάση την τρέχουσα συμφωνία, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό μνημόνιο όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος». Τονίζει ωστόσο ότι «σε ευρύτερη κλίμακα, καθώς το πρόγραμμα προχωράει – επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα -, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα. Αλλά δεν θα το συνέδεα άμεσα με τους όρους για το χρέος, που συνδέονται με τη σειρά τους με την πρώτη αξιολόγησης». Όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο νο2 ισχυρός άντρα της Κομισιόν λέει πράγματι, με βάση το πρόγραμμα του ESM που συμφωνήθηκε, η Ελλάδα προβλέπεται να ζητήσει και άλλο πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να καθορίσει τι θα κάνει ή τι δεν θα κάνει το ΔΝΤ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει», λέει. Προ πάντων, όμως, αφήνει να εννοηθεί ότι εάν ΔΝΤ και ΕΕ δεν τα βρουν στην βιωσιμότητα του χρέους και στον τρόπο επίλυσης του, είναι οι χώρες μέλη του ευρώ που στο τέλος θα αποφασίσουν τι πρόταση θα υιοθετηθεί. Τέλος αναφορικά με την επιστροφή στην ατζέντα της συζήτησης περί Grexit, λέει: «H συμβουλή μου είναι να μην επιστρέψουμε σε αυτό το ζήτημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκάθαρα απορρίψει την πιθανότητα Grexit και αν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά, δεν υπάρχει προφανέστατα καμία ανάγκη να γυρίζει στη συζήτηση αυτή».

ΣΟΚ: Καμία συμφωνία δεν καθιστά υποχρεωτική την περικοπή των συντάξεων

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου