Sunday, 22 December, 2024

Στην Αθήνα ο Ουκρανός υπ. Άμυνας. Η Ελλάδα στηρίζει το Κίεβο με πυρομαχικά

Την περαιτέρω υποστήριξη και ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ολεκσίι Ρέζνικοφ

στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι με τον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η επίσκεψη του κ. Ρέζνικοφ στην Αθήνα ανακοινώθηκε μόλις χθες, από τον ίδιο τον κ. Παναγιωτόπουλο στη Βουλή, και, λόγω και της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία, οι λεπτομέρειές της δεν έγιναν γνωστές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρά την τελευταία στιγμή. Ο κ. Ρέζνικοφ είναι επικεφαλής μιας αρκετά μεγάλης αντιπροσωπείας, σε μια φάση ιδιαίτερα κρίσιμη για την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.

Είτε απευθείας είτε μέσω των Αμερικανών, οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει από την Αθήνα αντιαεροπορικά συστήματα, πυρομαχικά και διαφόρων άλλων ειδών συστήματα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν την αδυναμία της Ελλάδας να δώσει τους πυραύλους ρωσικής κατασκευής S-300, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε διάφορες επαφές που είχε, με τελευταία τη συνάντησή του με τον γερουσιαστή Ρικ Σκοτ πριν από λίγες ημέρες, τόνισε ότι ακόμη και αν βαίνει βελτιούμενη η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, η στάση της χώρας μας δεν μπορεί να αλλάξει.

«Δίνουμε ό,τι μπορούμε και τίποτε που να αποδυναμώνει τις δυνατότητές μας ή να αλλάζει την αμυντική διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», είναι το μήνυμα που έχει μεταδοθεί από την Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους S-300, η ουκρανική πλευρά έχει ζητήσει αντιαεροπορικά μικρού και μεσαίου βεληνεκούς TOR-M1 και OSA-AK, αιτήματα τα οποία η Αθήνα είχε απορρίψει ήδη από πέρυσι τον Μάρτιο και όσες φορές επαναλήφθηκαν έκτοτε.

Ο πιο σημαντικός λόγος της έως τώρα απόρριψης των ουκρανικών αιτημάτων ήταν το γεγονός ότι η παραχώρηση ρωσικής κατασκευής συστημάτων στην Ουκρανία θα οδηγούσε την Αθήνα σε έναν πολυετή δικαστικό κυκεώνα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ελλάδα επιθυμεί να αλλάξει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά, σε μια προσπάθεια απεξάρτησης από συστήματα τα οποία σύντομα θα είναι ξεπερασμένα και δίχως τη δυνατότητα υποστήριξης.

Με δεδομένη αυτή τη γενική στάση της Αθήνας, από την πλευρά των Ουκρανών έχει επίσης τεθεί ερώτημα περί του αν είναι δυνατή η παραχώρηση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70 του Στρατού Ξηράς, τσεχοσλοβακικής και ανατολικογερμανικής κατασκευής.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, δεν αναμένεται οποιαδήποτε απόφαση πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών και την εγκατάσταση σταθερής κυβέρνησης στην Αθήνα. Από την ελληνική πλευρά, ωστόσο, αναμένεται να επιβεβαιωθεί η υποστήριξη της Αθήνας προς το Κίεβο, η οποία άλλωστε περιλαμβάνει ισχυρό έμπρακτο στοιχείο. Υπενθυμίζεται η κυκλική ανταλλαγή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου ΒΜΡ-1 του Ελληνικού Στρατού με Marder των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και η εξαρχής προώθηση τυφεκίων καλάσνικοφ, εκτοξευτήρων RPG-18, ρουκετών και βλημάτων 155 χιλιοστών για το ουκρανικό πυροβολικό. Ιδιαίτερα στο σκέλος των πυρομαχικών, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς προμηθευτές των ουκρανικών δυνάμεων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου