Tuesday, 24 December, 2024

Στην Ελλάδα θα ξεμείνουν χιλιάδες μετανάστες τζάμπα ενώ η Ισπανία παίρνει χρηματοδότηση

Η Αθήνα χάνει και τυπικά κάθε πιθανότητα «υποχρεωτικής μετεγκατάστασης», αναμένοντας τις «πρόθυμες χώρες», που θα δεχθούν «εθελοντικά» να αναλάβουν μέρος του τεράστιου κόστους
Οι δύο «αμαξοστοιχίες» που βρίσκονταν σε τροχιά σύγκρουσης, (όπως περιέγραψε πηγή των Βρυξελλών τις εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών – μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής,μεταναστευτικής κρίσης), κατάφεραν τελικά να την αποτρέψουν, θέτοντας το ζήτημα σε έναν εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, στην πραγματικότητα η εσωτερική πολική κρίση ορισμένων κρατών – μελών, απαιτούσε άμεση αντιμετώπιση και οι «28» χρειάστηκαν περισσότερες από 9 ώρες για έναν κοινό ανακοινωθέν, ενώ για τη συμφωνία τους σχετικά με τις διαδικασίες αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) χρειάστηκαν λιγότερα από 5 λεπτά.
Οι «νικητές» και οι «χαμένοι» της Συμφωνίας
Η συμφωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αποτελεί μια καθοριστική επικράτηση της «σκληρής γραμμής» των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ ( Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών -μελών που επιθυμούσαν μια κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος. Ανάμεσά σε αυτά και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχασε» στην προσπάθειά της να διαφυλάξει την αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, καθώς πλέον τα κράτη – μέλη που έχουν τον πρώτο λόγο, αντικαθιστούν την αλληλεγγύη με τον εθελοντισμό. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα όχι μόνο δεν κερδίζει κάτι ουσιαστικό, αλλά χάνει και τυπικά κάθε πιθανότητα «υποχρεωτικής μετεγκατάστασης», αναμένοντας τις «πρόθυμες χώρες», που θα δεχθούν «εθελοντικά» να αναλάβουν μέρος του τεράστιου κόστους. Η χώρα μας δεν κερδίζει ούτε περαιτέρω χρηματοδότηση για τα hot spots στα νησιά και την ενδοχώρα, σε αντίθεση με την Ισπανία που θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση και την Τουρκία που, εκτός από τα 3 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ, παραμένει χώρα – κλειδί για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Πέρα από τις χώρες του Βίσεγκραντ, ανάμεσα στους κερδισμένους της χθεσινής, μαραθώνιας, συνεδρίαση συγκαταλέγεται και η Γερμανία, καθώς η Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μια πανευρωπαική συμφωνία που απαιτούσαν το αδελφό κόμμα των Βαβαρών Χριστιανοκοινωνιστών.
* Με τη συμφωνία των «28» η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να ξεχάσουν την μετεγκατάσταση προσφύγων από την επικράτειά τους σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. Όπως αναφέρει ρητώς η συμφωνία, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, όσοι άνθρωποι διασώζονται στη θάλασσα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα μεταφέρονται σε ελεγχόμενα κέντρα που έχουν συσταθεί. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να δεχθούν τη μετεγκατάσταση, μόνο σε «εθελοντική βάση». Μια αναφορά που μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί, δύο περίπου χρόνια μετά την παταγώδη αποτυχία της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης.
* Οι «28» επιβεβαίωσαν τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Στο κοινό ανακοινωθέν η ΕΕ ζητεί περαιτέρω προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία («δήλωση», όπως ονομάζεται επισήμως, καθώς ως «Συμφωνία» θα αντιμετώπιζε τεράστια νομικά ζητήματα) αλλά και τις διμερείς συμφωνίες όλων, ανεξαιρέτως, των κρατών – μελών με την Τουρκία, για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών. Η ΕΕ ζητεί ουσιαστικά από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία για να περιορίσει τις αυξημένες ροές από τα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο. Επιπλέον η ΕΕ αποδεσμεύει τη δεύτερη δόση προς την Τουρκία ύψους 3 δισ. ευρώ.
* Ενίσχυση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Αλβανία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία εξελίσσονται σε καθοριστικούς εταίρους για την ΕΕ. Με τη συμφωνία ζητείται η συνεργασία αυτών των χωρών με τους γείτονές τους όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές και την προστασία των συνόρων, αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών επιστροφής και επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών.
* Συνεργασία των κρατών – μελών για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το «ζουμί» της συμφωνίας που ικανοποιεί πλήρως τις γερμανικές θέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι διμερείς συμφωνίες της Γερμανίας και άλλων χωρών, όπως με την Ελλάδα, για την ταχεία επιστροφή προσφύγων που μετακινήθηκαν στη Γερμανία,ενώ η πρώτη χώρα καταγραφής τους ήταν η Ελλάδα. Η συμφωνία αναφέρει ρητώς ότι τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των μετακινήσεων συνεργαζόμενα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
*Ενίσχυση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας στην έρευνα και διάσωση ανθρώπων στην Μεσόγειο. Η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά, κυρίως την Ισπανία αλλά και τρίτες χώρες όπως το Μαρόκο, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές
protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου