Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των δημάρχων ολόκληρης της Ελλάδας εξαιτίας της υψηλής
μεταναστευτικής ροής που σημειώνεται στην Κρήτη και την Γαύδο αφού πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση σύντομα θα κληθούν οι Δήμοι να «βάλουν» πλάτη στη φιλοξενία των παράνομων μεταναστών.
Ήδη πολλοί εκ των παράνομων μεταναστών που φιλοξενούνταν σε πρόχειρα καταλύματα στην Κρήτη έχουν προωθηθεί σε δομές ή και Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) στην ενδοχώρα όπως στην Μαλακάσα αλλά και στο Φυλάκιο του Έβρου. Μάλιστα στο ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο χτες φιλοξενούνταν περί τα 550 άτομα ενώ έγκυρες πηγές ανέφεραν στο thestival.gr ότι η εν λόγω δομή στο ακριτικό χωριό μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.500 άτομα.
Η συζήτηση και η φημολογία σε ακριτικούς δήμους ότι σύντομα στις υπάρχουσες δομές θα σταλούν παράνομοι μετανάστες προκαλεί «εφιάλτη» στις διοικήσεις των Δήμων καθώς γνωρίζουν ότι θα σημειωθούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και οι οποίες θα προτάξουν το επιχείρημα ότι «πάλι εμείς θα σηκώσουμε το βάρος» του μεταναστευτικού.
Υπό αυτό το πρίσμα μάλιστα, με πρωτοβουλία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, όπως ανέφερε ο ίδιος στο thestival.gr συγκαλείται συνεδρίαση στις 23 Ιουλίου για να συζητηθεί το μείζον θέμα ενώ όπως δήλωσε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία για το εάν θα συζητηθεί η βοήθεια των Δήμων.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Στις 23 Ιουλίου με δική μου πρόταση βάζουμε θέμα προς συζήτηση (σ.σ. εννοεί στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ) το προσφυγικό- μεταναστευτικό» είπε ο κ. Κυρίζογλου.
Η κυβέρνηση μπρος στα εκατομμύρια μεταναστών που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική και μέσω Λιβύης προωθουνται ανά εκατοντάδες στην Κρήτη αποφάσισε με νέο νομοσχέδιο την τρίμηνη αναστολή της διαδικασίας ασύλου για όσους εισέρχονται παρανόμως μέσω πλοιαρίων από την βόρεια Αφρική ενώ παράλληλα προβλέπεται στο νομοσχέδιο υποχρεωτική κράτηση όλων των παράτυπων μεταναστών σε κλειστές δομές κράτησης με χρονικό όριο που μπορεί να φτάσει έως και 18 μήνες.
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα εφόσον έχει απορριφθεί η αίτηση τους για άσυλο ή παραβιάζουν τους όρους κράτησης, με φυλάκιση έως 3 χρόνια και πρόστιμο έως 10.000 ευρώ.
Η εικόνα με τα πλοιάρια και τις αφίξεις παράνομων μεταναστών στην Κρήτη και την Γαύδο προς το παρόν όπως αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής, Δημήτρης Βασιλειάδης, δεν φαίνεται να σκιάζει ιδιαίτερα την καθημερινότητα της υπόλοιπης επικράτειας καθώς θεωρείται ότι προς το παρόν «είναι τοπικού χαρακτήρα και οι συνέπειες αφορούν την Κρήτη». Ωστόσο, όπως εκτιμά ο κ. Βασιλειάδης ο κόσμος θέλει να δοθεί το μήνυμα ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
«Η κυβέρνηση με τις κινήσεις που κάνει προσπαθεί να συγκρατήσει το φαινόμενο εκεί και βεβαίως μετά να κάνει μια διασπορά των παράτυπων μεταναστών σε δομές. Στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα δεν έχουμε αλλαγές και επιβάρυνση στο μεταναστευτικό, οπότε έως τώρα το θέμα παραμένει ως ένα τοπικό φαινόμενο. Οι εικόνες που βλέπουμε στην Κρήτη προφανώς επηρεάζουν και διαμορφώνουν μια άποψη ακόμα και για τον Θεσσαλονικιό που είναι μακριά βέβαια από την Κρήτη αλλά νομίζω ότι αυτό που θέλει ο κόσμος (σ.σ. από την κυβέρνηση και το κράτος) είναι να μην δοθεί η αίσθηση ότι η χώρα είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Βεβαίως να μην τους αφήσουμε στο έλεος, να μην πεινάσουν αλλά από την άλλη να μην γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι» εκτιμά ο κ. Βασιλειάδης.