Συγκίνηση Σκέρτσου για ομόφυλο ζευγάρι, που έχει παιδιά και μέχρι πρότινος ήταν «αόρατοι» για την ελληνική πολιτεία
Την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ από την πλευρά της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισημαίνει ότι «τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούν να βαπτιστούν μόνο όταν μεγαλώσουν και το αποφασίσουν τα ίδια».
Σε δημόσια διαβούλευση με ορίζοντα ολοκλήρωσης την 9η βραδινή της 31ης Ιανουαρίου, κινείται η μεταρρύθμιση για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. «Ανοιχτό» αφήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το θέμα της αντιμετώπισης από τον πρωθυπουργό των υφυπουργών που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, το οποίο «πέρασε» χτες από το υπουργικό συμβούλιο. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας δήλωσε ότι θα επιλέξει την αποχή, στάση που θα ακολουθήσει και ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης. Από την πλευρά της Εκκλησίας, ο Aρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούν να βαπτιστούν μόνο όταν μεγαλώσουν και το αποφασίσουν τα ίδια.
Το νομοσχέδιο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη:
-Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις / ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
-Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.
-Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (και την παρένθετης μητρότητας) στα ζευγάρια ανδρών.
«Αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ. Την ισότητα στον γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Στη σχεδόν δίωρη συζήτηση του υπουργικού συμβουλίου, 14 μέλη της κυβέρνησης έλαβαν το λόγο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews, αίσθηση προκάλεσε η συγκινησιακή φόρτιση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου όταν, με τη λήξη της παρουσίασης του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στο παράδειγμα ομόφυλου ζευγαριού συγγενών του που έχει παιδιά και μέχρι πρότινος ήταν «αόρατοι» για την ελληνική πολιτεία.
*Την ίδια συγκίνηση και έννοια να βλέπαμε για ανθρώπους που υποφέρουν τον Χειμώνα από το κρύο και δεν φτάνουν τα χρήματα με την ακρίβεια… την ίδια ευαισθησία αν βλέπαμε από την ελληνική πολιτεία με τα θύματα των Τεμπών, την ίδια ευαισθησία αν βλέπαμε για τους συνταξιούχους των 350 ευρώ που προσπαθούν με αξιοπρέπεια να μη φτάσουν στην επαιτεία… όπως και για τους νέους μας που για να βρουν εργασία με τον βασικό μισθό, θέλουν δύο μεταπτυχιακά ή φεύγουν από τη χώρα, όλα θα ήταν διαφορετικά… γιατί τελικά δεν φαίνονται τόσο ίσα αυτά τα περίφημα δικαιώματα.