Sunday, 17 November, 2024

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν: 18 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στις 18 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη

με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, μετά τη δίωρη συνάντησή τους στην Άκυρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις τους.

Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια «νέα και θετική εποχή» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Η Άγκυρα και η Αθήνα έχουν διαφορετικές απόψεις για το Αιγαίο και για τη Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Και συμπλήρωσε: «Συμφωνήσαμε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων». Τόνισε, επίσης, πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο με την Ελλάδα -και μάλιστα χωρίς προϋποθέσεις- για να βρεθεί βηματισμός σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Φιντάν υπογράμμισε ότι «Πιστεύουμε πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Αξιολογήσαμε περιεκτικά τα προβλήματα μας αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Συζητήσαμε τα θέματα αυτά νωρίτερα σε διερευνητικές συνομιλίες. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ως Τουρκία υποστηρίζουμε πάντα την αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού. Ανταλλάξαμε απόψεις με τον ομόλογό μου και αναφορικά με το Κυπριακό. Οι θέσεις μας αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού είναι γνωστές. Συζητήσαμε τα όσα μπορούμε να κάνουμε ως εγγυήτριες χώρες. Συζητήσαμε επίσης τα βήματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων. Οι Υφυπουργοί μας τον προσεχή μήνα θα συζητήσουν στην Ελλάδα την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο της κοινής δράσης. Επίσης βρίσκεται στην ατζέντα μας και η ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Ανέφερα επίσης ότι περιμένουμε μια αποτελεσματική συνεργασία από τη γείτονά μας σε ό,τι αφορά τον αγώνα μας κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK».

Για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είπε ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. «Δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο».

«Ένα σημαντικό θέμα της ατζέντας μας είναι και τα προβλήματα των ομογενών μας στην Ελλάδα. Έχουμε επιλύσει τα προβλήματα με διάφορες θετικές εφαρμογές της ρωμαίικης κοινότητας στη χώρα μας. Επίσης, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των οθωμανικών έργων στην Ελλάδα[…]. Επαναλάβαμε τις προσμονές μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Τύπου, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε άνευ προϋποθέσεις τον διάλογο και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα, υπό τη βάση του διεθνούς δικαίου. Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Υπουργό για την επίσκεψη αυτή».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε χαρακτηριστικά ότι «αποστολή μας είναι να αποσυμπιέζουμε τις καταστάσεις», επισημαίνοντας ότι «κλειδί» για την καλή πορεία των διμερών σχέσεων είναι η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

«Θέλουμε οι σχέσεις να συνεχιστούν στη βάση αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό και μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναλυτικότερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Σήμερα επισκέφθηκα την Άγκυρα με σκοπό να συνομιλήσω με τον Τούρκο ομόλογό μου για τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Σχέσεις που θέλουμε να εξελιχθούν επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και ιδίως του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως κατεξοχήν της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Πιστεύω ότι συμμεριζόμαστε την ανάγκη να προωθήσουμε περαιτέρω τις οικονομικές αυτές αξίες και να εδραιώσουμε σχέσεις αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας με αμοιβαίο σεβασμό στην ισότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, καθώς και την μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις. Η εμπειρία των τελευταίων ετών κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα παρά εξαίρεση. Τούτο αναδεικνύει έτι περαιτέρω την αξία της συνεννόησης και της συνεργασίας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας των φυσικών καταστροφών, της ενεργειακής κρίσης και της επισιτιστικής ανασφάλειας αποτελούν λίγα μόνο αλλά σημαντικά παραδείγματα πεδίων στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε για το κοινό καλό. Στο πνεύμα αυτό συζητήσαμε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας για τις διμερείς μας σχέσεις, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Σε άλλο σημείο ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ακόμα ότι «απαραίτητη προϋπόθεση του μεταναστευτικού όσο και κάθε άλλου συναφούς ζητήματος είναι η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων που προκαλούν αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας και είχαμε σήμερα την ευκαιρία με τον κ. Φιντάν να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τη Συρία, για τη Λιβύη, για τις συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό της περιφερειακής σταθερότητας είναι σημαντικό για τις διμερείς μας σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή μας με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την προσέγγιση».

cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου